Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłączenie projektowanego budynku

Recommended Posts

Witam, mamy działkę ze starym domem, planujemy budowę nowego. W starym domu mamy podłączony prąd 12kW (w tym 9kW trzyfazowy). Napisaliśmy pismo w związku z planowanym budynkiem do zakładu energetycznego i oto co odpisali:

" Odpowiadając na pismo z dnia....informuje, że wyraża zgodę na zasilanie projektowanego budynku mieszkalnego jednorodzinnego w miejscowości.......ul....nr działki.....- w ramach istniejącej mocy. Istniejący przydział mocy wynosi 12 kW, zabezpieczenie 25A"

Moje pytanie jest takie: na czym to dokładnie będzie polegać?

Wcześniej planowaliśmy kotłownie w domu, ale plany się zmieniły, kotłownia będzie w istniejącym już budynku gospodarczym, w którym prądu nie ma. Jak to można rozwiązać?

A o co się starano w piśmie do energetyki ??

Ma to być nowy przyłącz do budynku z osobnym licznikiem , czy chcecie od tamtego budynku sobie podciągnąć prąd do nowo budowanego obiektu ??

Wygląda na to , że energatyka wyraziała zgodę aby zasilać sobie nowy dom z istniejącego już przyłącza.

Teraz tylko WLZ wykonać sobie i najlepieji wprowadzić do dokumentacji (mapki) to co zrobi elektryk.

Robi się za liczniekiem wszystko więc elektryk będzie wiedział co i jak , a ZE do tego nie ma za wiele.

Tyle , że do palnów musisz miec jakieś zasilanie to projektant WLZ od tamtego ZK wprowadzi i powinno wystarczyć chyba.

To takie moje gdybanie bo nie wiem jak to wygląda :)

że wyraża zgodę na zasilanie projektowanego budynku mieszkalnego jednorodzinnego ....................- w ramach istniejącej mocy. Istniejący przydział mocy wynosi 12 kW, zabezpieczenie 25A"

To znaczy że do istniejącego przyłącza ( nie piszesz czy to złącze kablowe czy napowietrzne), możesz przyłączyć w ramach tej samej mocy nowo-wybudowany budynek. Czyli do zabezpieczenia dodatkowy kabel do nowego budynku. Przy czym jeśli stary budynek ma zostać i być użytkowany to ta moc na oba budynki może być za mała. Chyba że o czym nie piszesz występowałeś o przyłącze na czas budowy. W warunkach wydanych przez zakład energetyczny masz napisane co należy zrobić i gdzie jest granica stron.

pawelo_pl - złącze jest napowietrzne. Tamten dom nie będzie użytkowany, ewentualnie sporadycznie jak w lato ktoś przyjedzie to światło się zaświeci i tyle. Czyli jak rozumiem bez drugiego licznika?

thomyk- Nie występowaliśmy o warunki, tylko było pisane pismo o pozwolenie ( ktoś mi podyktował).

A co z budynkiem gospodarczym,który stoi, w którym nie ma prądu , a chcę żeby był?