Robert999 18.12.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam. mam takie pytanie jestem na etapie kompletowania wyposażenia rozdzielni elekt.w domu.tzw.esy już kupiłem,.proszę o doradzenie jakiej mocy i wogóle jakie mają tam być zamontowane główne włączniki,zwykła podstawowa instalacja bez żadnych wymysłów.jeśli to ma jakieś znaczenie to w domu jest 1 gniazdo siłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 18.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 W projekcie elektrycznym domku powinieneś mieć .Najczęściej daje się FR-304 100A . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 18.12.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Dzięki za odp.faktycznie nie pomyślałem że może jest to w projekcie(chociaż wątpie bo mam projekt poprostu katastrofa) a jeszcze jedno pytanie ; czy ten http://allegro.pl/rozlacznik-instalacyjny-fr304-100a-4p-legrand-i1996818010.html wystarczy czy montuje się jeszcze jakieś inne pstryczki,(przeciw porażeniowe,przepięciowe,nadprądowe i inne ?jeśli tak to jakie?) jeszcze raz dzięki i życzę ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 18.12.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Polecam jakies 100 A z mollera bądz hagera , Edytowane 19 Grudnia 2011 przez thomyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.12.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 ... tzw.esy już kupiłem,. proszę o doradzenie jakiej mocy i wogóle jakie mają tam być zamontowane główne włączniki,... ...faktycznie nie pomyślałem że może jest to w projekcie(chociaż wątpie bo mam projekt poprostu katastrofa) a jeszcze jedno pytanie ; czy ten http://allegro.pl/rozlacznik-instalacyjny-fr304-100a-4p-legrand-i1996818010.html wystarczy czy montuje się jeszcze jakieś inne pstryczki,(przeciw porażeniowe,przepięciowe,nadprądowe i inne ?jeśli tak to jakie?) ... To ja gratuluję ... tylko nie wiem czego? Pewnie, bo przecież każdy może zrobić instalację elektryczną!! Co tam, to tylko "kabelki" i jakieś tam "pstryczki" a projekt? Kto to potrafi przeczytać? A po któreś tam projekt to "katastrofa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Najczęściej daje się FR-304 100A . Najczęściej tak postępują partacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.12.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Najczęściej tak postępują partacze. To w takim razie jak postępują profesjonaliści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.12.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Nie przerywają bez potrzeby toru N.Jednak gdy ktoś się uprze na przerywanie tego toru przez wyłącznik główny to powinien zastosować aparat do tego przystosowany.Rozpoznać go można po tym iż tor neutralny jest wyraźnie oznaczony.Czy jakkolwiek FR posiada takie oznaczenia? W normie PN-IEC 60364-4-473 Środki ochrony przed prądem przetężeniowym (473.3.3) - jest zapis:Jeżeli przewiduje się rozłączanie przewodu neutralnego, to rozłączanie i załączanie powinno być realizowane tak, że przewód neutralny nie może być rozłączany wcześniej niż rozłączenie przewodów fazowych, a załączanie przewodu neutralnego powinno następować w tym samym czasie co przewodów fazowych lub wcześniej.Więc dopuszczane jest załączenie, jeśli wszystkie styki łącznika załączane i wyłączane są wspólną dźwignią-jednocześnie. Więc stosowanie FR-a 304 rozłączającego przewód N (neutralny) jako wyłącznik główny w "zwykłej instalacji" jest błędem. Może nie widzą koledzy, ale ja widzę różnicę w oznaczeniach 3+N, a 4-biegunowy. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.12.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Robert999: Po co Ci główne te wyłączniki? Czemu mają służyć?Od razu wchodzisz z zasilaniem na różnicówki*, równolegle z nimi masz ochronniki i kontrolkę napięcia.Za różnicówkami masz S-ki. Za S-kami masz już odbiorniki. Proste jak barszcz. Chcesz zdjąć napięcie z rozdzielnicy, idziesz do szafki z licznikiem i tam masz upragniony rozłącznik lub wyłącznik. Rozdzielnica to nie pralka, żeby ją co chwile otwierać i zamykać. Elektryk sobie poradzi.A strażak w razie pożaru ma w głębokim poważaniu Twoją rozdzielnice, odpinają zasilanie z szafki licznikowej albo z całej linii. * Jeśli planujesz przełącznik sieć-agregat to ten przełącznik jest pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.12.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W projektach bardzo często widze FR304. Oczywiście lepszym rozwiązaniem są 3+N , ale rzadko takie gdzieś widuję. Chodzi koledze pewnie o te różnicę http://obrazki.elektroda.net/40_1272717216.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 19.12.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 WitamJeśli chodzi o wyłącznik główny to najlepiej zainstaluj takiej produkcji, jak cały pozostały osprzęt w rozdzielnicy. A co do dyskusji o tym czy 3+N czy 4, to wg mnie najlepszy jest 3f, a przewód N wpięty bezpośrednio na szynę N w rozdzielnicy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 19.12.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Robert999: Po co Ci główne te wyłączniki? Czemu mają służyć? Od razu wchodzisz z zasilaniem na różnicówki*, równolegle z nimi masz ochronniki i kontrolkę napięcia. Za różnicówkami masz S-ki. Za S-kami masz już odbiorniki. Proste jak barszcz. Chcesz zdjąć napięcie z rozdzielnicy, idziesz do szafki z licznikiem i tam masz upragniony rozłącznik lub wyłącznik. Tak też można, ale warto zawczasu zadzwonić do ZE że zrywamy plomby na zabezpieczeniu przedlicznikowym. Później jeszcze tylko parę grosików za ponowne zaplombowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 w skrzynce masz ESA a nie rozłącznik chyba jest różnica do czego służy ten a do czego ten !!! Plan kolega widział jakis instalacji bez FR ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 19.12.2011 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam. niestety na elektryce się kompletnie nie znam,.Zadałem takie pytanie ponieważ mój fachowiec od elektryki powiedział mi że właśnie te "główne pstryczki" będę musiał kupić w sklepie bo on niestety nie da radę 'załatwić" ale jak wiadomo na allegro jest dużo taniej i pomyślałem że właśnie tam je kupię... ale po otwarciu strony z takimi rzeczami po prostu mnie zamurowało nie spodziewałem się że jest tego tyle. a teraz do Wakmena .po jaką cholerę piszesz coś bezsensownego nie wszyscy są tak "wspaniali i mądrzy" jak ty ,a po drugie to niestety ale mam projekt tak spieprzony że masakra (śmieję się że to wersja dla ubogich) np.komin na parterze (1 wentylacja +1 dymny) ma po prawej stronie wentylacje po lewej dym a jak wychodzi na piętro to jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności się zamienia na prawo dym lewo wentyalcja .projektant podczas rysowania zobaczył że koło dymnego przebiegać będzie belka z dachu więc łatwiej mu było narysować komin odwrotnie.takich karygodnych błędów mam w projekcie masę,inne przykłady;rzut więżby był jakby z mniejszego budynku brakowało w wymiarach po jakieś 30-50cm. ,,inny- na jednej stronie są wymiary xxx kilka stron dalej ten sam rysunek ale wymiary już całkiem inne. dziwne nie? ale tak to jest właśnie z rodziną, teraz narzekać nie mogę chciałem tanio to mam.a ty kolego zanim drugi raz z kogoś będziesz kpił to najpierw zorientuj się jaki diabeł tkwi w szczegółach widzisz jak szybko można z siebie zrobić placka.ja napisałem że się na czymś nie znam i proszę o wyjaśnienie -po to chyba jest forum.Także zanim drugi raz coś napiszesz to pomyśl -o ile to możiwe. pozdrawiam i życzę wesołych i spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 20.12.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jak masz ochotę to podeślij mi projekt Twojej rozdzielnicy, to rzucę na niego okiem, poprawie i Ci odeśle gotowy proj., choć tak naprawdę każdy elektryk powinien się na tym znać i wiedzieć, ze w każdej rozdzielnicy powinien być wyłącznik główny. Najlepiej jak będzie to dość spory amperaż. Dziękuję ża życzenia, pozdrawiam i również życzę wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 20.12.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 w skrzynce masz ESA a nie rozłącznik chyba jest różnica do czego służy ten a do czego ten !!! Plan kolega widział jakis instalacji bez FR ?? Mea culpa - faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.12.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam. niestety na elektryce się kompletnie nie znam,.Zadałem takie pytanie ponieważ mój fachowiec od elektryki powiedział mi że właśnie te "główne pstryczki" będę musiał kupić w sklepie bo on niestety nie da radę 'załatwić" ... A po czy wnioskujesz, że to jest fachowiec? I to jeszcze od elektryki? Dla mnie to naciągacz! Nie zna się na rzeczy to niech nie improwizuje i jeszcze za to będzie chciał mieć zapłacone. Instalacja elektryczna to nie tylko położenie przewodów na ścianie to coś jeszcze. Co drugi murarz kładzie "kabelki" ale czy zgodnie z przepisami branżowymi? Sam sobie na to odpowiedz. ... a teraz do Wakmena .po jaką cholerę piszesz coś bezsensownego nie wszyscy są tak "wspaniali i mądrzy" jak ty ,... Ja nie jestem "wspaniały i mądry" i tak samo nie zabieram się za "zarobkowanie" na rzeczach na których się nie znam a bezpieczeństwo ludzkie ponad wszystko. ... teraz narzekać nie mogę chciałem tanio to mam.... Nadal brniesz w te same błędy bo jak źle zrobisz na tym etapie to przeróbki będą bardzo kosztowne a o funkcjonalności mieszkania w "nowym domku" w ogóle nie będzie mowy. ... a ty kolego zanim drugi raz z kogoś będziesz kpił to najpierw zorientuj się jaki diabeł tkwi w szczegółach widzisz jak szybko można z siebie zrobić placka... Ja nie kpię z Ciebie tylko nie rozumiem jak można eksperymentować z elektrycznością. Przykładem może być złe podłączenie przewodu neutralnego (wcześniej wspomniane w rozłącznikach) a na fazę półdzie 400V i niech kogoś "kopnie" np. Twoje małe dzieci (instalacja bez RCD bo ma być tanio lub odłączona bo coś ją "wywala"). Nie ma żartów. ... ja napisałem że się na czymś nie znam i proszę o wyjaśnienie .. Ale starasz się za to zabrać. Na wstępie postaraj się zaliczyć kurs uprawnień SEP a dopiero potem stwierdzisz czy warto się za to zabierać czy dalej będziesz igrał z nieszczęściem. ... Także zanim drugi raz coś napiszesz to pomyśl -o ile to możiwe... Ja nikogo nie obrażam więc i Ty nikogo nie obrażaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r4v 20.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tak też można, ale warto zawczasu zadzwonić do ZE że zrywamy plomby na zabezpieczeniu przedlicznikowym. Później jeszcze tylko parę grosików za ponowne zaplombowanie. A gdzie tak robią z tymi plombami? Ja nie dawniej jak przedwczoraj dobierałem się do skrzynki, bo cudowne narzędzia speców od podbitki wywaliły wszystko na linii aż do skrzynki przy drodze. Pstryk i działa. Inna sprawa, komu się chce latać do tego pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.12.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ja też nie wiem co oni chcą rozplombować do zabezpieczenia masz kluczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 21.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Off Topicthomyk, nie jestem zawodowym elektrykiem wykonującym instalacje na domkach itp. Po zauważeniu swego błędu natychmiast sprostowałem, więc nie widzę powodu przeciągania tematu, chyba że lubisz "piekiełko" na forum tak jak pewien forumowicz na "g.." - jednak to nie ze mną.Dziedzina którą się zajmowałem zawodowo długie lata, jest zbliżona, aczkolwiek są pewne różnice - kabli setki razy więcej, a przekroje zwykle do 0,6mm2. Elektrykę sensu stricto traktuję jako dodatek niezawodowy i nieusługowy. Nie znaczy to kolego że jestem ignorantem, bo solidne przygotowanie z zakresu elektrotechniki i elektromechaniki mam i bynajmniej nie chodzi o samochody. Obecnie muszę mieć orientację co i gdzie piszczy, aby zintegrować różne dziedziny, często bardzo odległe od siebie, tak aby ludzie zawodowo wykonujący infrastrukturę nie powłazili sobie na głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts