Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy - regulator ciągu kominowego

Tenno

Recommended Posts

Witam,

zamierzam kupić nowe mieszkanie w bloku 5-kondygnacyjnym. Ogrzewanie będzie gazowe, każdy lokal będzie miał własny piec gazowy z zamknięta komorą spalania - takie własne centralne w bloku. Piece podłączone są do jednego pionu - rury. Pion ten zaczyna się od pierwszego piętra (na parterze będą lokale użytkowe). U mnie na pierwszym piętrze jest pod piecem w łazience umieszczona "kratka wentylacyjna", której nie mogę zatykać. Podobno to regulator ciągu kominowego. Nie wiem czy to zgodne z przepisami, bo przecież miałem mieć piec bezpieczny, a tu taka kratka wystaje mi pod piecem. Jeszcze nie zamontowano pieców w tym bloku, póki co jest tylko włożona rura do tego pionu. Czy to zgodne z przepisami, żeby w moim lokalu była taka kratka? Ta kratka jest tylko na pierwszym piętrze, wyżej u sąsiadów jej nie ma. Na logikę wydaje mi się, że powinna ta kratka być wyciągnięta na zewnątrz budynku. Co jakiś czas słyszy się o zaczadzeniu, żona zrozpaczona...

Proszę o radę

Dziwne to co piszesz.

Piec z zamknięta komorą musi być podłączony do specjalnego komina tzw rura w rurze. Jedną rurą zasysa powietrze do spalania a drugą wyrzuca spaliny.

Właśnie to mi się udało wyczytać w necie. W mieszkaniach wyżej nie ma tej kratki, tylko u mnie przy najniżej położonym piecu. Podobno to jakiś regulator ciągu kominowego. Nie wiem co z tym zrobić, nie chciałbym mieć tej kratki w łazience. Dlatego piszę tu na forum, może ktoś coś doradzi, poda jakąś podstawę prawną, żeby Jaśnie Wielmożny Pan Inwestor coś z tym zrobił. Póki co nie chce tego zmienić.

Znalazłem coś takiego:

3. Przy podłączeniu kotłów umieszczonych na różnych kondygnacjach do zbiorczego przewodu spalinowego, należy umieścić w jego dolnej części specjalną kształtkę z otworem rozprężno - przewietrzającym (Kominiarz Polski nr 4/2001 Rys. 10) w odległości min. 2,5 m od przyłącza spalin najniżej zamontowanego kotła. (Rys 14)

i rysunek

http://kominiarz.org.pl/1-2002/10.htm

tam umieszczony jest taki otwór 2,5 metra pod piecem. Też nie mogę znaleźć na ten temat przepisu prawnego.