Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wielkośc komory grzewczej

kret.las

Recommended Posts

czy za duża komora grzewcza może spowodować zmniejszenie wydajności systemu DGP? mam kominek 14 kw, na wyjściu przewodu kominowego dwa radiatory. komora ma wysokość ok 2m od górnej części kominka i szerokość ~1,5m, w kształcie ostrosłupa. w pomieszczeniu gdzie stoi kominek jest gorąco, w sąsiednich pokojach gdzie idą przewody dgp jest stosunkowo zimno. oczywiście zamontowałem turbine 400m3/h. zastanawiam sie czy nie rozebrac obudowy puki jeszcze nie jest wykończona i nie zmniejszyć wewnątrz powierzchni komory grzewczej....

Wielkość komory konwekcyjnej nie powinna mieć właściwie żadnego wpływu na efekt grzewczy. Jeden metr sześć. w tę czy w tę nie ma znaczenia, porównując to np. do wydajności turbiny. Może masz za mocno przewietrzaną tę obudowę przez kratki lub za nisko wloty kanałów w stosunku do sklepienia (kratek wylotowych) i większość ciepła wylatuje na pomieszczenie, w którym kominek stoi. Po mojemu, to spróbuj przysłonić górne kratki.

Może też jest problem w samych kanałach DGP (pozagniatane czy coś...).

Taka jest moja koncepcja :).

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
w pomieszczeniu gdzie stoi kominek jest gorąco, w sąsiednich pokojach gdzie idą przewody dgp jest stosunkowo zimno

Dwa radiatory "handlowe", to strata pieniędzy. Zwykle są tak wykonane by zmniejszyć koszty produkcji (a więc i cenę), a nie odbierać ciepło spalin.

A jakie masz wymiary przekroju poprzecznego tych kanałów DGP?

Gość Konto usunięte_12*

No to są wystarczająco duże, aby w przypadku słabej izolacji "gubiły" to ciepło po drodze. Jeśli te ogrzewane pomieszczenia są na tym samym poziomie (piętrze) co kominek, to nie ma co "cudować" - wyloty powinny być w suficie. Zbyt mało powietrza z wkładu, to:

1. za duża kratka wylotowa w obudowie, która "kradnie" większość ogrzanego powietrza (jak pisze Wojtek_796)

2. nadmierne dławienie spalania w kominku (może "wędzisz" a nie palisz, jak tu piszą znawcy?)

3. konstrukcja komory, kanałów i usytuowanie turbiny (których nie znamy)

Edytowane przez Konto usunięte_12*