Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy ocieplenie poddasza po tynkach?

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie kładzenie tynków cementowo-wapiennych w moim domu. Podejrzewam, że prace zakończą się na początku stycznia (jeżeli oczywiście pozwoli ciągle sprzyjająca pogoda). Po jakim czasie po tynkach, Waszym zdaniem, można rozpocząć prace nad ocieplaniem poddasza wełną mineralną?

No ja kurcze mam podobny dylemat. Oczywiscie jeden majster twierdzi że mozna ocieplać , drugi ,żeby czekać aż wylewki podeschną (pewnie gadaja tak bo jeden ma wolny termin teraz a drugi pozniej :) ) Ja chyba jednak poczekam az podeschnie wszystko. mam tylko nadzieję ,że mi tynki na poddaszu nie przemarzną. Trzeba bedzie ostro palić w kozach.

Witam

Należy odczekać do wyschnięcia tynków ponieważ wełna mineralna jest jak gąbka,bardzo chłonie wilgoć (np. na 100 m2 tynku gipsowego idzie jakieś 1m3 wody)

ci którzy nie przestrzegają zasad co kiedy i w jakiej kolejności wykonywać cierpią później naprzykład na takie przypadłości jak grzybek itd.

• 3 weeks później...
Para wodna z wysychających podkładów nie szkodzi skalnej wełnie mineralnej. Wełna Rockwool nie chłonie wilgoci z powietrza, ma znikomą wilgotność sorpcyjną. Przy jej produkcji dodawane są środki impregnujące w celu nadania im cech hydrofobowych (trudnozwilżalnych). Nasiąkliwość wyrobów z wełny mineralnej do ocieplania dachów powinna być zadeklarowana wg wymagań narzuconych przez normę. Oznakowanie WS na etykiecie wełny to informacja, że produkt spełnia wymagania dotyczące nasiąkliwości w czasie krótkotrwałego (przez 24 godz.), częściowego (na głębokość 1cm) zanurzenia w wodzie. Edytowane przez Tomek W
literówki :)

Mozna ocieplic poddasze i zalozyc na welne folie bez płyt przed tynkami i wylaniem posadzki??

Wełnie to chyba nie powinno zaszkodzic

Planuje tak zrobic a plyty dac jak sciany i podloga przeschna.

PS. Tomek W za ile moge kupic u ciebie wełne 18cm o wspołczynniku kolo 0,33 (+/-0,02) ; 140m2

Oczywiscie wraz z transportem woj. opolskie Krapkowice

Mozna ocieplic poddasze i zalozyc na welne folie bez płyt przed tynkami i wylaniem posadzki??

Wełnie to chyba nie powinno zaszkodzic

Planuje tak zrobic a plyty dac jak sciany i podloga przeschna.

PS. Tomek W za ile moge kupic u ciebie wełne 18cm o wspołczynniku kolo 0,33 (+/-0,02) ; 140m2

Oczywiscie wraz z transportem woj. opolskie Krapkowice

W naszej ofercie jest SUPERROCK (płyty) i TOPROCK (maty) o współ. 0,035

Co do ceny wraz z transportem zachęcam do kontaktu z dsytrybutorami. Tutaj znajdziesz ich listę - http://www.rockwool.pl/gdzie-kupic/dystrybutorzy