Tenno 19.12.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, zamierzam kupić nowe mieszkanie w bloku 5-kondygnacyjnym. Ogrzewanie będzie gazowe, każdy lokal będzie miał własny piec gazowy z zamknięta komorą spalania - takie własne centralne w bloku. Piece podłączone są do jednego pionu - rury. Pion ten zaczyna się od pierwszego piętra (na parterze będą lokale użytkowe). U mnie na pierwszym piętrze jest pod piecem w łazience umieszczona "kratka wentylacyjna", której nie mogę zatykać. Podobno to regulator ciągu kominowego. Nie wiem czy to zgodne z przepisami, bo przecież miałem mieć piec bezpieczny, a tu taka kratka wystaje mi pod piecem. Jeszcze nie zamontowano pieców w tym bloku, póki co jest tylko włożona rura do tego pionu. Czy to zgodne z przepisami, żeby w moim lokalu była taka kratka? Ta kratka jest tylko na pierwszym piętrze, wyżej u sąsiadów jej nie ma. Na logikę wydaje mi się, że powinna ta kratka być wyciągnięta na zewnątrz budynku. Co jakiś czas słyszy się o zaczadzeniu, żona zrozpaczona... Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.12.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Dziwne to co piszesz.Piec z zamknięta komorą musi być podłączony do specjalnego komina tzw rura w rurze. Jedną rurą zasysa powietrze do spalania a drugą wyrzuca spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tenno 19.12.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Dziwne to co piszesz. Piec z zamknięta komorą musi być podłączony do specjalnego komina tzw rura w rurze. Jedną rurą zasysa powietrze do spalania a drugą wyrzuca spaliny. Właśnie to mi się udało wyczytać w necie. W mieszkaniach wyżej nie ma tej kratki, tylko u mnie przy najniżej położonym piecu. Podobno to jakiś regulator ciągu kominowego. Nie wiem co z tym zrobić, nie chciałbym mieć tej kratki w łazience. Dlatego piszę tu na forum, może ktoś coś doradzi, poda jakąś podstawę prawną, żeby Jaśnie Wielmożny Pan Inwestor coś z tym zrobił. Póki co nie chce tego zmienić. Znalazłem coś takiego: 3. Przy podłączeniu kotłów umieszczonych na różnych kondygnacjach do zbiorczego przewodu spalinowego, należy umieścić w jego dolnej części specjalną kształtkę z otworem rozprężno - przewietrzającym (Kominiarz Polski nr 4/2001 Rys. 10) w odległości min. 2,5 m od przyłącza spalin najniżej zamontowanego kotła. (Rys 14) i rysunek http://kominiarz.org.pl/1-2002/10.htm tam umieszczony jest taki otwór 2,5 metra pod piecem. Też nie mogę znaleźć na ten temat przepisu prawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tenno 20.12.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ktoś coś doradzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts