Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za instalacje elektryczna w woj.małopolskim???

wilski

Recommended Posts

Witam,

Ile mniej więcej powinna kosztować instalacja elektryczna w domu o powierzchni 210m2 z materiałem??Przyznam ,że jeden z elektryków powiedział mi 15 tyś. z materiałem, a u kolegi robił właśnie ten sam i powiedzial mu 11 tyś.zl.... Dom podobny i o takim samym metrażu...Prosze o pomoc.pozdrawiam

Kiedy robił u znajomego, a kiedy ma robić u Ciebie?

Ile czasu miał do dyspozycji u znajomego, a ile u Ciebie?

Zakładam, że u Ciebie będzie robił w zimie, czy u znajomego musiał budowę dogrzewać?

Czy w stosunku do rozmachu instalacji macie porównywalne instalacje, czy postawiłeś więcej wymagań (życzeń) na starcie?

Może znajomemu było wszystko jedno czy kable będą 300/500 czy 450/750, osprzęt LC albo BEMKO, a u Ciebie coś od świętej trójcy.

U kolegi montaż na spinkach w Ytongu, a u Ciebie bruzdy i Porotherm...

Uziemienie kolega wykonał w fundamencie, u Ciebie trzeba ryć zmrożoną ziemię.

Materiały kupowane były na kogo? Kto dostał zwrot podatku VAT?

Faktura, kolega nie chciał, Ty chcesz ;)

Itd.....

Czynników jest sporo, spytaj o bardziej szczegółową wycenę.

Takie rozbicie wyceny przyda się jeśli zmieni się zakres prac i ostateczna kwota podskoczy nagle o 50% i przy okazji wykonawca przypomni sobie o podatku VAT.