Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję rady, lecz tytułem wstępu: zakład energrtyczny zainstalował w lini ogrodzenia szafę pomiarową w której przewód PEN rozdziela się na PE plus uziom w ziemi i N, następnie przewodem 5x10mm2 dociera do rozdzielnicy (odległość ok 15m). W rozdzielnicy przewody L wpięte są do różnicówek (osobna na każdy obwód) PE do szyny PE i N poprzez odzielną szynę N wpięte do różnicówek. Z różnicówek L wychodzą prze nadprądówki do obwodów, N z obwodów wpięte do wyjscia różnicówki. Instalacja w domu działa poprawnie, problem pojawia się przy wciśnięciu testu na różnicówkach, pojawia się Earth Fault Indicator czyli jakby problem z uziomem. zabezpieczenia mam firmy hager. sprawdzałem wszelkie podłączenia nawet dodatkowy uziom do listwy PE podłączyłem. PProszę o radę.

I dobrze myślałeś.

Błędem jest podział PEN w złączu odległym od budynku, ale bzdurą jest nakazywanie rozdzielonych już PE i N ponownie łączyć przez wprowadzenie ich na szynę PE w rozdzielni. Tego czynić nie wolno.

Podział ten należy przeprowadzić w rozdzielni głównej obiektu.

Szynę PE należy połączyć z uziemioną GSW nawet (wtedy gdy podział PEN został bezsensownie przeprowadzony w złączu odległym od obiektu). Uziemioną GSW najlepiej za pomocą uziomu fundamentowego sztucznego. Do szyny tej należy przyłączyć części przewodzące obce, czyli wykonać połączenia wyrównawcze główne.

Wartość rezystancji uziemienia przewodu PE nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia ochrony przeciwporażeniowej.

To co podałeś wskazuje na brak połączenia żyły ochronnej z PEN oraz z uziomem. Jednak brak tego połączenia może występować tylko w miejscu pomiaru.

Podział ten należy przeprowadzić w rozdzielni głównej obiektu.

Dokładnie o to chodziło. Przecież pozatym kolega ma tylko szafe pomiarową z licznikiem a potem pewnie YKY4xcoś do rozdzielni.

Szynę PE należy połączyć z uziemioną GSW nawet (wtedy gdy podział PEN został bezsensownie przeprowadzony w złączu odległym od obiektu)

Też tak uważam, gdyż zawsze istnieje szansa przerwania PE jeśłi znajduje się gdzieś dalej , a wtedy tracimy naszą ochronę przeciwporażeniową.

Nie dorabiaj ideologii do bzdurnej rady jakiej udzieliłeś.

PE i N ładujesz w szynę PE i dopiero z niej N na RCD a reszta to PE
Tak robić nie wolno.

A autor wątku wyraźnie przecież napisał

...zakład energrtyczny zainstalował w lini ogrodzenia szafę pomiarową w której przewód PEN rozdziela się na PE plus uziom w ziemi i N, następnie przewodem 5x10mm2 dociera do rozdzielnicy
Edytowane przez kkas12

No witam ponownie. Pytalem o test i wynik: Fault Earth Indicator. otóż pracuję obecnie jako jeden z kierowników w dużym centrum handlowym. dzis podczas przeglądu rozdzielni wykonałem test (przyciskiem) dwóch różnicówek ( też tam mają hagera) i na obydwu wyskoczył Faulth Earth Indicator. Czy to znaczy ze tak duży i naszpikowany elektryką obiekt ma źle podłączoną instalację czy ja błędnie interpretuję wynik testu. (dodam że prywatny dom otoczyłem tzw. "bednarką" do której dokręcone są 4 sądy po rogach domu 1,5m głeboko. całość połączona z szyną PE w rozdzielnicy w domu przewodem DY 16mm2

... Pytalem o test i wynik: Fault Earth Indicator. ... dzis podczas przeglądu rozdzielni wykonałem test (przyciskiem) dwóch różnicówek ( też tam mają hagera) i na obydwu wyskoczył Faulth Earth Indicator. Czy to znaczy ze tak duży i naszpikowany elektryką obiekt ma źle podłączoną instalację czy ja błędnie interpretuję wynik testu. ...

Hager ma tzw. wskaźnik prądu różnicowego – rozpoznaje na pierwszy rzut oka czy przyczyną wyzwolenia był prąd różnicowy czy ręczne wyłączenie (test).

Tak kolego zakręciłeś, że niestety trudno było Cię zrozumieć.

Przecież naciskając przycisk TEST spowodowałeś przepływ prądu różnicowego, który musiał spowodować zadziałanie wyłącznika RCD.

Czyli symbol (kolor) wskaźnika zadziałania oznacza dokładnie to co zrobiłeś, czyli wyzwolenie wyłącznika z powodu przepływu prądu różnicowego.

Ale Ty naciskając przycisk TEST wiesz, że ów komunikat nie jest powodem awarii lecz efektem przeprowadzonego testu aparatu.

Więc problemu żadnego nie ma.

Oczywiście nie oznacza to, że wyłącznik musi być sprawny.

Świadczy tylko o sprawności układu testującego.

Aby się przekonać o sprawności wyłącznika należy przeprowadzić jego badanie.

Elektryk trudniący się pomiarami będzie wiedział jak to wykonać.

Edytowane przez kkas12

• 2 weeks później...
No i właśnie dzięki temu wiem że mam wszystko OK. Różnicówka działa poprawnie, a zamieszałem ty że nie wiedzialem ze Hager oznacza test żółtym markerem a upływ szarym. Myślałem że zółty marker świadczy o braku dobrego uziemienia. Dziekuje wszystkim za pomoc. po prostu pewne rzeczy uciekają