Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy moglibyście poradzić mi, w jaki sposób połączyć oba systemy piec na olej i piec na prad, co chciałbym uzyskać? Chciałbym mieć 2 piece i przełącząć się między nimi wg widzimisie (czyli w godzinach taryfy G12 :)), montaż kaloryferów konwekcyjnych nie wchodzi w gre, mam już kaloryfery na scianach (wodne purmo) - to na piętrze, + wodną podłogówkę na całej powierzchni, to na parterze (85m2). Czy istnieje taka możliwość, aby postawić piec na prąd (jaki?), który by ogrzewał wodę do CO i byłby tani w eksploatacji, CWU mogłbym ogrzewać nadal olejem. Pow. domu 170 m2 co byście polecali? Pellet, węgiel, etc. nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi.

ps. jak sobie radzicie, przy aktualnych cenach oleju? Macie drugi piec czy inna alternatywę?

https://forum.murator.pl/topic/163722-centralne-ogrzewanie-olejem-i-obok-piec-na-prad-cla-co-jak-to-zrobic/

Wywalić kocioł na olej, wstawić inne źródło ciepła. Pompę ciepła na ten przykład.

Kocioł elektryczny to urządzenie, które kosztuje kupę kasy, a użyteczne jest nie za bardzo...

Jeśli CWU grzejesz też olejem to faktycznie lipton. Spróbuj przynajmniej pompę ciepła do wody użytkowej kupić. Jeśli masz już zasobnik z wężownicą to nie będzie strasznie drogo. Pomyśl nad kominkiem, kozą, aby dojście do komina jakieś było. Mam też olej, kotłownia bez komina, ale w salonie stoi porządnej mocy kominek z DGP mechanicznym, pompa ciepła i razem te dodatkowe żródła ciepła nie kosztowału więcej nie kosztowały więcej jak 15 tysięcy. Obecnie jeśli tylko jestem w domu to zbliżający się cykl grzania podłogówki przez olejak, staram się uprzedzić rozpalając w kominku. Przy takim układzie i obecnych temperaturach wychodzi na to, że olejak odpala się automatycznie tylko jeden raz w okolicach 6 rano. Gdybym był w cieplejszej strefie naszego kraju, nie wiem czy nie zaprzągłbym do pracy na stałe pompy ciepła powietrze - woda. Tutaj jedynie jakość sprzętu musiałby być potwierdzona przez rynek, bo pracowałaby chyba non stop, a moja do CWU załącz się góra dwa-trzy razy na dobę.
pompa ciepła w mojej okolicy to ok 60-70K

Co to znaczy "w Twojej okolicy", masz tam jakieś złoża pomp ciepła ? Jeśli to za drogo, to wysil się i poszukaj rozszerzając nieco pole widzenia. Podłogówkę przynajmniej na połowie powierzchni masz, więc pc będzie w miarę dobrze działać. Jeśli na prawdę chcesz zejść z kosztów ogrzewania, to ogrzewanie czystym prądem niewiele Ci pomoże. Obawiam się, że tylko wydasz kasę na przeróbkę, a efekt będzie mizerny. Każdy kocioł elektryczny ma sprawność 100%, więc nie ma tańszych i droższych w eksploatacji.

Witam

W chwili obecnej rzeczywiście koszt grzania prądem w II taryfie jest niższy niż olejem opałowym, ale z drugiej strony w przyszłym roku prąd idzie o min. 13% do góry, a od 2013 spodziewamy się około 50% podwyżki - czyli zakładając, że olej nie zdrożeje, za rok nie będzie opłacało się odpalać kotła elektrycznego nawet w II taryfie - inwestycja jest więc mocno wątpliwa ekonomicznie.

Polecam w tym układzie pompę ciepła np. firmy Hewalex, pracującą do temperatury rzędu -7'C. Przy niższych temperaturach (to kilkanaście dni w roku, no max dwadzieścia kilka) układ pracowałby na kotle olejowym - przełączałby prosty sterownik na bazie termostatu elektronicznego. W tym sezonie np. kocioł nie zużyłby jeszcze ani litra oleju, bo jest wyższa temperatura, a COP takiej pompy wynosi 2,5-3,5 - czyli tyle razy mniej zapłacisz za prąd. Pompa może mieć też niższą moc niż obliczeniowe zapotrzebowanie budynku (liczone dla -20'C), z uwagi na jej pracę tylko do -7'C. Ale to już powinien przeliczyć projektant lub instalator.

Koszt takiej pompy zamknie się w 10 - 12 000 zł z montażem.

Można oczywiście kupić wyższej klasy pompę japońską, pracującą do -25'C, ale tu już są znacznie wyższe koszty inwestycyjne.