Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrapla się woda przy rogach szyb w oknach

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś miał podobnie i może doradzić coś?

Okna szczelnie zamknięte, wentylacja grawitacyjna w budynku jest i działa.

Stara kamienica, w każdym pomieszczeniu, przy każdej szybie jest tak samo.

Okna 4 skrzydłowe wszystkie.

W każdym oknie jest tak samo.

Co może być powodem, wentylacja za mała? Mikro wentylację w oknach zostawiać co jakiś czas, czy może wada okien?

http://eurohelp.home.pl/photo/okno.jpg

gezzini

19122011646.jpg

19122011645.jpg

19122011644.jpg

Edytowane przez gezzini
błędny tytuł

Przy ramce aluminiowej, temperaturze zewnętrznej około 0 st C a wewnątrz pomieszczenia około 20 st C taki obrazek wystąpi przy wilgotności względnej w pomieszczeniu zbliżonej do 60% czyli w górnych granicach normy. Trochę to przybliżone co napisałem ale wynika z tego że zjawisko poniekąd normalne.

Przy obniżeniu wilgotności względnej do dolnych granic normy czyli około 40% aby coś takiego nam wystąpiło na zewnątrz musi być około -20 st C.

Źródło; obserwacje własne ;-)

I nie wierz we wskazania higrometrów za kilkadziesiąt PLN, dobre obyczaje nie pozwalają mi napisać do czego się nadają.

Pozdrawiam

Po pierwsze trzeba sprawdzic czy wentylacja grawitacyjna naprawdę jest OK. . Na początek warto przyłożyć do kratki wentylacyjnej kartkę papieru powinna się przyssać , jak spadnie to znaczy ,że wentylacja nie jest wystarczajaca.

Po drugie należy rano i wieczorem na chwilę otworzyć okna w całym domu i wymienić wilgotne powietrze ze środka na to bardziej zimne z zewnątrz , niestety trochę sie ochłodzi , ale inacaej nie pozbedziesz sie problemu.

zdjęcia prawie ja moich okien sprzed tygodnia-dwóch, zarówno na wentylacji grawitacyjnej (wysokie kominy, dobry ciąg) jak i na wentylatorze wyciągowym, i dopiero uruchomienie rekuperatora po 2-3 dniach dało rezultat czystych, suchych okien

chiński higrometr ;) pokazywał coś w okolicach 60%, teraz pokazuje 48-52%

Na marginesie.. temat jest krzywdzący, bo mogłby wskazywać defekt okien z profilu Aluplast, ale tu przyczyna jest zupełnie inna.

Wentylacja, szyba, wilgotność.

Autorze postu? da sie zmienic tytuł? np. na taki: "skrapla sie woda na moich oknach"..

Na marginesie.. temat jest krzywdzący, bo mogłby wskazywać defekt okien z profilu Aluplast, ale tu przyczyna jest zupełnie inna.

Wentylacja, szyba, wilgotność.

finlandia, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi autorowi postu, bo faktycznie takie "skróty" rzucają złe światło na firmę i markę :-( , a jest to zjawisko/problem generalnie związany z mntażem coraz szczelniejszych okien, niezależnie od rodzaju materiału i marki producenta.

Jeżeli autor postu nie wykazuje pośpiechu do jego edycji, wówczas powinny być moderowane "z automatu".

Dziwią mnie tego typu wpisy : zalogować się na forum, zapytać o cokolwiek - > praktycznie już pytaniem wskazując winnego a późniejszy brak reakcji tłumaczyć nawałem pracy... chyba spowodowanej umieszczaniem takich pytań na innych forach :mad:

Wybaczcie, mam dużo pracy, przeczytałem posty i artykuł i uznaję temat za zamknięty.

Wyjaśnienia dały mi pełny ogląd i uznaję zjawisko za normalne.

Okna ALUPLAST są super, nie mam do marki i firmy żadnych pretensji, źle sformułowałem tytuł, zaraz poprawię, jeśli mi się nie uda proszę moderatora o zmianę.

Bardzo dziękuję za aktywność użytkowników.

rodzaj okien

masz do tego prawo bo sie nie znasz na tym.

faktycznie wentylacja moze byc zaklocona i mozesz miec wyciag grawitacyjny najbardziej sprawny i dzialajacy.

Gucio jest z tego prostego powodu ze okna pvc sa zazwyczaj bardzo szczelne i nie przepuszczaja powietrza. Mozna sobie mierzyc wilgotnosc do usranej ....

W oknach powinny byc nawiewniki. Zeby powietrze wyszlo przez wyciag wentylacji grawitacyjnej to musi miec jak wejsc do mieszkania. Wietrzenie nawet dwa razy dziennie jest za malo skuteczne.

Dodam jeszcze dla tych co oponuja ze podano rodzaj okien. Znam przypadki ze pod szyba na wrebie ramy byla woda co tworzylo zimne mostki. Woda byla dlatego ze zasloniete byly otwory odwadniajace.

• 2 weeks później...

Super dzięki za info.

U mnie mostki są ok, ale ostatnio coraz mniej mokrych miejsc, ale są.

Może to powód zasłaniania okien zasłonami na noc.

Proszę o poradę, czym uszczelnić najprościej, najszybciej węgarki, tzn. jest okno, dolega do węgarka i ok 10 cm muru jest dookoła okna (ościeże) od zewnątrz i wydaje mi się że tam przenika dużo zimna i robi się mostek termiczny i od okna tak jakby ciągnie, ale okno samo jako okno jest szczelne, chcę to jakoś ocieplić termicznie tanio a skutecznie, styropian ?

Proszę o poradę, czym uszczelnić najprościej, najszybciej węgarki, tzn. jest okno, dolega do węgarka i ok 10 cm muru jest dookoła okna (ościeże) od zewnątrz i wydaje mi się że tam przenika dużo zimna i robi się mostek termiczny i od okna tak jakby ciągnie, ale okno samo jako okno jest szczelne, chcę to jakoś ocieplić termicznie tanio a skutecznie, styropian ?

Może byś jakiś rysunek zapodał, bo jeśli już masz węgarek, to pytanie powstaje, w którym miejscu masz warstwę ocieplenia? Trzeba spojrzeć na konkretną sytuację.. A jak ciepły węgarek może poprawić parametry cieplne ramy, przeczytasz tutaj - polecam. pzdr

Najprościej i najszybciej - zrób sryropianową opaskę wokoł okien. Zewnętrzny glif ociepl ile się da - nawet przykrywając większą część ramy, a by całość wyglądała, to na czołowej ścianie zrób taką ramką szeroką na 15-25cm. Styropian, siatka, klej i farba i będzie wyglądało jak "bogato"wykończone okno.

Witam.Skraplanie pary wodnej w małej mierze zależy od producenta okien. głównym czynnikiem jest różnica temperatur, oraz niedostateczna wymiana powietrza wilgotnego na suche. w krytycznej sytuacji jeżeli okno jest kilkunastoletnie może to być problem z pakietem szybowym.

Po więcej szczegółów odsyłam na http://majsterkowanie-rafi.blogspot.com/

Pozdrawiam

Edytowane przez rafcioskubi

Wiesz Rafciu...

Poza tym, że pod linkiem nie ma żadnych szczegółów dotyczących tematu, to opis montażu drzwi wewnętrznych który tam zamieściłeś... jakby Ci to powiedzieć - jakbym oceniał go w szkole to dałbym Ci za niego ocenę "3", może 3+ za własną koncepcję "majsterkowicza", ale absolutnie się nie nadaje dla profesjonalnego montażysty.

Witam!.

Myślę że to Twoja nieuwaga FINLANDIA, temacik związany z skraplaniem się pary na szybach, przyczyny i skutki, opisane są na blogu-post drugi.

Temat 2.Faktycznie instrukcja strasznie ogólnikowa-poprawię się.

Pozdrawiam

Edytowane przez rafcioskubi