kupiecjudex 19.12.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Założenia są takie ściana 3W porotherm 25 ; wełna mineralna 15 cm (10 cm i 5 cm na mijankę); cegła elewacyjna.Na tapecie są trzy wełny:1) ISOVER Multimax 30 - współczynnik przewodzenia ciepła 0,030 W/mk, cena 15 cm tej wełny najtańsza jaką znalazłem na allegro ok. 110 zł m2;2) ISOVER Polterm Uni - współczynnik przewodzenia ciepła 0,040 W/mk, cena 15 cm tej wełny najtańsza jaką znalazłem na allegro ok. 38 zł m2;3) ROVKWOOL - ROCTON - współczynnik przewodzenia ciepła 0,036 W/mk, cena 15 cm tej wełny najtańsza jaką znalazłem na allegro ok. 23,50 zł m2; Pozycja 1 oczywiscie najlepsza a 3 najtańsza (z tych porównywanych).I teraz moja wątpliwość czy różnica między tymi wełnami jest aż tak istotna że warto za Multimax 30 płacić aż 110 zł (pewnie tylko dlatego że to najnowsze cudo tej firmy).Jak to wygląda w użytkowaniu, czy różnice w ociepleniu domu będą istotne względem kosztów ogrzewania i czy wogóle warto placić ażą kasę za tą wełnę. Żeby nie dać się zwariować tymi współczynnikami i wciągnąć w ten cały marketing.Do ocieplenia ok 250 m2 ściany więc jest różnica w cenie.Jeśli ktoś stosował te wełny, albo ma jakąś wiedzę na ten temat to będę wdzięczny. A może jest jakaś inna alternatywa dla w/w.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 19.12.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Tak jak przypuszczałem, pewnie wiele się nie dowiem, w dobie wszechobecnego styropianu:PW sumie to wełnę będę kupował w przyszłym roku pod koniec, więc może jeszcze ktoś się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 19.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 moim zdaniem większy nacisk należy położyć na jakość wykonania izolacji i przyjętą technologię- W zależności od sposobu montażu kotew ( czy w trakcie wznoszenia ścian i potem "nadziewanie" wełny czy po ułożeniu izolacji ) możemy zniweczyć nawet najlepszą izolację za 120 zł gdy nam sie porozwarstwia, powstaną przerwy między arkuszami albo zanadto pościska, potem kapinosy i odpowiednia wentylacja przestrzeni. Wszędzie jest mnóstwo okazji do zmarnowania tych 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 20.12.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jasna rzecz że wykonanie jest kluczowe. Tego trzeba przypilnować nie ma dwóch zdań. Jednak nie wiem jak te 5 - 10 setnych przekłada się na wspólcvzynnik ciepła ściany i zwiazane z tym koszty ogrzewania, bo jeśli różnice są labolatoryjne, to nie ma sensu dawać wełny kilka razy droższej. Zaś co się tyczy montarzu i tych nieszczęsnych kotew, to wszędzie sie zaleca robić je przy wznoszeniu ściany nośnej, tylko wtedy będzie trzeba ta wełnę nadziewać i wtedy łatwo o jej rozwarstwienie bo nie chce mi się wierzyć iż ktoś ją tak dokładnie natnie w tych miejscach gdzie kotwy i niedojdzie do jej rozwarstwiania. Osobiście skł ku wersji żeby po ułożeniu wełny etapami nawiecić ją wraz ze ścianą i w powstałe otwory przy pomocy kołków zamontować kotwy. Niby oba rozwiązania sa dopuszczalne, to drugie napewno droższe, a te pierwsze podobno lepiej łączy ścianę nośną z osłonową. I weź tu człowieku bądź mądry, jak bedzie dokładnie ocieplone to ściana moze być nie dość dobre polączona, jak znów ściana będzie ok to izolacja może być skopana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 20.12.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 dlatego ja zdecydowałem sie na piankę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 20.12.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 trzeba policzyć U ściany w każdej wersji jest do tego wzór nieskomplikowany są do tego kalkulatory różne, np tu http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/kalkulator_doboru_wlasciwej_grubosci_izolacji.htm lub tu http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/programy-obliczeniowe.aspx już wiesz ile Ci ciepła będzie mniej uciekać potem sobie mnożysz razy cenę tego ciepła (a to zależy od tego czym grzejesz) i masz odpowiedź inaczej to tylko szklana kula zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 20.12.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 dlatego ja zdecydowałem sie na piankę... A jak to Cię wyszło cenowo?? A po nałożeniu piany dużo było roboty z jej docinaniem, bo rozumiem że pustkę i tak musiałeś zostawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Różnica w właściwościach izolacyjnych między wełną o lambdzie 0,030 W/mK a 0,036 W/mK wynosi 20%. Przy obliczeniu współczynnika przenikania ciepłą łącznie z murem będą jeszcze mniejsze różnice. Czyli produkt o nizszej lambdzie o grubości 15cm zastąpić można 18cm warstwą wełny ROCKTON lub 20cm wełny Polterm Uni. I taką analizę cenową radziłbym robić, przy założeniu nie takich samych parametrów cieplnych. Jeżeli nie możesz zwiększyć grubości ocieplenia (np. zbyt mały fundament, itp.) to przy ROCKTONie gr.15cm będziesz miał współczynnik U=0,20 Wm2K zamiast U=0,17 Wm2K z wełną o lambdzie 0,030 W/mK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 22.12.2011 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki wielkie bardzo konstruktywna odpowiedź! Ale 20 % różnicy Nie myślałem że aż taka duża różnica będzie. Nie mogę dać wiecej niż 15 cm. Z tego co zobaczyłem na stronie Rockwool to nie ma w sprzedaży wełny o lambdzie wiekszej niż 0,035, przynajmniej z tych na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.12.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 20% dla samego materiału (0,036 do 0,030). Po uwzględnieniu reszty warstw przegrody to wartość ta będzie niższa. Licząc gr.15cm będziesz miał współczynnik U=0,20 Wm2K zamiast U=0,17 Wm2K z wełną o lambdzie 0,030 W/mK, czyli 17%.Co do produktów do ścian to FRONTOROCK MAX E - 0,036 W/mK - http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/frontrock-max-e.aspx Kwestia kosztów materiału i później ogrzewania, zależy od udziału tych ścian w łącznych stratach energii, z uwzględnieniem innych elementów - okien, dachu, drzwi, wentylacji etc. A wtedy te różnice mogą nie wpływać na mniejsze starty w całym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts