Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX czy POROTHERM???

Recommended Posts

mądrego to przyjemnie posłuchac :):):)

W poprzednim poście piszesz że ściany moga być z byle czego bo sie styropianem obłoży

Spoko teoria

nie bardzo rozumię sens twojej wypowiedzi...

postawiłem dom z leiera , odpoadów praktycznie nie miałem, znajomy , który robi wiele inwestycji twierdzi , że porotherm z winerbergera jest o wile bardziej delikatny od leiera

jeżeli ktoś pisze że 1 tys oszczędnosci to żadna kwota, to albo buduje za pieniązki rodziców albo nie ma pojęcia , że jak wziął 500 tys kredytu , to będzie musiał oddać prawie 1 milion

Powodzenia życzę i trafnych wyborów

Pamiętajmy , że żyjemy w czasach , gdzie marketingowcy zrobia wszystko żeby zarobić na swoja pensję

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A o mostkach termicznych słyszałeś ? Nie chcesz nie rób ( w całym PRL i deweloperce III RP budowano tak że nieważne co w środku ściany wystarczy odpicować i będzie OK - a nie jest dziwne ??? ).

Mostki termiczne będą zawsze, rzecz w tym, żeby było ich najmniej. Co się zaś tyczy szczelin powietrznych to na pewno mają one mniejszą przenikalność cieplną niż zaprawa pionowa, bo 1) powietrze jest lepszym izolatorem, 2) szczelina powietrzna jest szersza niż zaprawa w zwykłym pustaku. Reasumując ściana P+W na pewno ma lepsze właściwości izolacyjne niż taka tradycyjna.

Nic mi nie wieje a mur mam 3W łacznie 59 cm ( klinkier 12 cm, 22cm 0,031 styro w dwu warstwach na przekładkę z piankowaniem drobnych szczelin w styro i porotehrm dry fix 25 cm z wypełnieniem szczelin pionowych pianka ) - zależało mi na szczelności bo mam zakładaną WM z reku i celuje w dom 3-4 litrowy .

A na fundamentach mam 20cm XPS na zewnątrz i 10 cm od wewnątrz i wszystkie sciany nośne i działówki na isomurach - i też nic nie wieje :rotfl:

Edytowane przez surgi22

Podaj kontakt do przedstawiciela czy składu.

Dlaczego jeśli z Gnaszyna to porotherm? Jakieś zalety?

Jakość cegły zależy od złoża gliny. Ta w Gnaszynie jest bardzo dobra. Pustak kupisz w lokalnej hurtowni/składzie, nie wiem gdzie mieszkasz i zapewne nie znam tego regionu, bo mieszkam na północy :)

Nic mi nie wieje a mur mam 3W łacznie 59 cm ( klinkier 12 cm, 22cm 0,031 styro w dwu warstwach na przekładkę z piankowaniem drobnych szczelin w styro i porotehrm dry fix 25 cm z wypełnieniem szczelin pionowych pianka ) - zależało mi na szczelności bo mam zakładaną WM z reku i celuje w dom 3-4 litrowy .

A na fundamentach mam 20cm XPS na zewnątrz i 10 cm od wewnątrz i wszystkie sciany nośne i działówki na isomurach - i też nic nie wieje :rotfl:

A ścianę z Porothermu kotwiłeś podczas wznoszenia czy póżniej była nawiercana. Ja sie biję z myślami jak lepiej. Chciałbym poźniej kotwić na specjalne kotwy ale się obawiam czy w tym poprothermie będą się trzymać. Kierbud mówi że by od razu drut wpuszczać w spoinę, ale ja obawiam się że to będzie mialo zły wpływ na późniejsze wykonanie ocieplenia, nie da się go idealnie nabić na te kotwy wmurowane w ścianę. Kier bud tłumaczy że podczas nawiercania w Porothermie mogą powstawać duże ubytki i kotwa na kołku nie będzie trzymać.

Najpierw był pomurowany porotherm dryfix , potem sukcesywnie były nawiercane kotwy i nabijany styropian.

I jak wynika z twoich obserwacji był jakiś problem z montażem tych kotw a w zasadzie kołków tj porotherm kruszył się po nawierceniu co komplikowalo montaż kołka i kotwy, czy nie???