sailor_ro 18.12.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Hey, od jakiegos czasu,zaczeło wywalać różnicówkę(jedna na cały dom).Drogą eliminacji doszedłem,że to obwód na którym jest oświetlenie: kuchnia(halogeny 230V),salon,wc i korytarz(czyli 2 plafony i 3 żyrandole).Dom niezamieszkany,odwiedzany sporadycznie,wyłączyłem tego esa i jest spokój,jak tylko podnosze hebel do góry,różnicówka leci.I teraz pytanie dlaczego tak się dzieje,co sprawdzać?stawiałbym na halogeny ... pozdroMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 stawiałbym na halogeny ... A ja radzę postawić połówkę na stole i zadzwonić po elektryka. Przy okazji pewnie usunie usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 18.12.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Na to nie wpadłem,ale ... zanim go wezwę,posprawdzam jeszcze połączenia itd.Myślałem,może że jakąś wskazówkę uzyskam,ale ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.12.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Gdzieś masz upływ prądu i tyle można powiedzieć trzeba sprawdzić te różnicówkę miernikiem oraz izolację przewodów. Wybija odrazu czy po jakimś czasie ? Powodów może być kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.12.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Chcesz sam no to na początek wykręć wszystkie żarówki, włącz S-a. Jeśli nie wybije to wkręcaj kolejne żarówki, wywali w jednej to ta lampa jest winna. Jeśli wybije bez odbiorników to skopane są połączenia na kostkach. Szukaj kostek, rozłączaj i sprawdzaj krok po kroku lecąc od rozdzielnicy. Dokładnie ten tok przyjmie elektryk. Obstawiam, że halogeny stopiły izolację przewodów i jeden z przewodów dotyka do uziemionej oprawy. Ale to tylko moje przypuszczenia. Wybija od jakiegoś czasu, czy od razu jak elektryk skończył? Było jakieś wiercenie w ścianach w międzyczasie? Jedna różnicówka na dom... wiem już dlaczego tego elektryka nie wołasz do usuwania awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Elektryk ma miernik za kilka tysięcy do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.12.2011 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 No i dzięki panowie za odpowiedzi.Jest tak,2 lata to wszystko działało,wierceń nie było,tyle że dom stoi teraz pusty od jakiegoś czasu.Wywala od razu,nawet jak wszystko jest wyłączone,powyjmuję żarówki i posprawdzam połączenia,a potem ... zawołam elektryka.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 19.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 WitamDokładnie jak piszą poprzednicy masz skopane w połączeniu, lub może gdzieś została zdarta izolacja w przewodach i stąd upływ z N do PE. A tak przy okazji to nie pamiętam, aby obwody oświetleniowe były zabezpieczane róznicówką. Wg mnie jest to bez sensu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.12.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 To wg kolegi może ... A w planach poza RCD nie widziałem w normalnym budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 20.12.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 WitamCzy kolega sugeruje, aby obwody oświetleniowe odbezpieczać RCD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.12.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Racją jest , że jest to w obwodzie oświetlenia RCD nie spełnia roli takiej jak w obwodach gniazd. Ja jednak staram się wszędzie RCD na lampy zakładać rónież. Jest to jednak dodatkowe urządzenie przeciwpożarowe dla obwodu i głównie z tą myślą go instaluje. Są tacy co tego nie robią , ale to ich sprawa. Na planie zawsze jest RCD do obwodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.12.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Gdzie wyłącznik różnicowoprądowy stosować należy obligatoryjnie? Wyłącznik różnicowoprądowy w roli ochrony uzupełniającej wyzwala dopiero w wyniku przepływu prądu przez ciało człowieka, natomiast w roli ochrony dodatkowej wyzwala natychmiast po wystąpieniu uszkodzenia izolacji. Jeśli w jakichkolwiek warunkach norma wymaga stosowania wyłącznika różnicowoprądowego wysokoczułego, to znaczy, że wymaga w tych warunkach ochrony uzupełniającej na wypadek dotknięcia przez człowieka części czynnej niebezpiecznej. Wymaga niejako uzupełnienia ochrony podstawowej. Dotyczy to następujących sytuacji: 1) urządzenia ruchome o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 32 A przeznaczone do używania na wolnym powietrzu, 2) inne urządzenia użytkowane w warunkach szczególnego zagrożenia (arkusze 700 normy 60364), 3) obwody gniazd wtyczkowych powszechnego użytku, o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, przeznaczone do używania przez laików. Tyle na ten temat słowami doktora Musiała. http://www.edwardmusial.info/pliki/norma_60364_4_41_2009.pdf Jednak wielu niereformowalnych elektryków nie wyobraża sobie istnienia ochrony przeciwporażeniowej bez udziału wyłącznika RCD. Oczywiście najlepiej wysokoczułego. Ale jak na razie ani inne projekty autorstwa takich elektryków, ani pogląd kolegi thomyk nie są wykładnią obowiązujących standardów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.12.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ale jak na razie ani inne projekty autorstwa takich elektryków, ani pogląd kolegi thomyk nie są wykładnią obowiązujących standardów. Za to kolega jest wykładnią sam w sobie Chyba ktoś kto robi projekty instalacji elektrycznych ma jakieś uprawnienia do ich wykonywania ? Czyżbym się mylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Zapytaj więc ich autorów o powody takiego postępowanie.Odpowiedzą Ci, że Rozporządzenie ich do tego obliguje.Wtedy zapytaj ich dlaczego w normach przez to Rozporządzenie przywołanych takiego zapisu nie ma.Odpowiedzą Ci że ich to nie interesuje.Więc zapytaj ich czy usunęli już te uziemienia armatury i grzejników zamontowanych na nieprzewodzących rurociągach które zgodnie z duchem Rozporządzenia projektowali do marca tego roku?Ty też kolego jako bezkrytyczny wyznawca Rozporządzenia możesz na to pytanie odpowiedzieć. Ale ze mną nie musisz chłopcze polemizować.Obal zapisy normy i podważ wyjaśnienia doktora Musiała.Potrafisz?Jeśli tak to czekamy.Jeśli nie to zastanów się dlaczego nie potrafisz tego uczynić. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 21.12.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie chce mi się Z tobą nie ma sensu chłopcze polemizować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.12.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No właśnie.Brak Ci po prostu jakichkolwiek argumentów.Czyli nie chodzi o to, że Ci się nie chce ale o to iż nie potrafisz obronić swej nie mającej żadnego umocowania w standardach tezy.Na tym forum taka postawa też niestety jest standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No i dzięki panowie za odpowiedzi.Jest tak,2 lata to wszystko działało,wierceń nie było,tyle że dom stoi teraz pusty od jakiegoś czasu.Wywala od razu,nawet jak wszystko jest wyłączone,powyjmuję żarówki i posprawdzam połączenia,a potem ... zawołam elektryka. pozdro Co ustaliłeś z tymi odbiornikami? Piszesz że instalacja działała poprawnie. Więc jeśli w domu nie robiłeś żadnych przeróbek to instalacja sama z siebie się nie popsuła. Izolacja sama z siebie też się nie zdarła. Jedyne co może być przyczyną to: działanie wilgoci, słońca albo temperatury. Szukaj w lampach/puszkach oznak wilgoci, może do którejś lampy dostała się woda, nie masz z tego obwodu lamp zewnętrznych pociągniętych? W trakcie wykręcania żarówek zwróć uwagę na stan izolacji, czy któraś izolacja kabla nie stopiła się od np: nagrzanego halogena. Trzeba wykluczać kolejne odbiorniki począwszy od rozdzielnicy. Elektryk będzie robił dokładnie tą samą procedurę. W ostateczności trzeba sprawdzić samą różnicówkę, tutaj dopiero miernik lub tester się przyda.pomoże. Ale z tego co piszesz reszta instalacji działa poprawnie więc jedna jedyna różnicówka którą masz powinna być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 22.12.2011 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki panowie za pomoc.Obeszło się bez elektryka,kabel żółto-zielony wyskoczył z kostki,prawdopodobnie,wpływ właśnie zimna,może jakiś skurcz.Ale sprawa załatwiona.Dzięki,zdrowych,wesołych Świąt dla wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 22.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Cieszymy się , że pomogliśmy niektórym troszkę ciśnienie zaszkodziło , ale pozatym wszyscy zdrowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nocek3 14.08.2024 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2024 Witam Mam podobny problem ale z gniazdkami. A mianowicie mam roznicopradowke I podpiete 8 obwodow. W tym gniazdka oraz oswietlenie. Przy odpaleniu kilku sprzetow na obojetnie jakim obwodzie roznicopradowka wywala. Wylaczylem bezpieczniki podlaczone do roznicopradowki I na kazdym obwodzie z osobna wywala. Wydaje mi sie ze roznicopradowka jest awaryjna. Co o tyn sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts