redon 18.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Chciałbym wybudować garaż wolnostojący dwustanowiskowy jednak mam dużo wątpliwości by nie zrobić tego źle?1. Chcę go postawić prostopadle od frontu domu ( ile metrów od domu najwygodniej go usadowić- działka duża)2. Czy warto przewidzieć z zewnątrz składzik na drewno czy śmietnik?3. Jaką zachować proporcję wedle budynku by garaż nie wydawał się za wielki lub za mały? (wymiary domu front-14,5m x 13m) proporcjonalnie patrząc to lepszy ten ze zdjęcia A czy B?4. Czy dach garażu z lżejszym spadem niż na domie źle będzie się obok komponował - o 18 stopni mniejszy? 5. Czy warto przewidzieć dodatkowe drzwi wejściowe czy otwierać te od aut pilotem?6. Garaż "A" pozostawia mi dodatkowe miejsce na rowery czy motor- to raczej słuszna decyzja? Bo w opcji "B" by nie starczyło miejsca na te rowery czy na składzik.7. Wybudować go z Solbetu/ Ytong 36cm na cienką spoinę (zostawiłbym ścianę jednowarstwową) czy tradycyjnie biały pustak i potem kiedyś ocieplenie 5-8cm styropianem (oczywiście koszta się liczą)8. Może jeszcze jakieś wskazówki? Wiem że można budować jako garaż lub pomieszczenie gospodarcze- jak zrobiliście w papierach? http://img30.otofotki.pl/miniaturki/zg811_projektygarazy.JPG Opisywane wyżej projekty: projekt A to ten który bym chciał ewentualnie przerabiać (jak widać w paint już zrobione) Projekt B jest na tyle mały że nic bym w nim nie zmieniał, jednak po to piszę tego posta by za 3 lata nie żałować że nie wybudowałem tego większego A. Proszę o rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 20.12.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 1. Chcę go postawić prostopadle od frontu domu ( ile metrów od domu najwygodniej go usadowić- działka duża) Ideał to garaż w linii działki, oddalony od skrajni drogi i chodnika o 4-5m. Wyjeżdżasz wówczas bez otwierania bramy. Jeśli się tak nie da (plan zagospodarowania) to i tak warto dać najbliżej drogi jak się da (odśnieżanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 21.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 http://www.m3system.pl/Domu to bym chyba z tego nie zrobił,ale myślę tam zadzwonić i zapytać o garaż,jakoś nie widzę sensu murowania samochodom domu o jakości domu w którym będę mieszkał (i cenie ) i wielkości większej niż mój salon.Ma nie sypać na nie śnieg ,by nie trzeba było rano skrobać i tyle.Zapytam ile takie coś.W zasadzie to nawet blaszak ze styro i tynkiem (nie widać co pod tynkiem i styro ,a funkcje spełnia dokładnie tą samą) i dachem jak na domu , dwustanowiskowy z wypasem by wystarczył,a to pewnie koszt maks 20tys.Murowany z 80-100tys.Może lepiej nowe auto za rożnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts