MariuszL 18.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Jak prawidłowo obrobić spód (próg) okien balkonowych ... Po kilku rozmowach z ludzmi którzy budują (budowali) domy - doszłem do takiej teorii : http://img7.imageshack.us/img7/3706/beztytuuvlz.jpg link bezpośredni do większej fotki :http://img7.imageshack.us/img7/3706/beztytuuvlz.jpg prosze o pilną poradę czy jest to prawidłowe rozumowanie, jeśli nie, o jakieś wskazówki jak to zrobić. EDIT:zauwazyłem błąd na fotce - od strony balkonu oczywiście na górze jest beton a pod nim styropian.. reszty wykończenia nie rysowałem ponieważ interesuje mnie na tą chwilę samo okno. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez MariuszL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.12.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Poszerzenie profilu okna ? O ile nie posiadasz już tego okna...W wątkach okiennych znajdziesz tego mnóstwo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 19.12.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jak prawidłowo obrobić spód okien balkonowych ... prosze o pilną poradę czy jest to prawidłowe rozumowanie, jeśli nie, o jakieś wskazówki jak to zrobić. Z twojego rysunku wynika, że rozumujesz całkiem poprawnie, ale chyba brakuje tu warstwy ocieplenia progu od zewnatrz. Najlepiej chyba jeśli sięgniesz do "Instrukcji montazu", gdzie na str.23 znajdziesz odpowiedni rysunek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.12.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 chyba brakuje tu warstwy ocieplenia progu od zewnatrz. Coś słabo patrzysz na ten rysunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 19.12.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Coś słabo patrzysz na ten rysunek... balkon na zewnątrz powinien być ocieplony cały tzn : z góry, z dołu i po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.12.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Nie było mowy o ociepleniu balkonu tylko progu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszL 19.12.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi. Opiszę zatem całą sytuację od samego początku. Okna (21 sztuk) zamówione były w jednej z bydgoskich firm które sprzedają okna. Zamówiłem okna z potrójnym pakietem szybowym na profilu VEKA Alphaline 90. Niepamiętam niestety jakiej formy były tam mechanizmy wewnętrzne - bynajmniej sprzedawca z swiom szefem chwalili bardzo mocno. Na chwilę obecną wydaje mi się, że zamawiałem ogólnie wszystkie "lepsze" opcje (dodatki) tak by mieć choć świadomość zakupu czegoś co potrzyma mi ciut dłużej niż reszta produktów z niższych półek. Panowie w momencie jak okna pojawiły się na magazynie zadzwonili, ustalili termin i przyjechali montować. Wszystkie okna zamontowane były na kotwy z pianką - balkonowe również. Balkonowe jednak nie miały obrobionego progu - mimo tego iż wiedziano na jaką wysokość będzie wylana podłoga. Pozostawiono okna balkonowe tylko na klinach derwnianych. Na tym koniec. Każde okno balkonowe (te zwykłe chyba też) pozostawione ma pod profilem (mówię tu o progu) "listwę montażową" (jeżeli dobrze to nazywam). Listwa ta wystaje w dół od profila progu o około 3cm. Wyjęłem kliny drewniane i postanowiłem więc wcisnąć w tą szparę (9cm) pomiędzy tą listwą montażową a płytą na której będzie podłoga (jeden poziom płyty żerańskie, wieniec, balkon) 3 warstwy styropianu 3cm który zakupiłem do ocieplenia podłóg w całym domu ( wersja twarda styropianu - jak się fachowo zwie niepamiętam) przekładane uszczelnieniem z pianki. Styropian ten zrobiłem na szerokość profilu VEKI czyli też 9cm. Powstałe wnętrze z dwóch stron wypełniłem pianką - taki jest stan na dziś a w zasadzie na przedwczoraj :] Dalsze teraz gdybanie :- Chciałbym teraz zciąć piankę która "urosła" z powstałych wnęk oraz tą która "wyszła" z pomiędzy kolejnych warstw styro - w pionie na szerokość profila ( od strony pokoju i od strony balkony identycznie). - Kolejny krok to zamalowanie powstałej powierzchni (strona pokoju i balkonu oczywiście) + paska 20cm podłogi przylegającej do tejże własnie podłogi - cienką warstwą dysperbitu lub czegoś podobnego może lepszego - tylko czego ???. STRONA POKOJU:- nałożenie folii (tylko niewiem jakiej - myślałem o budowlanej 0,2mm a może inna?) w całym pokoju, zwracając uwagę na to by folia pokryła całą "zadysperbitowaną" powierzchnię i wystawała nawet nad próg (a póżniej ją uciąć do potrzebnej wysokości) - rozłożyć "piankę dylatacyjną" w całym pokoju łącznie z progiem- rozłożyć styropian na podłogi- kolejna folia to budowlana 0,1mm - też lekko wysunięta w górę by później móc uciąć - wylać posadzki - poucinac na równo 2 folie i piankę dylatacyjną na żądaną wysokość -> z tego co sie dowiedziałem na wysokość wylanej posadzki ??? . STRONA BALKONU:- ułożyć folię na całym balkonie - od strony okna balkonowego wsunąć ją w szczelinę "parapetową"- wykonać wykończenie z blachy - i wcisnąć je także w szczelinę "parapetową" - pod to wykończenie (odpowiednio zwymiarowane i przygotowane) wsunąć styro o grubości 2cm (niewiem czy je jakoś przyklejać czy na piankę ) - ułożyć styropian o grubości 5cm na całym balkonie- wylać beton o grubości około 3cm oczywiście ze spadkiem Różnica poziomów w takim rozwiązaniu będzie wynosić około 4-6cm a nie 15cm jak piszą w instrukcji z podanego linka. Przeanalizowałem rysunek z linku podanego przez blokno i musze powiedzieć, że kilka rzeczy w nim mnie zastanawia. - niemam tam żadnych folii (paroszczelnych lub paroprzepuszczalnych, jakichkolwiek) od strony pomieszczeń domowych. - czy przy progu okna nie stosuje się dylatacji (wewnętrzna strona ?? - na w/w rysunku niema jej zaznaczonej.. - czy dobrze widzę iż na "tym" rysunku nr 16 od strony zwenętrznej jest przykręcany do profila okna jakimiś wkrętami element oznaczony czarnymi liniami ????. W moim założeniu balkony będę ocieplać i wykańczać wg opisów znalezionych tu na forum (z każdej strony styro + reszta od strony okapowej balkonu), aktualnie interesuje mnie jednak sama koncepcja strony pokoju i okna balkonowego no i samego zabezpieczenia balkonu (śnieg i deszcz) przed kładzeniem na nim styro i zalania betonem na zimę puki pogoda sprzyja :] . . podaję link do bardziej szczegówego rysunku :] http://img64.imageshack.us/img64/5532/oknoiprogwgmariuszl.jpg http://img64.imageshack.us/img64/5532/oknoiprogwgmariuszl.jpg Poprosze o kolejne przemyślenia. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez MariuszL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts