madanteush 19.12.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, zacznę od konstrukcji domu. Parter - sufit betonowy . I piętro sufit do zbudowania w oparciu o konstrukcje z jętek - drewnianych bali ułożonych co 60cm. Poddasze nie będzie użytkowe, może stanie tam kilka gratów.Pytanie brzmi > jaka konstrukcja sufitu pojedyncza czy ruszt dwupoziomowy .Ponieważ w systemie knauf oraz rigips i faust zabudowa poddasza jest na konstrukcji jednopoziomowej do tego skosy zabudowuje się także jednym poziomem i nic nie pęka. Po drugie na logikę profile nośne daje się na sufity betonowe by dzwigały resztę konstrukcji a tu mam pięknie ułożone jętki. A zmyłka jest taka że wszyscy radzą krzyżowy ale nikt nie wie dlaczego - jedyna odpowiedz to "bo nie będzie pękać" . To czemu nie pęka na skosach. Tak wiec konstrukcja jedno czy dwu poziomowa. Poradnik czy majster, kogo posłuchać. a tu link do pieknego opisu zabudowy poddasza na jetkachhttp://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/files/etapy_zabudowy/wytyczne_montazowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.12.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ja u siebie mam jednopoziomowy ruszt i pękło mi tylko w dwóch miejscach na "krótkich" łączeniach płyt, gdzie nie dałem siatki. Cała reszta trzyma się dobrze. Sąsiad w takim samym domku miał kładzione na stelaż krzyżowy i mu pęka o wiele bardziej. Więc jak widzisz nie tylko rodzaj rusztu się liczy, ale także kultura kładzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madanteush 23.12.2011 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 skoro nie ma więcej odpowiedzi, dziękuje i zamykam temat. Podsumowanie - na jętki jeden poziom na beton (strop)dwa poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts