Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany na jetkach

Recommended Posts

Witam, zacznę od konstrukcji domu. Parter - sufit betonowy . I piętro sufit do zbudowania w oparciu o konstrukcje z jętek - drewnianych bali ułożonych co 60cm. Poddasze nie będzie użytkowe, może stanie tam kilka gratów.

Pytanie brzmi > jaka konstrukcja sufitu pojedyncza czy ruszt dwupoziomowy .Ponieważ w systemie knauf oraz rigips i faust zabudowa poddasza jest na konstrukcji jednopoziomowej do tego skosy zabudowuje się także jednym poziomem i nic nie pęka. Po drugie na logikę profile nośne daje się na sufity betonowe by dzwigały resztę konstrukcji a tu mam pięknie ułożone jętki. A zmyłka jest taka że wszyscy radzą krzyżowy ale nikt nie wie dlaczego - jedyna odpowiedz to "bo nie będzie pękać" . To czemu nie pęka na skosach. Tak wiec konstrukcja jedno czy dwu poziomowa. Poradnik czy majster, kogo posłuchać.

a tu link do pieknego opisu zabudowy poddasza na jetkach

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/files/etapy_zabudowy/wytyczne_montazowe.pdf

Ja u siebie mam jednopoziomowy ruszt i pękło mi tylko w dwóch miejscach na "krótkich" łączeniach płyt, gdzie nie dałem siatki. Cała reszta trzyma się dobrze.

Sąsiad w takim samym domku miał kładzione na stelaż krzyżowy i mu pęka o wiele bardziej.

Więc jak widzisz nie tylko rodzaj rusztu się liczy, ale także kultura kładzenia.