Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrzuca różnicówkę-gdzie szukać?

Recommended Posts

Hey,

od jakiegos czasu,zaczeło wywalać różnicówkę(jedna na cały dom).Drogą eliminacji doszedłem,że to obwód na którym jest oświetlenie: kuchnia(halogeny 230V),salon,wc i korytarz(czyli 2 plafony i 3 żyrandole).Dom niezamieszkany,odwiedzany sporadycznie,wyłączyłem tego esa i jest spokój,jak tylko podnosze hebel do góry,różnicówka leci.I teraz pytanie dlaczego tak się dzieje,co sprawdzać?stawiałbym na halogeny ...

pozdro

Michał

Chcesz sam no to na początek wykręć wszystkie żarówki, włącz S-a.

Jeśli nie wybije to wkręcaj kolejne żarówki, wywali w jednej to ta lampa jest winna.

Jeśli wybije bez odbiorników to skopane są połączenia na kostkach.

Szukaj kostek, rozłączaj i sprawdzaj krok po kroku lecąc od rozdzielnicy.

Dokładnie ten tok przyjmie elektryk.

Obstawiam, że halogeny stopiły izolację przewodów i jeden z przewodów dotyka do uziemionej oprawy.

Ale to tylko moje przypuszczenia.

Wybija od jakiegoś czasu, czy od razu jak elektryk skończył?

Było jakieś wiercenie w ścianach w międzyczasie?

Jedna różnicówka na dom... wiem już dlaczego tego elektryka nie wołasz do usuwania awarii :rotfl:

Racją jest , że jest to w obwodzie oświetlenia RCD nie spełnia roli takiej jak w obwodach gniazd.

Ja jednak staram się wszędzie RCD na lampy zakładać rónież.

Jest to jednak dodatkowe urządzenie przeciwpożarowe dla obwodu i głównie z tą myślą go instaluje.

Są tacy co tego nie robią , ale to ich sprawa. Na planie zawsze jest RCD do obwodu

Gdzie wyłącznik różnicowoprądowy stosować należy obligatoryjnie?

Wyłącznik różnicowoprądowy w roli ochrony uzupełniającej wyzwala dopiero w wyniku

przepływu prądu przez ciało człowieka, natomiast w roli ochrony dodatkowej wyzwala natychmiast

po wystąpieniu uszkodzenia izolacji.

Jeśli w jakichkolwiek warunkach norma wymaga stosowania wyłącznika różnicowoprądowego

wysokoczułego, to znaczy, że wymaga w tych warunkach ochrony uzupełniającej na wypadek

dotknięcia przez człowieka części czynnej niebezpiecznej. Wymaga niejako uzupełnienia

ochrony podstawowej. Dotyczy to następujących sytuacji:

1) urządzenia ruchome o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 32 A przeznaczone do używania

na wolnym powietrzu,

2) inne urządzenia użytkowane w warunkach szczególnego zagrożenia (arkusze 700 normy 60364),

3) obwody gniazd wtyczkowych powszechnego użytku, o prądzie znamionowym nieprzekraczającym

20 A, przeznaczone do używania przez laików.

Tyle na ten temat słowami doktora Musiała.

http://www.edwardmusial.info/pliki/norma_60364_4_41_2009.pdf

Jednak wielu niereformowalnych elektryków nie wyobraża sobie istnienia ochrony przeciwporażeniowej bez udziału wyłącznika RCD.

Oczywiście najlepiej wysokoczułego.

Ale jak na razie ani inne projekty autorstwa takich elektryków, ani pogląd kolegi thomyk nie są wykładnią obowiązujących standardów.

Ale jak na razie ani inne projekty autorstwa takich elektryków, ani pogląd kolegi thomyk nie są wykładnią obowiązujących standardów.

Za to kolega jest wykładnią sam w sobie :sleep:

Chyba ktoś kto robi projekty instalacji elektrycznych ma jakieś uprawnienia do ich wykonywania ? Czyżbym się mylił :)

Zapytaj więc ich autorów o powody takiego postępowanie.

Odpowiedzą Ci, że Rozporządzenie ich do tego obliguje.

Wtedy zapytaj ich dlaczego w normach przez to Rozporządzenie przywołanych takiego zapisu nie ma.

Odpowiedzą Ci że ich to nie interesuje.

Więc zapytaj ich czy usunęli już te uziemienia armatury i grzejników zamontowanych na nieprzewodzących rurociągach które zgodnie z duchem Rozporządzenia projektowali do marca tego roku?

Ty też kolego jako bezkrytyczny wyznawca Rozporządzenia możesz na to pytanie odpowiedzieć.

Ale ze mną nie musisz chłopcze polemizować.

Obal zapisy normy i podważ wyjaśnienia doktora Musiała.

Potrafisz?

Jeśli tak to czekamy.

Jeśli nie to zastanów się dlaczego nie potrafisz tego uczynić.

Edytowane przez kkas12

No i dzięki panowie za odpowiedzi.Jest tak,2 lata to wszystko działało,wierceń nie było,tyle że dom stoi teraz pusty od jakiegoś czasu.Wywala od razu,nawet jak wszystko jest wyłączone,powyjmuję żarówki i posprawdzam połączenia,a potem ... zawołam elektryka.

pozdro

Co ustaliłeś z tymi odbiornikami?

Piszesz że instalacja działała poprawnie. Więc jeśli w domu nie robiłeś żadnych przeróbek to instalacja sama z siebie się nie popsuła.

Izolacja sama z siebie też się nie zdarła. Jedyne co może być przyczyną to: działanie wilgoci, słońca albo temperatury.

Szukaj w lampach/puszkach oznak wilgoci, może do którejś lampy dostała się woda, nie masz z tego obwodu lamp zewnętrznych pociągniętych?

W trakcie wykręcania żarówek zwróć uwagę na stan izolacji, czy któraś izolacja kabla nie stopiła się od np: nagrzanego halogena.

Trzeba wykluczać kolejne odbiorniki począwszy od rozdzielnicy.

Elektryk będzie robił dokładnie tą samą procedurę.

W ostateczności trzeba sprawdzić samą różnicówkę, tutaj dopiero miernik lub tester się przyda.pomoże.

Ale z tego co piszesz reszta instalacji działa poprawnie więc jedna jedyna różnicówka którą masz powinna być OK.

• 12 years później...

Witam

Mam podobny problem ale z gniazdkami. A mianowicie mam roznicopradowke I podpiete 8 obwodow. W tym gniazdka oraz oswietlenie. Przy odpaleniu kilku sprzetow na obojetnie jakim obwodzie roznicopradowka wywala.  Wylaczylem bezpieczniki podlaczone do roznicopradowki I na kazdym obwodzie z osobna wywala. Wydaje mi sie ze roznicopradowka jest awaryjna. Co o tyn sadzicie?