Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryo zamiast wełny na poddaszu

kurm28

Recommended Posts

Witam

Jest taka koncepcja w nowo budowanym domu, żeby zamiast wełny na poddaszu, włożyć między krokwie styropian - 16 cm.

Pomiędzy styropian a płyty styro, wpuścić chcę piankę - myślę raczej o niskorozpręzliwej niz o zwyczajnej.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnymi pomysłami?

Będzie to dobrze?

Dzieki

pzdr

k

Edytowane przez kurm28

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte_12*
Będzie to dobrze?

1. moim zdaniem - nie tak ciepło, jak z wełną, bo trudniej uszczelnić wszystkie (szczególnie te najmniejsze) "prześwisty"

2. styropian jest materiałem PALNYM (w odróżnieniu od wełny)

3. styropian jest materiałem bardzo akustycznym. W nocy będziesz słyszał dokładnie gonitwy różnych robaczków. A gdy spodoba się myszkom, to masz prze.....ne :mad:

Wnioski należą do Ciebie :D

Witam

Jest taka koncepcja w nowo budowanym domu, żeby zamiast wełny na poddaszu, włożyć między krokwie styropian - 16 cm.

Pomiędzy styropian a płyty styro, wpuścić chcę piankę - myślę raczej o niskorozpręzliwej niz o zwyczajnej.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnymi pomysłami?

Będzie to dobrze?

Dzieki

pzdr

k

beznadziejny pomysł, co tez ludziom do głowy przychodzi

Styropiany budowlane charakteryzują sie klasą palności E co oznacza tzw samogasnący wg PN-EN 13501 z tej normy zaczerpnięta jest tabela w

ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 marca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Rzeczywiście teoretycznie po usunięciu zewnętrznego źródła ognia powinien zgasnąć ale się pali i wydziela ciepło, co w przypadku pożaru może być ciężkie do wyegzekwowania tylko materiały sklasyfikowane jako A1 lub A2 -s1,d0; A2-s2,d0; A2-s3,d0 sa traktowane jako niepalne

Tak naprawdę klasa E to jeden krok do klasy F czyli całkowitej palności

Płyty styropianowe są rzadko używane, jako izolacja termiczna poddasza. Są one sztywne i trudne w precyzyjnej obróbce na budowie. Pianka montażowa ma gorsze parametry termiczne i nie mamy pewności co się z nią stanie za kilka lat w już zabudowanej przegrodzie.

Izolując poddasze istotne jest aby materiał przylegał idealnie do krawędzi krokwi. W tego typach aplikacji sprawdzają się produkty które odznaczają się sprężystością, niskim współczynnikiem przewodzenia ciepła, paroprzepuszczalnością i oczywiście wysoką klasą reakcji na ogień z uwagi na konstrukcję drewnianą.

Materiały dziś klasyfikuje się ze względu na reakcję na ogień. Mogą mieć oznaczenia od A1 (materiał niepalny) do F (nieklasyfikowany) http://www.rockwool.pl/dlaczego-welna-rockwool/bezpieczenstwo-pozarowe/klasyfikacje-ogniowe/euroklasy, zatem styropian posiadający najczęściej klasę E lub F jest materiałem palnym. W kwestii wełny wytrzymuje ona temperaturę nawet do 1000 C, zapewniając w sytuacji pożaru czas na ewakuację ludzi.

Kolejną kwestią, którą warto poruszyć jest pojemność cieplna przegrody. Duża masa przegrody / pojemność cieplna materiału przekłada się na mniejsze straty ciepła w sezonie grzewczym, w lecie natomiast oddala moment nagrzania się poddasza. Wełna skalna w odróżnieniu od styropianu odznacza się znacznie większą masą i pojemnością cieplną materiału. Również dzięki takim cechom zyskujemy lepszą izolacyjność akustyczną - szczególnie istotne w przypadku lekkiego pokrycia dachu np. blachodachówką, położenia domu w hałaśliwej okolicy..