Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki znacie niedrogi regulator temperatury?

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Czy ktoś zna "namiary" na prosty, niedrogi regulator temperatury powietrza do funkcji pilnowania licznika wody przed zamarzaniem w nieogrzewanym pomieszczeniu?

Obecnie funkcję tę pełni u mnie Auraton 2005, który wiosną przejdzie na służbę regulowania pracy kotła kondensacyjnego. Pełni więc funkcję znacznie prostszą, niż tę, która go czeka. Na jego miejsce potrzebny będzie znacznie tańszy (bo i wymagania niewielkie). Czy ktoś ma "namiary" na taki?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Chodzi Ci o sam termostat, czy o całe urządzenie termostat+element grzejny?

Chodzi o termostat (lub raczej regulator temperatury powietrza), bo w "komorze" wykonanej z pozostałej po ociepleniu płyty styropianu 12 cm funkcję elementu grzejnego pełni zwykła żarówka 60 W (i jak dotąd daje wystarczającą ilość ciepła). Termometr pokojowy pokazuje tam stałą temperaturę +10 st.C (nastawiona funkcja przeciwzamrożeniowa w tym Auratonie).

To trzymając się zoologicznych rozwiązań:

http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-termostat-nowy-i1987191545.html

Ewentualnie rozwiązanie profi:

http://www.apar.pl/termostaty/termostat-st-04.html

Albo coś takiego, jeśli będziesz potrafił to zmontować

http://allegro.pl/termostat-elektroniczny-18-35-st-c-600w-i1958788537.html

J.

Zamiast żarówki i termostatu użyj samoregulujących przewodów grzejnych.

Przykład z Allegro: http://allegro.pl/przewody-grzejne-selftec-pro-20w-samoregulujace-i1967664717.html

Jest szansa że ograniczysz ilość energii jaką pobiera teraz żarówka.

Te przewody dają rade w rynnach to w Twoich warunkach tym bardziej sprawdzą się znakomicie.

Gość Konto usunięte_12*

No, to chyba poszukam jakiegoś "gotowca" wśród tych "zoologicznych" rozwiązań z uwagi choćby na takie wymogi z propozycji "robertsz":

"Samoregulujące przewody grzejne wymagają dodatkowo wykonania zakończenia przewodu"

A nie mam za bardzo czasu majsterkować, bo innych robót i tak mam "w bród" ;)

Dzięki wszystkim za porady.

Gość Konto usunięte_12*
Założenie wtyczki na przewód Cię przerasta. Zrób jak uważasz.

Wszystko pięknie, ale przy tym ciągłym załączeniu (nawet z samoregulacją) NIC nie wiadomo o choćby średnim zużyciu energii :rolleyes:

Gość Konto usunięte_12*
Rozwiązanie terraryjne jest jednak sporo tańsze

Owszem, tańsze, ALE to tylko SAM przewód grzejny bez regulacji. A jaki regulator do tego (i za ile)?

Trudno zadowolić tak leniwego marudę, jak ja, nieprawdaż :confused:

ja bylbym za regulatorem "zoologicznym", za kilka zlotych (jak sie poszuka czasami jakas gielda zoo. , czasami ktos uzywany wydaje) lub alledrogo - post jarka ok 20zl

musisz go tylko lekko przestawic, bo zazwyczaj terraria to temp przynajmniej 15+, a tutaj potrzeba przedzial 5-10. bedzie prosto i bedzie dzialac, po co komplikowac.

Gość Konto usunięte_12*
A może takie maleństwo

Rozumiem, że to "maleństwo" reaguje na temperaturę otaczającego powietrza?

Zamówiłem już kabel grzejny na 15 W (bo "buda" ciasna) i do współpracy przydałoby się cokolwiek :)

Zdaje się, że zmierzasz do czegoś takiego (zdjęcie z mojego dziennika):

7354_Zima%252520idzie.jpg

U mnie nie było "budy", jedynie symboliczna izolacja z pianki i budynek w stanie surowym, przez który wichry dęły jak chciały. I jedyne, co ten termostat dawał, to wyłączanie instalacji, kiedy temperatura powietrza robiła się dodatnia. U Ciebie, przy 15W mocy grzejnej przewodu będzie to moim zdaniem zbędny gadżet.

Proponowałbym coś takiego: podłącz to tak jak jest, bez termostatu i zobacz jak działa. Wody w rurach Ci to nie zagotuje z całą pewnością, ale jeśli okaże się, że po kilku godzinach działania wnętrze budy jest gorące - wtedy termostat zawsze możesz dokupić i dołączyć.

J.

Gość Konto usunięte_12*
zobacz jak działa. Wody w rurach Ci to nie zagotuje z całą pewnością, ale jeśli okaże się, że po kilku godzinach działania wnętrze budy jest gorące - wtedy termostat zawsze możesz dokupić i dołączyć. J.

U mnie rury są z tworzywa. Zatem niech będzie ten dodatkowy "gadżet" i grzeje tyle, ile trzeba (i ani "stopnia" więcej :p)

Dzięki wszystkim za porady!

• 3 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
ja bylbym za regulatorem "zoologicznym",

musisz go tylko lekko przestawic, bo zazwyczaj terraria to temp przynajmniej 15+, a tutaj potrzeba przedzial 5-10. bedzie prosto i bedzie dzialac, po co komplikowac.

Dzięki - skorzystałem z Twojej i Jarka rady i kupiłem właśnie taki na Allegro. Aby go przestawić, musiałem zadzwonić do producenta (w środku małe białe pokrętło pod wkrętak). Inna sprawa, że producent wykonuje też takie od 0 do 30 st.C, tylko nie wiedzieć czemu, na Allegro ich nie widać. Ale sam regulatorek jest b. fajny i prosty. "Czujkę" umieściłem wyżej od tego chronionego licznika wody i po ustabilizowaniu temperatury włącza 15-watowy drut grzejny na krótko :D a umieszczony na wysokości licznika termometr pokazuje stałą temp. 7 st.C

Pozdrawiam