raftrip 17.12.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Przeszukałem trochę i nic nie znalazłem a mam taki problem. Mieszkam w przyziemiu czy jak kto woli w piwnicy i nie mam wentylacji w jednym pokoju (23m2). Powstał plan aby przebić się przez ścianę na zewnątrz i z rur pcv zrobić komin wentylacyjny na dł około 5m. Rurę owinąć wełną a całość zamknąć w skrzynce ze sklejki i zamalować, tynkować itp. Chodzi o to aby nie budować prawdziwego komina bo to kasa i roboty dużo. Moje pytanie jest czy ktoś już coś takiego wykonał i czy waszym zdaniem taka forma wentylacji zadziała bo mam obawy czy rura się zbytnio nie ochłodzi i nici z ciągu.Z góry dzięki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.12.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Aby był ciąg, musi być:a). efektywne ogrzewanie pomieszczeniab). regulowany nawiew (umieszczony niżej, niż wywiew)no i to dobre ocieplenie tej rury oraz odskraplacz na dole, bo w rurze PCW (pomimo ocieplenia) na pewno w chłodnych porach roku będą skropliny.A latem zainstaluj w tej rurze demontowalny wentylator, bo naturalnej wentylacji raczej nie będzie (na dworze będzie cieplej, niż w twojej piwnicy). Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 18.12.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 dzięki za rade, myślałem na temat skraplacza i go zainstaluje, z nawiewem to pomyślałem o nawietrznikach na oknach (są poniżej), "(na dworze będzie cieplej, niż w twojej piwnicy)" latem zawsze jest cieplej na dworze niż w domu? a wentylacja jakoś działa. Myślę że izolacja z wełny będzie również latem skutecznie izolowała tą "rurę" i wentylacja będzie funkcjonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Właśnie problem polega na tym, że wentylacja naturalna latem nie działa w ogóle, chyba, że jest mocny wiatr, który wymusza przepływ powietrza przez kominy.Jak wiatru nie ma, to w kominach nie pojawia się siła wyporu i nie ma ciągu. Więc skoro i tak miałbyś mieć wentylator, odpuść budowę "komina", bo w mojej ocenie to szkoda roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Więc skoro i tak miałbyś mieć wentylator, odpuść budowę "komina", bo w mojej ocenie to szkoda roboty. Jednak bez wentylatora jesienią, zimą i wiosną trochę prądu raftrip oszczędzi(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 18.12.2011 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 w lecie to i tak mamy okna otwarte a są dość sporych rozmiarów, głónie to pozostałe trzy pory roku są problemem no prądu też sie oszczędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.12.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jednak bez wentylatora jesienią, zimą i wiosną trochę prądu raftrip oszczędzi(?) Jeśli ten "komin" będzie działać, to i owszem. Ja mam co do tego wątpliwości po prostu. Bezpieczniejsze, choć droższe, będzie pędzenie tego wentylatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts