Jab 17.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Chcę zakupić do istniejącej już instalacji kocioł na eko-groszek. Obecnie mam kocioł na olej. Najcięższa kwestia to dobór kotła - i o to chciałem się poradzić. Stary, przedwojenny dom (właściwie pierwsze piętro), ogrzewany parter i duży strych (nieogrzewany). Piętro, które mam zamiar ogrzewać to tak: - pomieszczenia użytkowe (pokoje, kuchnia, łazienka...) - 98-100 m2, wysokość pomieszczeń 2,5m - tutaj są grzejniki - przedpokój, ok 11 m2, nie ma grzejnika, większa kubatura (wejście z dołu, wyjście na strych) - większość okien wymieniona na nowe (PCV), jedno stare, w dobrym stanie drewniane. Dom nieocieplony, grubość ściany ok 40 cm. Częściowo kamień, częściowo cegła. I teraz zastanawiam się nad mocą kotła. Zastanawiam się nad:- Klimoszem Ling Duo 15kW (nie wiem, czy nie będzie za mały)- Sztokerem 25kW, A może jeszcze jakiś kocioł jest wart polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts