Gobelin 20.12.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Witam serdecznie, Mam kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (model DeDietrich MCR 24T).Przewód kominowy jest dwururowy, zasysa świeże powietrze i wypuszcza spaliny z kotła. Oprócz tego w kotłowni jest jeszcze dodatkowy kanał wentylacyjny. Problem polega na tym że w kotłowni czuć nieprzyjemny zapach, raczej nie gazu, tylko takiego wypalonego powietrza, bądź mieszanki spalin z powietrzem, trudno to określić. W każdym razie powietrze w kotłowni różni sie od powietrza w innych pomieszczeniach. Serwistant sprawdzał gazomierzem stan instalacji - wycieku nie ma. Z piecem też niby wszytko jest OK (było sprawdzane miernikiem że w zewnętrznej rurze kominowej nie ma spalin) Moja logika jest następująca. Skoro jest to piec z zamkniętą komorą spalania to nie powinienem w pomieszczeniu czuć żadnych zapachów spalino pochodnych, bo technicznie piec nie powinien mieć połaczenia z pomieszczeniem. Dodam że jest to nowy budunek( pierwszy sezon grzewczy) Jak to jest u Was ? Z czego może wynikać powyższy problem? Pomóżcie proszę. pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Gobelin literówka (MRC->MCR) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.12.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 U mnie nie ma żadnego zapachu (też kondensat). Myślę,żebyś raczej szukał problemu w kierunku kanałów wentylacyjnych albo posiadanego wyjścia z kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.12.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Mam to samo i intensywność chyba jest zależna od mocy palnika... kondensat nowy, dom nowy, wentylacja i kubatura zgodnie z ustawą, ujście skroplin zasyfonowane. EDIT: Może to zapach jakiś farb czy powłok ochronnych komory czy osprzętu ? Edytowane 20 Grudnia 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 20.12.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Nefer podała dobry trop... Najprawdopodobniej wentylacja grawitacyjna zasysa powietrze razem ze spalinami z komina bo zrobił się ciąg wsteczny (podciśnienie w kotłowni) Zrób obrzęd gromniczny czy z kratki leci powietrze czy je zasysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 20.12.2011 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Nefer podała dobry trop... Najprawdopodobniej wentylacja grawitacyjna zasysa powietrze razem ze spalinami z komina bo zrobił się ciąg wsteczny (podciśnienie w kotłowni) Zrób obrzęd gromniczny czy z kratki leci powietrze czy je zasysa. ale to chyba wylot kanału wentylacyjnego musiałby być bardzo blisko komina zeby tak sie działo dodatkowo w ramach sprawdzenia próbowałem tymczasowo zatkać wentylację w kotłowni - nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.12.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Nie, od kondensata nic nie pachnie u nas. Może po prostu posprzątaj przed świętami ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ale to chyba wylot kanału wentylacyjnego musiałby być bardzo blisko komina zeby tak sie działo dodatkowo w ramach sprawdzenia próbowałem tymczasowo zatkać wentylację w kotłowni - nie pomogło Kratkę od odpływu masz zamykaną ? A z tym "daleko" to wystarczy, że zawieje... Nie wiem - u mnie kocioł kondensacyjny bezwonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 21.12.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Kratkę od odpływu masz zamykaną ? A z tym "daleko" to wystarczy, że zawieje... Nie wiem - u mnie kocioł kondensacyjny bezwonny. Tak, kondensat jest odprowadzany weżykiem do rury kanalizacyjnej z gumową przejściówką. Powinno być szczelne. co do wiatru to problem występowałby od czasu do czasu wtedy kiedy jest 'niesprzyjający' wiatr. U mnie praktycznie cały czas jak piec chodzi czuć że coś z powietrzem jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.12.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 przy wejściu do rury kanalizacyjnej powinien być syfon, taki pralkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 30.12.2011 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 przy wejściu do rury kanalizacyjnej powinien być syfon, taki pralkowy założyłem syfon, niestety jest mniej więcej to samo. W dalszym ciągu coś czuś w powietrzu, jak piec pracuje (zwłaszcza na większej mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 04.01.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 czy Wasze piece kondensacyjne z zamkniętą komorą spalania są 'bez zapachowe' ? co może być przyczyną moich problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 A rozbierałeś piec ? Może instalator zostawił tam coś co w wyższych temp. się zaczyna "przypalać" ? Rękawica, kawałek szmatki, jakaś guma/folia ? I rozgrzany piec ( jak sam mówisz na wyższych temperaturach ) podgrzewa to coś i śmierdzi ... ?Gdybam .... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 05.01.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 A rozbierałeś piec ? Może instalator zostawił tam coś co w wyższych temp. się zaczyna "przypalać" ? Rękawica, kawałek szmatki, jakaś guma/folia ? I rozgrzany piec ( jak sam mówisz na wyższych temperaturach ) podgrzewa to coś i śmierdzi ... ? Gdybam .... pozdrawiam, majki Otwierałem oczywiście przednią klapę pieca. wygląda OK, nic tam nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 13.01.2012 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 czy Wasze kotłownie gazowe są 'bezzapachowe' ? Nikt nie ma podobnych problemów ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak moja kotłownia jest bezzapachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 23.01.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Mam to samo i intensywność chyba jest zależna od mocy palnika... kondensat nowy, dom nowy, wentylacja i kubatura zgodnie z ustawą, ujście skroplin zasyfonowane. EDIT: Może to zapach jakiś farb czy powłok ochronnych komory czy osprzętu ? Tomek4, wychodzi na to ze tylko my mamy takie problemy. U mnie też instalacja i dom jest nowy (drugi sezon grzewczy). Też zauważyłem że im większa moc palnika tym intensywniejszy zapach. Czy jest szansa że to sytuacja przejściowa ? Czy stosunkowo nowa instalacja może w ten sposób reagować ? czy też od razu powinno być OK. U mnie temperatura zasilania to max 55 stopni, przy CWU 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 23.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 To kara za kupienie z internetu 1,5 tys taniej niż u instalatora po 40% rabacie A tak serio to u mnie się jakoś uspokoiło (czyt. wywietrzało), fakt że trochę eksperymentuje, np daje CWU z 15st na 50 "natychmiast" i jak temp. kotła dochodzi z 20 st do 80 st to jeszcze czuć nowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 24.01.2012 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wczoraj zauważyłem że w kotłowni w miejscu gdzie komin 'skręca' do pieca ściana jest mokra. zatem dwie sprawy1) skąd ta wilgoć ?2) Czy to może rzucać inne światło na problem z 'zapachem w kotłowni' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.01.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 w tym układzie to może być stęchlizna z kondensatu,bo masz nieszczelny komin i najprawdopodobniej od początku karmisz komin kondensaterm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 24.01.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 w tym układzie to może być stęchlizna z kondensatu, bo masz nieszczelny komin i najprawdopodobniej od początku karmisz komin kondensaterm mogłbyś jaśniej opisać o co chodzi ? i jaki jest mechanizm zalewania i powstawania nieprzyjemnego zapachu ? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts