tolfix 19.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 WitamCzy jest możliwe obniżenie fundamentów w starym domu.Obecnie fundamenty mają 130 cm. Piwnice w całością są zasypane prócz jednego pomieszczenia. Chciałbym podkopać się pod fundament w tym pomieszczenie tak abym mógł swobodnie zabudować w nim piec do centralnego ogrzewania. Budynek ma 90 metrów kwadratowych , i jest parterowy.Wysokość nie musi być duża tak abym mógł swobodnie stanąć w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 19.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 22.12.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ale bardzo kosztowne.Swobodne stanie to 2m wysokości. to daje gdzieś 1m niżej niż teraz.Chyba taniej, dużo taniej wydzie Cię postawienie dobudówki w której będzie kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 08.01.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Stoję przed podobnym dylematem.Mam zamiar powiekszyć swoją piwnicę,tyle że wystarczy zejść ok.40cm abym mógł swobodnie korzystać z pomieszczenia.Wiem że tanio nie będzie ale proszę o rady jak to najlepiej wykonać,bo słyszałem o różnych sposobach na takie modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 08.01.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Wiem że tanio nie będzie ale proszę o rady jak to najlepiej wykonać,bo słyszałem o różnych sposobach na takie modyfikacje. Tanio nie będzie, a sposób określi projektant konstrukcji, bo zależy to od lokalnych warunków gruntowych , konstrukcji budynku itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 09.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Budynek rocznik 1936 z dachem dwuspadowym i poddaszem użytkowym stoi na podłożu piaszczystym i miał już pęknięcia na ścianach(od fundamentu po murłatę) spowodowane ruchem ciężarówek.Sąsiedzi mają to samo na swoich scianach.Dach został podniesiony i dostał lzejsze pokrycie bitumiczne zamiast dachówki cementowej.Uderzę do mojego kierownika przebudowy,moze coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 10.01.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Uderzę do mojego kierownika przebudowy,moze coś poradzi. Raczej do projektanta konstrukcji. Kierownik budowy nie jest od tego. Z opisu wygląda że trzeba będzie zrobić nowe ściany fundamentowe i ławę żelbetowe. Tylko niech nikt nie wpadnie na pomysł podkopania ławy na całej długości(dotyczy to również boku ściany fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 14.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ojciec kiedyś robił juz taki udany zabieg pod dobudowaną częścią domu i wylewał nową częśc fundamentu przy starej scianie,robiąc to po kawałku nie szerszym niż 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts