Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX czy POROTHERM???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

budowalem z porotherm 25

w sierpniu br placilem za niego 4.75/sztuka co w stosunku do maxa nie jest wiele,poniewaz dwa maxy wchodzi na jeden pustak porotherm,a cena jednego maxa to ponad 2 zlote.Zamowilem tez palete maxa leier(aby dograc wysokosc sciany-max jest troszke nizszy) i w porownaniu do porotherm 25 pw -max posiadal nierowne scianki(wklesle do srodka).Pozatym max okazal sie bardziej kruchy,na palecie bylo kilka peknietych(podczas gdy w 13-stu paletach porotherm trafil sie tylko jeden)

Max posiadal tez liczne mikro-pekniecia,przez cala wysokosc pustaka.

Przelicz dobrze co ci sie bardziej kalkuluje

z porothermem buduje sie 2 razy szybciej(1porotherm=2 maxy)

i nie daje sie zaprawy na bokach pustaka z racji pw-pioro-wpust

inwestorzy budujac porothermem maja karte przetargowa z wykonawca(tj wykonawca jest bardziej skory do zanizenia kosztow robocizny - buduje sie szybciej)

budowalem z porotherm 25

w sierpniu br placilem za niego 4.75/sztuka co w stosunku do maxa nie jest wiele,poniewaz dwa maxy wchodzi na jeden pustak porotherm,a cena jednego maxa to ponad 2 zlote.Zamowilem tez palete maxa leier(aby dograc wysokosc sciany-max jest troszke nizszy) i w porownaniu do porotherm 25 pw -max posiadal nierowne scianki(wklesle do srodka).Pozatym max okazal sie bardziej kruchy,na palecie bylo kilka peknietych(podczas gdy w 13-stu paletach porotherm trafil sie tylko jeden)

Max posiadal tez liczne mikro-pekniecia,przez cala wysokosc pustaka.

Przelicz dobrze co ci sie bardziej kalkuluje

z porothermem buduje sie 2 razy szybciej(1porotherm=2 maxy)

i nie daje sie zaprawy na bokach pustaka z racji pw-pioro-wpust

inwestorzy budujac porothermem maja karte przetargowa z wykonawca(tj wykonawca jest bardziej skory do zanizenia kosztow robocizny - buduje sie szybciej)

leier też jest P+W

jak bys nie liczył z leiera wyjdzie taniej, a co do kruchości to myślę jest wiele opinii , że to Porotherm jest najbardziej podatny na takie rzeczy

Nie sądzę , żeby ekipa zeszła z kosztów ze względu na materiał

ale każdy będzie swoje chwalił

Ja jestem zdania , że jeżeli sie ociepla ściany to należy szukac jak najtańszego materiału ( przeliczając na metr kw ściany oczywiście)

owszem porotherm leier'owski jest p+w

->max leier nie

czy chwale swoje,nie wiem...:no::no::no::no::no:

autor pyta o opinie,

MAX czy POROTHERM???

Jaka jest różnica między tymi materiałami? Który z w/w polecacie? Wasze opinie...

wiec wyrazilem opinie swoja i murarzy

jak wspomnialem na budowie bylo jedno i drugie

jedno i drugie siedzi juz w murze

widac bylo jak idzie mur do gory z porotherm a jak z maxa

polecam porotherm wienerberger

@down

a Thermopor Leier?...

Edytowane przez the one

• 5 weeks później...

Wiemy, że zdecydowałeś się budować z ceramiki.

Teraz pytanie czy z ceramiki poryzowana czy zwykła.

Poryzowana czyli taka, która posiada mikro pory. Charakteryzuję się lepszymi właściwościami cieplnymi.

Zwykła przez to, że nie ma porów w teori będzie mocniesza.

Zakładam, że jedna i druga ma odpowiednią wytrzymałość do wznoszenia piętrowych budynków.

Wymienionych dwóch producentów produkują ceramikę poryzowaną.

Wienenberg nazywa je porothermem a Leier thermoporem.

Wracając do sedna.

Spotkałem się z opiniami, żeby oszczędzać na murach.

Jeżeli chodzi o wybór producenta rozważyłbym wybór tańszego rozwiązania. Różnica cen może nie być proporcjonalna do jakości.

Grubość ściany ma nie tylko wpływ na współczynnik przenikania ciepła ale również na ważny parametr akumulacyjność cieplną.

Pozdrawiam

Przemysław

• 3 weeks później...
Znajomy ma niewielki domek z maxów na grubość ścian zewnętrznych 19cm.

jest wiele przykładów złego budowania, oczywiście teraz modne jest przekonanie że ściany byle jak a resztę obłoży się styropianem i będzie ślicznie. Każdy ma prawo do własnego zdania - swoją drogą powiesić cokolwiek na ścianie z maxa murowanego wzdłuż to duża sztuka :)

• 2 weeks później...

A ja jeszcze wsadze kij w mrowisko. Czy ktos policzył ile kosztują pustaki na dom którego koszt budowy wynosi 400-500tys zł? (ja liczyłem u siebie)

Na czym tu oszczedzać? na pustakach 2 tys? Lepiej wziaść lepsze pustaki o 2 tys droższe i dobadać się z wykonawcą że na lepszym materiale zrobi taniej o te 2 tys . I on będzie zadowolony bo na równym bloczkach się szybciej robi i inwestor będzie zadowolony bo na dobre ściany.

Lotnik zgadzam się z tobą w stu procentach. oglądając realizacje potencjalnych wykonawców widziałem różne wymurowane ściany. Najładniejsze i najmniej odpadów było przy dobrej ceramice.

Co sądzicie o łączeniu porothermu na piankę zamiast zaprawy ?

To nie jest pianka tylko klej montażowy nazywa się protherm dryfix - ja wybudowałem i jestem zadowolony.Ściana równa.

PS. dodatkowo wypełniłem wszystkie pionowe szczeliny pianką z obu stron - taka zabawa :D ( poprawa szczelności bo będzie WM z rekuperacją ).

Edytowane przez surgi22

Znajomy ma niewielki domek z maxów na grubość ścian zewnętrznych 19cm.

Ja mam jeden, a buduję drugi dom z MAX'a na 19cm grubości ściany. Panowie ten temat był wałkowany milion razy, najlepiej i najtaniej zbudować najtańszą, cienką ścianę i całą zaoszczędzoną kasę, niech nawet to będzie tylko 2000zł, przeznaczyć na dodatkową grubość styropianu. Te 2000zł to 13 kubików dobrego styropianu, co przy przeciętnej elewacji o powierzchni 200m daje dodatkowe 5cm. Wcale nie jestem hop siup za ceramiką, ale w okolicy nie mają innego materiału w tej cenie, a na słowo silikaty pani w składzie robi oczy takie jakby nigdy o tym nie słyszała. Ciężkie szafki wiszą i mają się dobrze. Dla tych co mają obawy o wytrzymałość polecam dodanie rdzeni żelbetowych, mam 7 takich rdzeni w ścianach zewnętrznych i jestem pewien, że postoi to co najmniej tak samo długo co dom zbudowany na piance poliuretanowej (z całym szacunkiem dla Waszego prawa do wyboru czego tylko chcecie).

Zdecydowanie należy omijać szerokim łukiem pustaki P+W, ponieważ niewypełnione zaprawą spoiny pionowe przepuszczają powietrze. Pewnie, że ręką tego nie wyczujecie, ale wystarczy poczytać dzienniki ludzi, którzy budują domy konkretnie energooszczędne i na koniec budowy robią test ciśnieniowy z wiatrakiem w drzwiach i komputerem mierzącym ubytek tego ciśnienia. Wtedy okazuje się, że przez każdą puszkę elektryczną śmiga nam zimne powietrze, którego tam być nie powinno. Takie są fakty.

Co do samej ceramiki to początek ścian mam z MAXa z Odonowa i to jest jakaś katastrofa. Nie chcieli przyjąć zwrotu tego szmelcu. W środku palety niewypalone pustaki, które od wody rozpływają się jak surowa glina. Na reklamację wypinają się milczeniem. Więc później poszedłem w MAXa Leierowskiego i to jest po prostu bajka. Po pierwsze ma więcej przegród niż zwykły MAX, palety pakowane idealnie, wszystkie pustaki w jednym rozmiarze, równe, jednolite i mówię to szczerze, ani jednego odpadu w 6 zużytych do tej pory paletach. Fakty są tez takie, że porotherm jest dużo bardziej kruchy od już kruchego MAXa, a zależnie od cegielni z jakiej się kupi, można trafić na takiego, który rozpada się w dłoniach.

O promieniotwórczości naturalnej materiałów budowlanych nawet nie będę zaczynał, bo slogan marketingowy "zdrowy dom z ceramiki", to ma się nijak do rzeczywistości. Chociaż na tym forum zachowajmy odrobinę zdrowego rozsądku, bo wiadome jest, że producent danego materiału zrobi wszystko, żeby go sprzedać.

Cena robocizny w relacji do materiału na ścianę to oddzielna bajka, ale z pewnością można ją skonkludować, że rynkowe ceny usług murarskich są mocno przewartościowane.

Pozdrawiam

Lotnik zgadzam się z tobą w stu procentach. oglądając realizacje potencjalnych wykonawców widziałem różne wymurowane ściany. Najładniejsze i najmniej odpadów było przy dobrej ceramice.

Co sądzicie o łączeniu porothermu na piankę zamiast zaprawy ?

Będę swój dom budował z porothermu (zaczynamy jak tylko pogoda pozwoli) Nie mam zamiaru szukać jakiegoś niesprawdzonego producenta bo wyjdzie taniej 50groszy na pustaku. Zresztą juz mam ustaloną dobrą cenę na porotherm. Potrzebuję 2700 sztuk - więc nie są to wielkie pieniądze przy kosztorysie mojego domu.

Generalnie z racji wykonywanego zawodu trochę znam się na materialach bud :) i zapewniam niedowiarków, że są różnice. Jak ktoś nie wuerzy to sie szybko nauczy na swoich błędach.

Co do systemu dryfix - zastanawiam się nad tym, musze przebadać i podjąc decyzje dość szybko