Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryo zamiast wełny na poddaszu

kurm28

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie bądźcie śmieszni w każdym domu jest tyle rzeczy bardzo łatwopalnych, ze w razie pożaru co ma się spalić to spali się, a styropian czy wełna tego nie zmienia, po drugie nikt nie stawia domu, aby spalił się. - dla mnie to żaden argument, który eliminuje styro.

Ja mam ocieplone poddasze styropianem pasywna fasada 0,31,

Poszła blachodachowka, papa, pełne deskowanie, szczelina wentylacyjna 3cm, 12cm styropianu miedzy krokwiami, laty, 5cm styropianu miedzy laty, zaciągnięte siatka klej, gładź pomalowane. Okna dachowe Veluxy obrobione i ocieplone również styropianem. Po roku eksploatacji nie mam powodu do narzekań, a wręcz przeciwnie. Na poddaszu mam ciepło, cicho (po mimo, ze budynek jest usytuowany przy samej drodze, o sporym natężeniu ruchu nie słychać hałasu), i nigdzie nic nie pęka, w przeciwieństwie de płyt GK, które gdzie nie gdzie musiałem zastosować. Izolacja ta spełniła moje wszelkie oczekiwania.

ps. W razie pożaru mam OSP 200m od domu i gaśnicę pod ręka, nie wspominając o wysokim ubezpieczeniu na wszelki wypadek.

Edytowane przez Barthelemy

ps. W razie pożaru mam OSP 200m od domu i gaśnicę pod ręka, nie wspominając o wysokim ubezpieczeniu na wszelki wypadek.

Tylko czy jesteś pewien, że twój ubezpieczyciel na pewno wypłaci ci odszkodowanie, czy będzie starał się wymigać od płacenia tłumacząc zaawansowanie szkód zastosowaniem materiału izolacyjnego niezgodnego z projektem?

Ja mam na poddaszu styropian i na nim wylewka. Nie narzekam stopy cieplutki a i w lecie miła lodóweczka. Zasadniczą zaletą styropianu jest IZOLACJA nie grzanie. Wejdźcie do domu z przed 40 lat i do kolejnego ale już nawet z głupim sidingiem a zobaczycie gdzie będzie chłodniej. Odczucie ocieplania przez styropian jest jak najbardziej prawidłowe ale on głównie izoluje zarówno w lecia jak i w zimie. Ja polecam decyzja należy do was oczywiście. A miejsce na wełnę jescze mam gdyby styropian nie wypalił ale po 1 roku mogę z czystym sumieniem powiedzieć że się sprawdził znakomicie. Odwiedzałem sąsiadów w lecie i u nich na poddasdzu nie dało się wytzymać nawet minuty nie mówię że u mnie było lodowato ale daje że siedzieć. Ale u mnie troszkę inna konstrukcja. Edytowane przez borsak1

Czytaj ze zrozumieniem jeszcze raz Ci mówię.

Chodzi głównie o palnosć a nie o to czy w garażu będzie ciepło czy zimno. Znasz jakiś obiekt publiczny a raczej garaż w obiekcie publicznym np galeria handlowa czy bloki mieszkalne gdzie jest garaż ocieplony styropianem?

Jak myślisz dlatego stosują tam niepalne materiały, żeby było cieplej czy abo zrobić barierę ogniową?

Znam przypadek gdzie był taki garaż od wewnątrz ocieplony styro (sufit) , stosunkowo niewielki (pod zakładem energetycznym) gdzie pracownik suszył sobie tapicerkę w aucie. Garaż spłonął w kilka minut wraz z kilkunastoma samochodami w tym kilkoma specjalistycznymi ZE straty poszły w miliony, dobrze, ze nie było tam ludzi.

W garażu przydomowym tez może dosć do zapłonu auta a styropian będzie dodatkowym paliwem i to znacznym, to produkt ropopochodny. W garazu czasami coś można slifować czy spawać i łatwo o nieszczęscie, a gdy masz powierzcznię miszkaną odizolowaną wełną od garażu to wełna będzie stanowiła dodatkową barierę ogniową a nie dodatkowe paliwo. Nie wiem jaką masz powierzchnię sciany miedzy garażem a mieszkaniem (czy tez stropu) ale przyjmijmy ze jest to 20m2, to koszt skalnej wełny fasadowej grubosci 10cm zamknie się w 500zł brutto dodatkowo będzie dobra lambda, styropian pewnie wyjdzie 250zł. To mam ryzykować dla 250 zł???

Zamiast udzielać innym ,,dobrych'' rad prosze, Sam przeczytaj coś ze zrozumieniem. Napisałem wyrażnie iż mam styro na suficie garażu pokryte tynkiem ( któy z tego co wiem jest niepalny ). A poza tym nie sądź że cena decydowała o tym że używam styropianu a nie wełny mineralnej. Decydowały właściwości materiałowe, uważam iż dużo większe jest ryzyko związane z zawilgoceniem wełnym ( lub jej zamoknięciem ) a co za tym idzie utrata ( często nieodwracalna ) własciwości izolacyjnych np spowodowane przeciekaniem dachu, nieszczlnością paroizolacji niż możliwośc wystąpienia pożaru ( którego wełna też nie ugasi ). A co do czasu ewkuacji który ma mi dać węłna uważam że lepiej zainstalować czujnik dymu i, temperatuy oraz podłaczyć je do instalacji alarmowej.

Edytowane przez surgi22

A ile nowych budynków w Polsce się pali? Chyba tylko te niezapłacone. Wracając do izolacji cieplnej to najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie izolacji nakrokwiowo. Jak na razie nie ma tu miejsca dla wełny co z pewnością zmartwi Pana Tomka. Pozdrawiam.

Nakrokwiowo stosuje się sztywne płyty poliuretanowe w okładzinach papierowych.Płyty łączone są na frezowany zamek. Minus tego rozwiązania jest taki, że wysokość okapu zwiększa się o grubość izolacji, oraz jeśli ktoś nie chce mieć zaizolowanego strychu (szczytu) to musi stosować nadbitkę na krokwiach o wys równej grubości płyt.

Ogólnie jest to nowe rozwiązanie, żadko stosowane, które de facto powinno wywodzić się bezpośrednio z projektu budynku, gdyż podnosi jego wysokość w szczycie.

Pozdrawiam:

surgi22 - jedno sprostowanie - co to za styropian niepalny? gdyż peirwsze słyszę że taki istnieje - zgodnie z aktualną kalsyfikacją reakcji na ogień jest on klasyfikowany jako E lub F http://www.rockwool.pl/dlaczego-welna-rockwool/bezpieczenstwo-pozarowe/klasyfikacje-ogniowe/euroklasy

Co do składu wełny - żywicy o której wspominasz jest w produktach do 4,5%. Dodatkowo zuzyta wełna jest ponownie wykorzystywana w 100% - jako brykiet.

http://www.rockwool.pl/dlaczego-welna-rockwool/trwalosc

Panie Andrzeju,

Nie martwi mnie to, wręcz przeciwnie napawa optymizmem że jest jeszcze wiele do powiedzenia. :)

Co do pożarów - średniow ciągu roku mamy około 38.000 - 40.000 pożarów w budynkach (zgodnie ze statystkami KG PSP, niestety brak podziału na budynki istniejące i nowe). Polecam statystyki, zwłaszcza dot. ilości straconego mienia (http://www.straz.gov.pl/page/file.php?id=33297)

Niepalne materiały mają za zadanie powstrzymać ogień i zapewnić bezpieczną ewakuację oraz możliwość przyjazdu służb ratunkowych na czas.

A co do ubezpieczeń - przykłady z zagranicy (dokładnie Wielka Brytania) wskazują, że ubezpieczyciele coraz częściej zwracają uwagę na kwestie wykorzystanych w budynkach materiałów w przypadku wybuchu pożaru.

Istotne jest również to w jaki sposób zostały zastosowane:

http://www.rockwool.pl/media/informacje-prasowe/informacje?Press=2433

Każdy producent przedstawia swoje produkty jako te, które opłaca i powinno się stosować. Ostateczny wybór należy do klienta. Warto mu jednak dostarczyć komplet informacji, gdyz akurat w przypadku domów, nie budujemy ich co roku.

Nigdzie nie napisałem że styropian jest niepalny, napisałem że niepalny jest tynk pokrywający styropian na suficie mojego garażu.

Nie odpowiedziałeś na pytanie o ,,naturalność'' wełen mineralnych, jak sam napisałeś kilka postów wyżej głownym składnikiem wełny mieralnej są sztuczne włókna mineralne i jakże ,,naturalne '' żywice fenylowo-formaldehydowe.

Nie odpowiedziałeś róznież jak zachowa sie wełna w przypadku zawilgocenia lub zamoczenia.

Zabrakło odwagi czy boisz się o pracę :confused:

Jak napisałem wcześniej skład skalnej wełny to w 95% naturalne, najpowszechniej występujące wokół skały – minerały. Ten surowiec jest przetopiony i "rozdmuchany" na włókna w procesie technologicznym, który jest „sztuczny” – naśladowczy, w stosunku do naturalnego zjawiska wytwarzania włókien z lawy, zachodzącego podczas wybuchu wulkanu. Sztuczność – odnosi się wiec tylko do pochodzenia fabrycznego, a nie wulkanicznego

Żywice stanowią zaledwie kilkuprocentowy dodatek w gotowych wyrobach, przy czym w najbardzie popularnych od 1,5 do 3, a więc nie przesądzają o charakterze całości.

Co do zawilgocenia wełny - wełna jest produktem hydrofobizowanym, czyli trudnozwilżalnym. Co więcej, paroprzepuszczalnym. Pozwala to na odparowanie wilgoci i zachowanie parametrów. W przypadku zamoknięcia z powodów wadliwej konstrukcji lub złego wykonania, należy dokonać poprawek i osuszyć wełnę, gdyż winnym przypadku zastosowane rozwiązanie może nie spełniać swojego zadania.

Odpowiadajac w Twoim stylu moge stwierdzić że steropian jest ,,naturalnym" produktem zawierającym najwięcej ,,naturalanego'' powietrza i niewielką domieszkę polistyrenu - patrz opis w wikipedii:

,,Styropian (polska nazwa handlowa dla spienionego polistyrenu) – to porowate tworzywo sztuczne otrzymane poprzez spienienie granulek polistyrenu zawierających porofor (np. eter naftowy). Spienienie uzyskuje się przez podgrzanie granulek zazwyczaj parą wodną. Składa się z zamkniętych komórek o obłych kształtach (powstałych ze wspomnianych granulek), wewnątrz których znajduje się pianka polistyrenowa. Komórki są ze sobą połączone i występują między nimi niewielkie pustki powietrzne (ich ilość i wielkość zależy od gęstości materiału), co uwidacznia się na przełomie styropianu''.

Nie przeczę iż w pewnych sytuacjach wełna mineralna jest trudna lub wrecz niezastapialna, ale mówienie o jej naturalności jest zwykłym kłamstwem i chwytem marketingowym ( piękne, białe owieczki itp) wprowadzającym ludzi w błąd.

wiele jest drog do takiego samego efektu

ja tam nigdy bym styropianu nie dal

- masz obawy ze dach Ci zle zrobia?? juz teraz zakladasz ze bedzie cos zle ?? niedobrze ....

u mnie nie ma kominów - wiec o nieszczelnosci sie nie boje - tam najczęsciej sie pojawiaja ... do tego odpowiedni zaklad na membranie - zawsze mozna dac wiekszy i tanim kosztem zwiekszone bezpieczenstwo ... jesli tego Ci malo - mozna membrane - poszczegolne warstwy podkleic

po czwarte cena czyli oszczędności jednym słowem a przy okazji pewność izolacji :)

Cena? Wełna jest zdecydowanie tańsza.

Przypuszczam że coś na linii kratownicy do GK można odpuścić by zejść z ceną.

Możesz dokładniej to wyjaśnić?

Może masz na myśli grafitowy styro po 170 złoty za m3?

Edytowane przez klaudiusz_x