marysia550 19.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, mamy działkę ze starym domem, planujemy budowę nowego. W starym domu mamy podłączony prąd 12kW (w tym 9kW trzyfazowy). Napisaliśmy pismo w związku z planowanym budynkiem do zakładu energetycznego i oto co odpisali:" Odpowiadając na pismo z dnia....informuje, że wyraża zgodę na zasilanie projektowanego budynku mieszkalnego jednorodzinnego w miejscowości.......ul....nr działki.....- w ramach istniejącej mocy. Istniejący przydział mocy wynosi 12 kW, zabezpieczenie 25A" Moje pytanie jest takie: na czym to dokładnie będzie polegać? Wcześniej planowaliśmy kotłownie w domu, ale plany się zmieniły, kotłownia będzie w istniejącym już budynku gospodarczym, w którym prądu nie ma. Jak to można rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.12.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Trudno to rozgryzć A jak chcesz zasilać ten nowy budynek ? Z istniejącego już ZK i ten sam licznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia550 20.12.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 O to właśnie chodzi, że nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.12.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A o co się starano w piśmie do energetyki ?? Ma to być nowy przyłącz do budynku z osobnym licznikiem , czy chcecie od tamtego budynku sobie podciągnąć prąd do nowo budowanego obiektu ?? Wygląda na to , że energatyka wyraziała zgodę aby zasilać sobie nowy dom z istniejącego już przyłącza. Teraz tylko WLZ wykonać sobie i najlepieji wprowadzić do dokumentacji (mapki) to co zrobi elektryk. Robi się za liczniekiem wszystko więc elektryk będzie wiedział co i jak , a ZE do tego nie ma za wiele. Tyle , że do palnów musisz miec jakieś zasilanie to projektant WLZ od tamtego ZK wprowadzi i powinno wystarczyć chyba. To takie moje gdybanie bo nie wiem jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 21.12.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 że wyraża zgodę na zasilanie projektowanego budynku mieszkalnego jednorodzinnego ....................- w ramach istniejącej mocy. Istniejący przydział mocy wynosi 12 kW, zabezpieczenie 25A" To znaczy że do istniejącego przyłącza ( nie piszesz czy to złącze kablowe czy napowietrzne), możesz przyłączyć w ramach tej samej mocy nowo-wybudowany budynek. Czyli do zabezpieczenia dodatkowy kabel do nowego budynku. Przy czym jeśli stary budynek ma zostać i być użytkowany to ta moc na oba budynki może być za mała. Chyba że o czym nie piszesz występowałeś o przyłącze na czas budowy. W warunkach wydanych przez zakład energetyczny masz napisane co należy zrobić i gdzie jest granica stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia550 21.12.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 pawelo_pl - złącze jest napowietrzne. Tamten dom nie będzie użytkowany, ewentualnie sporadycznie jak w lato ktoś przyjedzie to światło się zaświeci i tyle. Czyli jak rozumiem bez drugiego licznika? thomyk- Nie występowaliśmy o warunki, tylko było pisane pismo o pozwolenie ( ktoś mi podyktował). A co z budynkiem gospodarczym,który stoi, w którym nie ma prądu , a chcę żeby był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 22.12.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A co z budynkiem gospodarczym,który stoi, w którym nie ma prądu , a chcę żeby był? Zasilasz zalicznikowo , z punktu gdzie masz najbliżej. Może to być z przyłącza jeśli masz jeszcze miejsce w przyłączu lub z rozdzielni z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia550 22.12.2011 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 pawelo_pl- ale to jeszcze pisać do ZE, czy już we własnym zakresie całkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 22.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Pewnie we właśnym zakresie. Oni wyrazili zgodę i tyle. Teraz plan domu wraz z przyłączem od istniejącego ZK i finał. Przyjdzie elektryk ułoży kabel w ziemi i finał Powodzenia życzę i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts