adamoskyinteria.pl 18.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam serdecznie ponad 4 lata kupilem dom jednorodzinny ok. 120metrów.Po czasie zaobserwowałem ze na dole mieszkania, gdzie znajdują się szczególnie płytki (czyli ponad polowa powierzchni domu łazienka,kuchnia, jadalnia i przedpokoj) jest zimniej i strasznie ciągne zimnem od podłogi.Moje pytanie brzmi. jak dobrze docieplić podłoge? W porownaniu do pietra jest o kilka stopni zimniej.Myslalem aby najtanszym rozwiązaniem jest sciągnąć płytki i dac panele ewentualnie parkiet. Myslalem tez aby zalożyć ogrzewanie podłogowe ale nie wchodziło by w gre instalowanie na obecnych plytkach gdyz trzeba by bylo zwiekszac futryny oraz zmniejszyla by sie wysokosc pokoi o te 15 cm jak nie lepiej. Czy moge skuwac podłoge czy jest taka możliwość? Co takiego planujecie? czekam na miłe odpowiedzipozdrawiamm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 18.12.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Kiedyś słyszałem o matach grzejnych które można było kłaść bezpośrednio pod warstwę np. paneli, ma to swoje wady i zalety, ale zawsze to jakieś rozwiązanie gdy nie można wykonać podłogówki w normalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 18.12.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 elektryczna podlogówke jeszcze daloby rade zalozyc ale na maks 4 m2 łazienki ale nie na pol domu koszty ogrzewania przewyzszyly by koszty zdrowego rozsadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 18.12.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 czy ktoś sie odezwie i pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Wygląda na to że izolacja termiczna podłogi u Ciebie nie istnieje. Masz dwa (w zasadzie trzy) wyjścia.Pogodzić się z tym co kupiłeś i posiadasz - nie chcesz.Wykonać elektryczne maty grzejne i ułożyć nowe podłogi. Jednak lwia część drogiej energii ogrzewać będzie grunt o niezmierzonej pojemności cieplnej (bardzo drogo choć komfortowo). Czy chcesz dźwigać to finansowo? Raczej nie z tego co piszesz.Zrobić to porządnie. Wypruć podłogi, wykonać izolację a następnie wodne ogrzewanie podłogowe. Koszty inwestycyjne spore i bałagan. Nic lepszego raczej nie znajdziesz.Wybór należy do Ciebie. Przemyśl.(Widzę że ziomek, może sąsiad?)Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ja bym kupił cieplejsze kapcie i przygotowywał psychicznie rodzinę na rozwałkę podłogi za rok czy dwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 A ja polecam folie grzewcze 3mm floorino nie mylić z matami. Również lwia część drogiej energii ogrzewać będzie grunt o niezmierzonej pojemności cieplnej (bardzo drogo choć komfortowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 26.12.2011 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Jak sie napali w piecu przez pare godzin to w domu cieplo jednak troszke czuc od podlogi?jak sprawdzic czy podloga jest ocieplona ?Czy po skuciu podlogi nie naruszy sie fundamentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 26.12.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Proszę o pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 04.01.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Czy naprawde nikt nie jest w stanie wypowiedziec sie wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Czy naprawde nikt nie jest w stanie wypowiedziec sie wiecej ? Masz jakąś dokumentację budynku? projekt architektoniczny? projekt konstrukcyjny? Projekt instalacji? Tam powinno być wyszczególnione jak jest wykonana podłoga Edytowane 4 Stycznia 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 04.01.2012 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 nic z takich rzeczy nie mam podane. powiuem ze jak pale w centralnym to najcieplej jest na pietrze, an adole zdecydowanie czuc nieco chlodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.01.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) A jaka jest różnica temperatur między górą a dołem?Może za słabe, albo za mało grzejników na dole? Edytowane 4 Stycznia 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 04.01.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Grzejniki na dole są wystarczające, w kuchni mam tez płytki i wydaje mi sie ze tam jest cieplej. odczuwalne to jest. Jak można by było sprawdzić czy posadzka jest ocieplona? 3-4 stopnie roznicy miedzy góra a dołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.01.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Metodą odkrywkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 05.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Jak sie napali w piecu przez pare godzin to w domu cieplo jednak troszke czuc od podlogi? jak sprawdzic czy podloga jest ocieplona ? Czy po skuciu podlogi nie naruszy sie fundamentów ? Nie ma obawy o naruszenie fundamentów. Podłoga to wylewka z betonu między fundamentem, a może nawet już między ścianami (zależnie od wysokości ściany fundamentowej). A może tam jest płyta fundamentowa niezaizolowana? Nie można się tego dowiedzieć od poprzedniego właściciela? A może w urzędzie, który udzielał pozwolenia na budowę zachował się projekt? Dziwne zresztą, że nie ma projektu po poprzednim właścicielu, zgodnie z Prawem budowlanym właściciel ma obowiązek przechowywać projekt przez cały czas użytkowania obiektu (i także inne dokumenty). Moim zdaniem bez skucia wylewek i wybrania ziemi, wykonania ocieplenia się nie obejdzie. Ale koszty mogą przewyższyć zyski. Można też spróbować metodę pośrednią - kiedyś uważano za wystarczające ocieplenie podłogi tylko 1 metr od ściany zewnętrznej - będzie to dużo mniej roboty a zawsze jakiś tam efekt. I jeszcze jeden pomysł - podłoga z korka - on jest bardzo dobrym izolatorem. To się układa jak panele, jest bardzo wiele wzorów, nawet udających kafelki. Edit: Można sobie kupić tzw. detektor ubytków ciepła, to kosztuje ok. 150 zł (jest np. w katalogu nagród BP). On pokaże dokładną temperaturę podłogi, można wtedy ocenić na ile jest ona ocieplona. Mam taki i u mnie temp. podłogi jest identyczna z temp. powietrza, natomiast najzimniejszym punktem są szyby w oknach - 16 st. przy 0 st. na dworze i 22 st. w środku. Ustalenie temp. podłogi da jakiś obraz co do jej ocieplenia. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez sti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoskyinteria.pl 05.01.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Po paleniu w piecu tak z jeden dzień nie jest az tak zimno ale czuc od kafelek jednak, czuc niekomfort suche i cieple powietrze a podloga chlodna. 1. Czy jeszcze są jakies pomysły na zastosowanie ocieplenia jak nie korek ? 2. A czy mogę skuć podłoge 0,5 m od scian? 3. A gdyby dać po skuciu kafelek, pianke poliuretanową z folią aluminiową, na no korek i nastepnie panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 05.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Po paleniu w piecu tak z jeden dzień nie jest az tak zimno ale czuc od kafelek jednak, czuc niekomfort suche i cieple powietrze a podloga chlodna. 1. Czy jeszcze są jakies pomysły na zastosowanie ocieplenia jak nie korek ? 2. A czy mogę skuć podłoge 0,5 m od scian? 3. A gdyby dać po skuciu kafelek, pianke poliuretanową z folią aluminiową, na no korek i nastepnie panele? ad 1 niestety nie ad 2 można, ale z gorszym efektem ad 3 - straszne koszty, sam korek to min. 100zł./m2, poza tym raczej nie starczy grubości kafelek, nawet z klejem, na tyle warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 07.12.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam .Mam problem taki iz tez troszke ciagnie po nogach. Dom akurat nie jest nowy i zrobilismy taki myk. Pogloga tam byla z dech na legarach. Polozylem na to osb 22mm zeby podloge wyrownac i sciagnac i na to panele. Ale cos chyba jest nie tak. Co moge zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.12.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A co jest pod legarami-dechami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts