lech_57_61 18.12.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Mam wymurowany komin z pustakow kominowych w środku wełna i ceramika.Ceramika kończy się przed czopuchem 6-8cm . Po rozpaleniu zauważyłem pęknięcie poziome wokół komina ( po rozgżaniu do 60 stopni ) ok 2mm między pustkami 3.5 metra przed czopuchem.Komin ma 2 metry powyżej dachówek .Czy przyczyną może być zbyt gruba wełna między pustakami a ceramiką ,ktora unosi cały komin do góry.Czy można coś z tym zrobić ?Czy pozostawienie tego w obecnym stanie może grozić pożarem lub przewróceniem komina?Dodam, że ceramike ledwie dało się wcisnąć w wełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.12.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Bez fotek feralnego miejsca, ciężko będzie coś powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech_57_61 19.12.2011 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Pierwsze zdjęcie przed rozpaleniem wpiecu drugie i trzecie po rozpaleniu w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Przyczyn często szuka się długo. Wpływ wełny mało prawdopodobny.Choć czort wie coście przy montażu nawywijali. Przyczyna raczejwygląda na brak dylatacji między rurami ceramicznymi a pustakiem.Bywa, że podczas niestarannego montażu dostaje się tam zaprawa (mimowełny), lub zamurowane przyłącze (trójnik). Rura rozgrzewa się bardziejod pustaka , tym samym ma większą rozszerzalność . Wełna ma to zniwelować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech_57_61 19.12.2011 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 zaprawe na 99 procent wykluczam, a na100przyłącze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.12.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 zaprawe na 99 procent wykluczam, a na100przyłącze No i tu jest pies pogrzeban. Bez wizyty na budowie ciężko dalej gdybać. Zadzwoń do producenta, podeśle jakiegoś mądralę od siebie i będziecie szukać. Jak bystry da radę... Jakieś fotki z montażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fileiro 20.12.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 sprawdź jeszcze czy jest dylatacja między ceramiką a czapką komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 sprawdź jeszcze czy jest dylatacja między ceramiką a czapką komina I słusznie! Ja w swoich dwóch kominach systemowych po odejściu murarza osobiście palcem wydłubywałem suto "nawaloną" zaprawę pomiędzy pustak a wkład ceramiczny (chciał dobrodziej "uszczelnić", aby wełna od deszczu nie nasiąkała ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech_57_61 20.12.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dylatacja jest zachowana zarowno między czapą a ceramiką jak i między trojnikiem ktory wychodzi z pieca a pustakiem kominowym ,a jednak jest coś nie tak i nie wiem co .Podejżewam że przyczyną może być wełna w ktorą bardzo ale to bardzo ciasno wciskana była ceramika kominowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts