Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osadzenie szyby w ramie

Recommended Posts

Witajcie.

Mam problem z pękniętą szybą zespoloną. Pęknięta jest tylko jedna szyba pakietu - od strony wewnętrznej. Podobno pękła bez niczyjej "pomocy". Chciałem wymienić pakiet, w tym celu zdemontowałem listwę przyszybową aby dokładnie go zmierzyć, i zauważyłem, że podkładki pod pakietem są rozmieszczone moim zdaniem nieco dziwnie - pakiet podparty jest tylko przy krawędziach, podkładka na środku jest luźna. Czy powstałe w ten sposób naprężenie może być przyczyną pęknięcia pakietu? Jak to poprawić, żeby nie zniszczyć nowego pakietu? Okna były montowane dawno temu przez poprzedniego właściciela, więc reklamowanie i wzywanie firmy na poprawki odpada.

Zdjęcia obrazujące sytuację są tutaj: https://plus.google.com/u/0/photos/103579514918685248687/albums/5687962858701100385

Z góry dziękuję za pomoc, Maciek

Żeby zamówic szybę musisz najpierw zmierzyć grubość pakietu szybowego najcześciej jest to 24 mm. ( ale u ciebie może byc to inna wartość ) , nastepnie Mierzysz szerokość i wysokość szyby ( szyba powinna mieć o 8 - 10 mm mniejszą szerokość i wysokość niż wymiary skrzydła okiennego w miejscu gdzie zdemontowałeś listwy przyszybowe - pewnie taki też jest wymiar pękniętej szyby. Szybę szkli się używając podkładek o różnych grubościach ( od 1 do 6 mm ) tak, żeby każda opierała się na ramie skrzydła i krawędzi szyby , szyba powinna być tak obrucona w płaszczyźnie otworu w skrzydle ,żeby swoim górnym rogiem " wypychała do góry ramę skrzydła do góry od strony klamki. Nie jest to łatwe , można przy okazji uszkodzić szybę , a szklenie jest jednym z elementów regulacji okna ( oczywiście jak wymieniamy szybę i ustaiwenia z fabryki , czy montażu okna się zmieniają ). Podsumowując , sądze , że taniej i peweniej będzie zamówić szybę wraz z jej wymianą w wyspecjalizowanej w serwisie okien firmie.