Leszek_ 18.12.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam mam pytanie czy kominek z Pw nagrzeje mi bufor 500l?Jeśli tak to ile kWh jest w buforze? Poadrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Zależy jakiej mocy masz kominek, ale standardowy 18 kW przy pracy z pełną mocą nagrzewa bufor w kilka godzin. Przy założeniu, że użyteczny zakres pracy bufora to 85/40'C, 500 L może zmagazynować około 26 kWh energii do późniejszego wykorzystania. W czasie nagrzewania bufora równocześnie spora ilość ciepła idzie w instalację CO nagrzewając budynek do czasu zamknięcia zaworów termostatycznych, stąd ten kilkugodzinny okres ładowania (a nie 1,5 h jak wynika z prostego liczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 19.12.2011 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 dzięki za odpowiedź Czy czas ładowania zmniejszy się jeżeli w domu będzie sama podłogówka?Dom będzie dobrze ocieplony 120m2 użytkowej parter +poddasze. W projekcie domu są zwykłe grzejniki zapotrzebowanie wyliczono 11kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.12.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Przy podłogówce czas się zwiększy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 19.12.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 na chłopski rozum czas ładowania się zmniejszy temperatura do podłogówki około 40sC reszta na bufor czy mam racje ? Na ile starczy bufor przy założeniu że mamy w buforze 25kWh ? Czy jest jakaś różnica czasowa między kaloryferami a podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.12.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Na chłopski rozum może i tak , ale na inżynierski pojemność cieplna kilku ton betonu w podłogówce jest wyższa niż kilkuset kg powietrza w domu, które jest ogrzewane przez grzejniki Ogrzewanie podłogowe jest zatopione w wylewce, która zanim się ogrzeje o kilka 'C przejmuje masę ciepła. Ta dodatkowa pojemność buforowa podłogi (jest to masa rzędu 15-20 ton betonu) jest większa niż 500 l zbiornik buforowy, tak więc po całkowitym naładowaniu układu (bufor do 85'C, podłoga do 35'C) będziesz miał znacznie dłużej ciepło niż przy grzejnikach. Zauważ jeszcze, że bufor można mocniej rozładować przy podłogówce, niż przy grzejnikach. Oczywiście zawsze przy zasilaniu podłogówki z bufora musi być mieszacz pompowy, i to nie jakiś marketowy syf tylko porządny firmowy sprzęt, utrzymujący wymaganą temperaturę w szerokim zakresie temperatur z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 na chłopski rozum czas ładowania się zmniejszy temperatura do podłogówki około 40sC reszta na bufor czy mam racje ? Na ile starczy bufor przy założeniu że mamy w buforze 25kWh ? Czy jest jakaś różnica czasowa między kaloryferami a podłogówką? Nie myl temperatury z energią. O czym myślisz pisząc 11 kWh? Jak 11kWh to w jakim czasie, a jak moc grzewcza (11kW) to podziel sobie bufor(kWh)/moc grzewczą(kW). Ale to przy -20 na dworze. Moje 1000l nagrzane do 80C wystarcza na jakieś 24h. - moc grzewcza podłogówki to 5kWh przy zasilaniu 35C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 19.12.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 myślę że potrzebny mi będzie projekt mojego ogrzewania (nie mam już siły dokształcać się) mam nadzieję że uda mi się przy pomocy projektanta Chce uzyskać: 1. piec kondensacyjny + podłogówka + cwu 220l (w lato solary chyba będą 3 płaskie) 2. jak zacznę palić w kominku piec co stop -->startuje z kominka podłogówka + 500l bufor + jak da rade to jeszcze cwu ale chyba nie wydoli 3. jak wygaśnie to bufor tylko do co jak ostygnie --> start piec co (do następnego rozpalenia kominka) I MAM PYTANIE CZY PIECEM KONDENSACYJNYM GRZAĆ BUFOR? AD1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.12.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 nie. Bufor tylko do kominka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 2. jak zacznę palić w kominku piec co stop -->startuje z kominka podłogówka + 500l bufor + jak da rade to jeszcze cwu ale chyba nie wydoli Jak dołożysz drewna to wydoli Możesz dać priorytet na CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 19.12.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 wiem weim można i 10 godzin palić i nagrzeje wtedy na maksa wszystko, ale chyba nie oto chodzi moim zdaniem są dwa problemy: 1. nie chce być zakładnikiem kominka 2. nie wiem jak mocno kominek odda ciepło w formie powietrza do salonu nie chce mieć 35sC w pomieszczeniu w projekcie mam kominek max 18kW, najlepiej czas pracy kominka 4 godziny i nagrzane wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ad 1. Bufor i podłogówka mogą pozwolić nawet na jedno ostre palenie na dobę. Ładujesz do pełna, podpalasz od góry, zapominasz na 12 lub 24 godz. I tu nie potrzeba jakiegoś kosmicznego (cenowo) wkładu. Ad 2. Może nie oddać nic do salonu . To niestety kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 21.12.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mam pytanie do Pana Piotra Czy można wyprowadzić rurę odprowadzającą gorące powietrze z obudowy kominka na zewnątrz albo nieogrzewanego garażu oczywiście z przepustnicą do regulacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.12.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Na zewnątrz odradzam, bo raczej ciąg wsteczny się zrobi.Jeśli już to garaż . Ale jak nauczysz się tak jak my to z Kbabemćwiczymy, może kratka w pokoju nie będzie problemem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5022857&viewfull=1#post5022857 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Przy grzaniu buforowo ładowanym trzeba się liczyć z dużymi różnicami temperatur, nie każdemu to pasuje. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts