Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO grawitacyjne, czy tak przerobione zadziała?

qwert

Recommended Posts

Chciałbym zrezygnować z pompy między piecem a buforem.

Wiem, ze powrót muszę puścić po ziemi.

Ale zasilania nie obniżę, bo będę je miał na wysokości szyi ;)

Czy mimo tego zadziała gawitacja? czy w ogóle zadziała? czy bufor nie powinien być wyżej?

i drugi problem, w okresie gdy nie działa piec (30 min na czyszczenie, nie mówiąc o dłuższych przerwach) zatyka się odpływ w dnie bufora.

jak przerobić instalację, by można było go odtykać? wstawienie odpływu wyżej nie wchodzi w grę, bo bufor jest zabudowany i nie ma tam dojscia.

Myślę raczej o jakimś zaworze z opcją przetykania drutem. ale może jest mądrzejsze wyjście?

czy pozostawienie pompy ale odwrócenie przepływu coś by zmieniło? prąd wody by odtykał?

instalacja grawitacyjna co.jpg

Jakiego przekroju masz rury?

--

Jeśli ci zatyka powrót to nie robiłbym w żadnym razie bez pompy - niezależnie czy poszłoby grawitacyjnie czy nie.

Też radziłbym Ci zmienić sposób włączenia powrotu ale to wymaga dostępu do bufora.

Możesz spróbować dać pompę na powrocie zamiast na zasilaniu i regularnie czyścić filtr.

Tak jeszcze myślę, że jednak bez przeróbek chyba się u Ciebie nie obejdzie.

Zrobisz raz i będziesz miał spokój.

Jak dasz radę to podnieś go do góry, rury 6/4", wywalasz pompkę, przespawasz powrót wyżej i grzejesz w grawitacji.

Mnie się wydaje że masz jakieś mizerne przekroje rur.

--

W tym układzie co masz teraz mógłbyś jeszcze spróbować zrobić oddtykanie poprzez dołączenie zasilania wody zimnej w ten powrót.

Zawór od strony kotła zamknąć i zrobić chwilowe dopuszczenie wody do układu pod ciśnieniem sieci (tak żeby poszło do bufora).

Ale to trochę karkołomne i przydałby się manometr żeby nie przesadzić.

mr tomo!!!! dzięki!!!!

przerabiać na grawitacje raczej nie bede teraz, bo to wymaga prucia izolacji bufora 20 cm styro, ale pomysł z podlaczeniem wody genialny, tak zrobię!!!!!!

w sumie wywalenie jednej pompki to oszczedność 250zł/rok, wiec teraz to szkoda się w to bawic. ale za 15 lat, jak bufor szlak trafi...

Edytowane przez qwert