Gość Konto usunięte_12* 17.12.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Czy ktoś zna "namiary" na prosty, niedrogi regulator temperatury powietrza do funkcji pilnowania licznika wody przed zamarzaniem w nieogrzewanym pomieszczeniu?Obecnie funkcję tę pełni u mnie Auraton 2005, który wiosną przejdzie na służbę regulowania pracy kotła kondensacyjnego. Pełni więc funkcję znacznie prostszą, niż tę, która go czeka. Na jego miejsce potrzebny będzie znacznie tańszy (bo i wymagania niewielkie). Czy ktoś ma "namiary" na taki? Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Chodzi Ci o sam termostat, czy o całe urządzenie termostat+element grzejny? Bo jeśli o to drugie, to polecam przewody grzejne do terrariów, do kupienia w każdym porządnym sklepie zoologicznym, niedrogie a do takich zastosowań idealne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.12.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Chodzi Ci o sam termostat, czy o całe urządzenie termostat+element grzejny? Chodzi o termostat (lub raczej regulator temperatury powietrza), bo w "komorze" wykonanej z pozostałej po ociepleniu płyty styropianu 12 cm funkcję elementu grzejnego pełni zwykła żarówka 60 W (i jak dotąd daje wystarczającą ilość ciepła). Termometr pokojowy pokazuje tam stałą temperaturę +10 st.C (nastawiona funkcja przeciwzamrożeniowa w tym Auratonie). Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.12.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 To trzymając się zoologicznych rozwiązań: http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-termostat-nowy-i1987191545.html Ewentualnie rozwiązanie profi: http://www.apar.pl/termostaty/termostat-st-04.html Albo coś takiego, jeśli będziesz potrafił to zmontować http://allegro.pl/termostat-elektroniczny-18-35-st-c-600w-i1958788537.html J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.12.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Zamiast żarówki i termostatu użyj samoregulujących przewodów grzejnych. Przykład z Allegro: http://allegro.pl/przewody-grzejne-selftec-pro-20w-samoregulujace-i1967664717.html Jest szansa że ograniczysz ilość energii jaką pobiera teraz żarówka.Te przewody dają rade w rynnach to w Twoich warunkach tym bardziej sprawdzą się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) No, to chyba poszukam jakiegoś "gotowca" wśród tych "zoologicznych" rozwiązań z uwagi choćby na takie wymogi z propozycji "robertsz": "Samoregulujące przewody grzejne wymagają dodatkowo wykonania zakończenia przewodu" A nie mam za bardzo czasu majsterkować, bo innych robót i tak mam "w bród" Dzięki wszystkim za porady. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.12.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Założenie wtyczki na przewód Cię przerasta. Wystarczyło poklikać na Allegro i..... bingo:http://allegro.pl/selftec-16-1-elektra-przewody-grzewcze-grzejne-i1951793085.htmlPrzewód zakończy gotową wtyczką. Zrób jak uważasz. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Rozwiązanie terraryjne jest jednak sporo tańsze: http://allegro.pl/kabel-grzewczy-30w-przewod-grzejny-do-terrarium-i1986949269.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.12.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Założenie wtyczki na przewód Cię przerasta. Zrób jak uważasz. Wszystko pięknie, ale przy tym ciągłym załączeniu (nawet z samoregulacją) NIC nie wiadomo o choćby średnim zużyciu energii Edytowane 19 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.12.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Rozwiązanie terraryjne jest jednak sporo tańsze Owszem, tańsze, ALE to tylko SAM przewód grzejny bez regulacji. A jaki regulator do tego (i za ile)? Trudno zadowolić tak leniwego marudę, jak ja, nieprawdaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 A na diabła Ci przy 30W grzałce regulacja? Po prostu włącz i zapomnij, te 30W chodząc non stop da akurat tyle ciepła, ile trzeba. A jeśli ta buda ze styropianu jest naprawdę mała (np. sam licznik z zaworem), to nawet i wersja 15W starczy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 20.12.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ja bylbym za regulatorem "zoologicznym", za kilka zlotych (jak sie poszuka czasami jakas gielda zoo. , czasami ktos uzywany wydaje) lub alledrogo - post jarka ok 20zlmusisz go tylko lekko przestawic, bo zazwyczaj terraria to temp przynajmniej 15+, a tutaj potrzeba przedzial 5-10. bedzie prosto i bedzie dzialac, po co komplikowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.12.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 A może takie maleństwo:http://www.ic-sklep.pl/termostat-szyne-th35-230v-p-131.html http://www.ic-sklep.pl/images/wentylatory/1740014001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.12.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 A może takie maleństwo Rozumiem, że to "maleństwo" reaguje na temperaturę otaczającego powietrza? Zamówiłem już kabel grzejny na 15 W (bo "buda" ciasna) i do współpracy przydałoby się cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.12.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Zdaje się, że zmierzasz do czegoś takiego (zdjęcie z mojego dziennika): U mnie nie było "budy", jedynie symboliczna izolacja z pianki i budynek w stanie surowym, przez który wichry dęły jak chciały. I jedyne, co ten termostat dawał, to wyłączanie instalacji, kiedy temperatura powietrza robiła się dodatnia. U Ciebie, przy 15W mocy grzejnej przewodu będzie to moim zdaniem zbędny gadżet. Proponowałbym coś takiego: podłącz to tak jak jest, bez termostatu i zobacz jak działa. Wody w rurach Ci to nie zagotuje z całą pewnością, ale jeśli okaże się, że po kilku godzinach działania wnętrze budy jest gorące - wtedy termostat zawsze możesz dokupić i dołączyć. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.12.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Rozumiem, że to "maleństwo" reaguje na temperaturę otaczającego powietrza? Tak ale też są z czujnikami temperatury jak byś potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) zobacz jak działa. Wody w rurach Ci to nie zagotuje z całą pewnością, ale jeśli okaże się, że po kilku godzinach działania wnętrze budy jest gorące - wtedy termostat zawsze możesz dokupić i dołączyć. J. U mnie rury są z tworzywa. Zatem niech będzie ten dodatkowy "gadżet" i grzeje tyle, ile trzeba (i ani "stopnia" więcej ) Dzięki wszystkim za porady! Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.01.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ja bylbym za regulatorem "zoologicznym", musisz go tylko lekko przestawic, bo zazwyczaj terraria to temp przynajmniej 15+, a tutaj potrzeba przedzial 5-10. bedzie prosto i bedzie dzialac, po co komplikowac. Dzięki - skorzystałem z Twojej i Jarka rady i kupiłem właśnie taki na Allegro. Aby go przestawić, musiałem zadzwonić do producenta (w środku małe białe pokrętło pod wkrętak). Inna sprawa, że producent wykonuje też takie od 0 do 30 st.C, tylko nie wiedzieć czemu, na Allegro ich nie widać. Ale sam regulatorek jest b. fajny i prosty. "Czujkę" umieściłem wyżej od tego chronionego licznika wody i po ustabilizowaniu temperatury włącza 15-watowy drut grzejny na krótko a umieszczony na wysokości licznika termometr pokazuje stałą temp. 7 st.C Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts