Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bloczki M6 z rozbiorki

Recommended Posts

witam

trafila mi sie mozliwosc zakupu bloczkow M6 z rozbiorki. bloczki sa z nadziemnej czesci budynku gospodarczego, nie byly tynkowane ani izolowane, nie sa popekane, nie wydaja sie zlasowane ani nasiakniete wilgocia. generalnie wydaja sie byc zupelnie ok (po za tym ze niektore sa ciut przybrudzone zaprawa albo maja obtluczone narozniczki.

jest ich sporo, w zasadzie to prawie ze polowa tego co potrzebuje.

pytanie brzmi czy takie bloczki nadaja sie na scianke fundamentowa ktora bedzie w ziemi? jak ewentualnie mozna sprawdzic jeszcze czy sa ok? cena jest bardzo sympatyczna, a skoro inwestor=wykonawca=ja to jesli je lykne wszyscy beda zadowoleni :)

jakie jest wasze zdanie szanowne gremium ?

Nie ma odzewu wiec dla potomnosci odpowiem sobie sam: bloczki z rozbiorki generalnie nadaja sie wg mnie na scianki fundamentowe, ale...

ale decydujac sie na zakup nalezy je dokladnie sprawdzic oraz... obwachac :) Bloczki pomimo 100% technicznej sprawnosci (jesli mozna tak mowic o szescianie z litego betonu:)) moze dyskwalifikowac cos innego... np zapach :) Jesli rozbieranym budynkiem jest np chlewnia, czy obora to zapach jakim bloczki mogly przejsc jest nie do zniesienia :)

Moze to i racja, ze przeciez bede zamalowane izolacja, zasypane ziemia, piaskiem itp... I moze nawet po wybudowani nie bedzie to smierdziec dookola domu... ale niewyobrazam sobie przetrwac murowania takich smierdzieli :D

Reasumujac: bloczki kupuje nowe, a temat mozna zamknac.

niewyobrazam sobie przetrwac murowania takich smierdzieli :D

Całkiem na poważnie, uważaj na piach który bedziesz używał do murowania, jak sąsiad lub ktoś z okolicy ma kota to pełno w nim znajdziesz kocich gówien,na nic płoty,kat wszędzie wlezie, ja swój piach starannie przykrywałem plandeką ,no chyba że masz psa.