Gość brzezinol 18.12.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam! Mam pytanie odnośnie możliwości umiejscowienia śmietnika w rogu działki. Czy jest to dopuszczalne w przypadku gdy styka się z granicą frontową działki oraz boczną, która to działka jest drogą dojazdową do 2ch działek położonych za moją działką patrząc od drogi asfaltowej? Działka granicząca z moją, to prywatna droga dojazdowa, do której ja nie mam praw. Tu szkic sytuacyjny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.12.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 http://pprojekt.pl/art16-odleglosci_budynkow_od_granicy_dzialki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość brzezinol 18.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedź, do tego linku też dotarłem, chodziło mi w moim pytaniu raczej o to, czy droga dojazdowa jest traktowana jak każda inna "działka sąsiadująca", a nie w taki sposób jak np. "ulica" o której mowa w przepisach i można w jej granicy rzeczony śmietnik umiejscowić.Taka działka (droga dojazdowa) w zasadzie nigdy nie będzie mogła być zabudowana. No chyba że jeśli wszystkie 4 działki sąsiednie nabędzie jeden właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.12.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Interesuje Cię Twoja GRANICA działki. Tak, jeśli droga jest wydzielona, jeśli nie należy do Ciebie , to jest to inna działka sąsiadująca. Ta droga raczej ulicą nie jest -choć nie wiem jak ona wygląda , do kogo należy , kto nią włada. Domyślam się jedynie, że jest to pas działki przeznaczony na drogę dojazdową do działek z tyłu. Nie przylega też do Twojej działki śmietnik z drugiej strony płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Moim zdaniem: Ustawodawca nie bez przyczyny posłużył się określeniem „ulica”, a nie „droga”. Każda droga jest ulicą – co ma znaczenie, bo nie każda „droga” jest drogą (może być działką). Również linia rozgraniczająca, w przypadku braku określenia takowej w MPZP lub WZiZT, pokrywać się może z granicą działki i ulicy, czyli rozgranicza działkę budowlaną od ulicy, tak jak w omawianym przypadku. Biorąc to wszystko pod uwagę, można zaryzykować stwierdzenie, że umiejscowienie śmietnika, takie jak na rysunku, spełnia wymogi przepisów. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts