Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z PW połączony z buforem 500l

Leszek_

Recommended Posts

Zależy jakiej mocy masz kominek, ale standardowy 18 kW przy pracy z pełną mocą nagrzewa bufor w kilka godzin. Przy założeniu, że użyteczny zakres pracy bufora to 85/40'C, 500 L może zmagazynować około 26 kWh energii do późniejszego wykorzystania. W czasie nagrzewania bufora równocześnie spora ilość ciepła idzie w instalację CO nagrzewając budynek do czasu zamknięcia zaworów termostatycznych, stąd ten kilkugodzinny okres ładowania (a nie 1,5 h jak wynika z prostego liczenia).

Na chłopski rozum może i tak :-), ale na inżynierski pojemność cieplna kilku ton betonu w podłogówce jest wyższa niż kilkuset kg powietrza w domu, które jest ogrzewane przez grzejniki :-)

Ogrzewanie podłogowe jest zatopione w wylewce, która zanim się ogrzeje o kilka 'C przejmuje masę ciepła. Ta dodatkowa pojemność buforowa podłogi (jest to masa rzędu 15-20 ton betonu) jest większa niż 500 l zbiornik buforowy, tak więc po całkowitym naładowaniu układu (bufor do 85'C, podłoga do 35'C) będziesz miał znacznie dłużej ciepło niż przy grzejnikach. Zauważ jeszcze, że bufor można mocniej rozładować przy podłogówce, niż przy grzejnikach. Oczywiście zawsze przy zasilaniu podłogówki z bufora musi być mieszacz pompowy, i to nie jakiś marketowy syf tylko porządny firmowy sprzęt, utrzymujący wymaganą temperaturę w szerokim zakresie temperatur z bufora.

na chłopski rozum czas ładowania się zmniejszy temperatura do podłogówki około 40sC reszta na bufor czy mam racje ?

Na ile starczy bufor przy założeniu że mamy w buforze 25kWh ? Czy jest jakaś różnica czasowa między kaloryferami a podłogówką?

Nie myl temperatury z energią. O czym myślisz pisząc 11 kWh? Jak 11kWh to w jakim czasie, a jak moc grzewcza (11kW) to podziel sobie bufor(kWh)/moc grzewczą(kW). Ale to przy -20 na dworze. Moje 1000l nagrzane do 80C wystarcza na jakieś 24h. - moc grzewcza podłogówki to 5kWh przy zasilaniu 35C.

myślę że potrzebny mi będzie projekt mojego ogrzewania (nie mam już siły dokształcać się) mam nadzieję że uda mi się przy pomocy projektanta

Chce uzyskać:

1. piec kondensacyjny + podłogówka + cwu 220l (w lato solary chyba będą 3 płaskie)

2. jak zacznę palić w kominku piec co stop -->startuje z kominka podłogówka + 500l bufor + jak da rade to jeszcze cwu ale chyba nie wydoli ;)

3. jak wygaśnie to bufor tylko do co jak ostygnie --> start piec co (do następnego rozpalenia kominka)

I MAM PYTANIE CZY PIECEM KONDENSACYJNYM GRZAĆ BUFOR? AD1

wiem weim można i 10 godzin palić i nagrzeje wtedy na maksa wszystko, ale chyba nie oto chodzi moim zdaniem są dwa problemy:

1. nie chce być zakładnikiem kominka

2. nie wiem jak mocno kominek odda ciepło w formie powietrza do salonu nie chce mieć 35sC w pomieszczeniu

w projekcie mam kominek max 18kW, najlepiej czas pracy kominka 4 godziny i nagrzane wszystko ;)

Ad 1. Bufor i podłogówka mogą pozwolić nawet na jedno ostre palenie na dobę.

Ładujesz do pełna, podpalasz od góry, zapominasz na 12 lub 24 godz. I tu

nie potrzeba jakiegoś kosmicznego (cenowo) wkładu.

Ad 2. Może nie oddać nic do salonu . To niestety kosztuje :)

Na zewnątrz odradzam, bo raczej ciąg wsteczny się zrobi.

Jeśli już to garaż . Ale jak nauczysz się tak jak my to z Kbabem

ćwiczymy, może kratka w pokoju nie będzie problemem.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5022857&viewfull=1#post5022857