Kubaman 09.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) czytam tę awanturę i wypowiedzi "ekspertów" i nie mogę wyjść ze zdumienia. jak zwykle ktoś komuś musi coś udowodnić, sprzedać lub wyjść na speca i zaimponować. Oto moja opinia dla autora wątku: Decyzję wyboru konkretnego rozwiązania podejmiesz przecież nie dlatego, "bo tak" tylko na podstawie analizy kilku podstawowych czynników:Jakie to czynniki? Cena, efektywność ocieplenia, łatwość układania, trwałość, bezpieczeństwo w sytuacjach wyjątkowych, komfort. Cena - styro niewątpliwie jest droższy od wełny, plus wymaga użycia sporej ilości pianki, również dosyć drogiej. Łatwość układania - styro kładzie się bardzo prosto pomiędzy krokwiami. Wełna pyli i opada, uczula i drapie - vqrvia. Jednak przy minimalnych ale zawsze różnicach w szerokości rozstawu krokwi na dole i na górze konstrukcji na pewno będzie masa piankowania dla styropianu. Jak skutecznie zapiankować warstwę o grubości 15, 18 czy 20 cm na całej szerokości? Moim zdaniem wykonanie będzie niedokładne = mostki termiczne. Ponadto równe docinanie styroopianu tej grubości to trudna i bardzo pracochłonna sprawa, wełnę tnie się zdecydowanie łatwiej. Kolejna sprawa to układanie drugiej warstwy pod rusztem - tu styropian się po prostu nie sprawdzi, będzie koszmarem dla układającego z powodu docinek na jętki/wieszaki. Trwałość - styro nie opadnie po 20 latach i nie zgnije w przypadku zawilgocenia. Natomiast będzie się utleniał, bo dach się wentyluje i nie pokrywa styropianu klejem. Bezpieczeństwo - w warunkach pożaru definitywnie wełna stawi większy opór i zabezpieczy konstrukcję dachu. Tu nie chodzi o to, w jakich warunkach dom się spali doszczętnie i o to co komu kiedy będzie kapać na głowę. Nikt z szacownych specjalistów nie napisał w tym wątku, że wełna potrafi skutecznie ZAIZOLOWAĆ konstrukcję przed wpływem pożaru i uchronić ją przed zniszczeniem. Gorąc nie tylko pali materiały, ale ciepło obniża nośność konstrukcyjną. Stal się topi, beton pęka, drewno gnie. Wełną pokrywa się natryskowo konstrukcje stalowe, by wydłużyć ich ogniotrwałość o kilka godzin. Podobnie wełna chroni elementy drewniane więźby. Styropian nie posiada tej moim zdaniem kluczowej cechy, która pozwoli na skuteczniejsza ewakuację ludzi i ugaszenie pożaru. Komfort - wełna zdecydowanie lepiej izoluje akustycznie Nie wierzysz to sprawdź sam. Zależnie od pokrycia dachu oraz rodzaju konstrukcji może to mieć duży wpływ na komfort we wnętrzu. Proste podsumowanie słupków i ustalenie wagi dla każdego argumentu wedle osobistego uznania. P.S> poza faktem, że jestem inżynierem budownictwa, właśnie skończyłem układać wełnę na poddaszu, samodzielnie. Znam bolączki tego procesu. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.02.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Przy dzisiejszych cenach styropianu nie wychodzi to tak kolorowo. 1m2 15cm wełna Toprock 18-19zł 1m2 15cm styropian Termoorganika fasada 22-23zł Też zastanawiam się nad styro na poddaszu. Tylko przy kładzeniu styropianu nie robiłbym zabudowy G-K tylko siatka, klej i na to gładź. Ja będę robił tak samo - styro, siatka, klej i gładź .... zastanawiam sięjednak czy nie lepiej by było dac zamiast gładzi tynk cem-wap okolo 1cm lub tynk taki jak na zewnątrz np sylikonowy - wzmocnilo by to sztywność ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ciekawe, tylko w jaki sposób planujecie zamocować styropian tak, by nie spadł na głowę razem z tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 To może pomiędzy krokwie wełna, poniżej styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 jak przymocować styro do więźby nie stosując rusztu, tak by można było go pokryć tynkiem? Jeśli cokolwiek komuś chodzi po głowie, to styropian wyłącznie między krokwie - choć uważam to za niepraktyczne, bo docinanie styro i piankowanie wcale nie będą prostsze niż kładzenie wełny - a w druga warstwę ruszt i wełnę z paroizolacją. Przy okazji - jeśli powodem do brania styro pod uwagę jest łatwość montażu, to wydaje mi się, ze lepiej kupić bardzo dobrą wełnę w cenie styropianu (znaczy drożej). Taka wełna doskonale się kładzie, mniej pyli i sama trzyma się pomiędzy krokwiami, więc nie leci na głowę podczas podwiązywania. Miałem dwie rolki takiej wełny i to naprawdę nie była trudna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Na dzień dzisiejszy jestem bardziej za wełną. Przemyślałem parę spraw i na pewno styropianem taniej nie wyjdzie a w dodatku trochę kombinacji by było No i parę spraw konstrukcyjnych wyszło. Myślę teraz nad takim rozwiązaniem: -skosy- krokwie mam 16, dam 15 + 15 (a może by tak zostawić więcej przestrzeni wentylowanej i dać 10+20, no i mniejszy mostek związany z krokwiami?) -sufit- do górnej płaszczyzny jętek od sufitu będzie jakieś 40cm i tą przestrzeń myślę zasypać granulatem z wełny lub proszkiem poliuretanowym. Dodam że w tej przestrzeni będą kanały wentylacji. Co myślicie na takim rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.02.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 20cm na wieszakach to już spory kłopot. Jeśli chcesz robić sam, to spróbuj na sucho jak ci idzie poziomowanie rusztu na skosach oraz aplikacja drugiej warstwy. Trzy uwagi praktyczne: - im dłuższy wieszak, tym trudniej wypoziomować mocowanie CD60, bo na wkręcie jest zawsze jakiś luz po dokręceniu, a wiadomo ramię bardzo długie- w zależności od rodzaju wełny wpychanie pomiędzy ruszt 20cm izolacji może być niewygodne. W rusz zazwyczaj daje się długie pasy, więc jak weźmiesz Rockwoola, to będzie to cholerny ciężar, ręce odpadają. Wełna szklana będzie jednak stosunkowo łatwa w montażu.- wieszaki do 20cm wełny mają długość 28cm. Sprawdź ich cenę i skalkuluj to sobie dla potrzebnej ci ilości - bo można się zdziwić ile to kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Kubamanna takich rzeczach to ja czasami zarabiam, takie konstrukcje nie są mi obce:) ale dzięki za wskazówkiPytam tylko czy nie lepiej dać 10+20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no czytając moją poprzednią wypowiedź - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 czytam tę awanturę i wypowiedzi "ekspertów" i nie mogę wyjść ze zdumienia. jak zwykle ktoś komuś musi coś udowodnić, sprzedać lub wyjść na speca i zaimponować. Oto moja opinia dla autora wątku: Decyzję wyboru konkretnego rozwiązania podejmiesz przecież nie dlatego, "bo tak" tylko na podstawie analizy kilku podstawowych czynników: Jakie to czynniki? Cena, efektywność ocieplenia, łatwość układania, trwałość, bezpieczeństwo w sytuacjach wyjątkowych, komfort. Cena - styro niewątpliwie jest droższy od wełny, plus wymaga użycia sporej ilości pianki, również dosyć drogiej. Łatwość układania - styro kładzie się bardzo prosto pomiędzy krokwiami. Wełna pyli i opada, uczula i drapie - vqrvia. Jednak przy minimalnych ale zawsze różnicach w szerokości rozstawu krokwi na dole i na górze konstrukcji na pewno będzie masa piankowania dla styropianu. Jak skutecznie zapiankować warstwę o grubości 15, 18 czy 20 cm na całej szerokości? Moim zdaniem wykonanie będzie niedokładne = mostki termiczne. Ponadto równe docinanie styroopianu tej grubości to trudna i bardzo pracochłonna sprawa, wełnę tnie się zdecydowanie łatwiej. Kolejna sprawa to układanie drugiej warstwy pod rusztem - tu styropian się po prostu nie sprawdzi, będzie koszmarem dla układającego z powodu docinek na jętki/wieszaki. Trwałość - styro nie opadnie po 20 latach i nie zgnije w przypadku zawilgocenia. Natomiast będzie się utleniał, bo dach się wentyluje i nie pokrywa styropianu klejem. Bezpieczeństwo - w warunkach pożaru definitywnie wełna stawi większy opór i zabezpieczy konstrukcję dachu. Tu nie chodzi o to, w jakich warunkach dom się spali doszczętnie i o to co komu kiedy będzie kapać na głowę. Nikt z szacownych specjalistów nie napisał w tym wątku, że wełna potrafi skutecznie ZAIZOLOWAĆ konstrukcję przed wpływem pożaru i uchronić ją przed zniszczeniem. Gorąc nie tylko pali materiały, ale ciepło obniża nośność konstrukcyjną. Stal się topi, beton pęka, drewno gnie. Wełną pokrywa się natryskowo konstrukcje stalowe, by wydłużyć ich ogniotrwałość o kilka godzin. Podobnie wełna chroni elementy drewniane więźby. Styropian nie posiada tej moim zdaniem kluczowej cechy, która pozwoli na skuteczniejsza ewakuację ludzi i ugaszenie pożaru. Komfort - wełna zdecydowanie lepiej izoluje akustycznie Nie wierzysz to sprawdź sam. Zależnie od pokrycia dachu oraz rodzaju konstrukcji może to mieć duży wpływ na komfort we wnętrzu. Proste podsumowanie słupków i ustalenie wagi dla każdego argumentu wedle osobistego uznania. P.S> poza faktem, że jestem inżynierem budownictwa, właśnie skończyłem układać wełnę na poddaszu, samodzielnie. Znam bolączki tego procesu. Jak już tak dajesz plusy i minusy to powiedz coś jak się zachowa wełna w przypadku zawilgocenia lub zalania , oraz jaka będzie jej grubość po kilku-kilkunastu latach ( zjawisko ,,osiadania'' wełny nie jest chyba ci obce ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 09.02.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jak już tak dajesz plusy i minusy to powiedz coś jak się zachowa wełna w przypadku zawilgocenia lub zalania , oraz jaka będzie jej grubość po kilku-kilkunastu latach ( zjawisko ,,osiadania'' wełny nie jest chyba ci obce ). Nie, no jak jest dach nieszczelny to tylko styropian. Tylko co z tego jak za chwilę i tak drewno zagnije. Jak zastosujesz płyty z wełny to co tam ma ci osiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.02.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 czytam tę awanturę i wypowiedzi "ekspertów" i nie mogę wyjść ze zdumienia. Ja również. Trwałość - styro nie opadnie po 20 latach i nie zgnije w przypadku zawilgocenia. ]b]Natomiast będzie się utleniał, bo dach się wentyluje i nie pokrywa styropianu klejem.[/b]. Panie kolego poddajecie innych krytyce sami pisząc, ekhm, bzdury. Styropian się nie utlenia, styropian się starzeje pod wpływem promieniowania UV. Gdyby tak nie było to pod wylewkami styropian powinien z czasem znikać! Zresztą klej też nie odcina dostępu tlenowi więc te rewelacje można o kant mięśnia rozbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 10.02.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Dla osob które nie wiedzą jak zamocować styropian odpowiadam - ... do pełnego deskowania dobijam na dystansach najtańszą dyktę tak aby stworzyć szczelinę wentylacyjną żeby drewno nie butwiało i w razie co do odprowadzenia wody. Do dykty, między krokwie, doklejam styropian na klej w piance (trzyma tak że rozerwanie występuje w warstwie styro.) . Następna warstw w poprzek, którą doklejamy zarówno do styropianu jak i do krokwi na to klej siatka i znowu klej , no i oczywiście w trakcie prac wszystkie szczelinki i łączenia piankujemy klejem co nie dość że uszczelni to przytwierdzi styropian do styropianu i do więźby. Widziałem podczas remontu u rodziców wełnę z przed 15 lat i z warstwy 15cm było może 10cm, a jak wiadomo cala ciepłota wełny polega na zamkniętym powietrzu w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 10.02.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ja będę robił tak samo - styro, siatka, klej i gładź .... zastanawiam się jednak czy nie lepiej by było dać zamiast gładzi tynk cem-wap około 1cm lub tynk taki jak na zewnątrz np sylikonowy - wzmocniło by to sztywność ściany Nie masz co się obawiać, siatka, klej + gładź wystarczy w zupełności. Użytkuje takie poddasze od roku i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Z przyklejanie styro do krokwi to byłbym ostrożny. Więżba pracuje i mogą występować pęknięcia. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Panie Mistrzu Janie, ja mam poddasze ocieplane styropianem i moje wrażenia z prac są takie, że ten styropian konkretnie usztywnia całą więźbę, naturalnie tylko w kierunku wzdłuż kalenicy, ale to chyba ten kierunek jest głównym "zagrożeniem". Jakiekolwiek przemieszczanie się krokwi - pochylanie wzdłuż osi kalenicy - powoduje ściskanie każdej płyty styropianowej prawie na całym jej przekroju. Pewnie trochę skomplikowałem, ale faktem jest, że u mnie nic nie pęka, a był już nie jeden konkretny wiatr. Fakt faktem, że ja mam pełne deskowanie OSB 18mm, więc nie jestem miarodajnym przykładem, ale mieszkam wysoko w górach, więc i wiatry trochę inne niż na nizinach. Wstawienie twardego styropianu między krokwie, to już powinno dać większe usztywnienie niż same łaty na dachu bez deskowania. Dla szczególnie zapobiegliwych można dać naszpanowane taśmy stalowe po przekątnych każdej z połaci i na nie kolejną warstwę styropianu, kryjąc krokwie. Edytowane 10 Lutego 2012 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 10.02.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie masz co się obawiać, siatka, klej + gładź wystarczy w zupełności. Użytkuje takie poddasze od roku i wszystko jest OK. nie pęka ci na łączeniach dachu ze ścianką kolankową czy ścianami działowymi z sufitem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 10.02.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 nie pęka ci na łączeniach dachu ze ścianką kolankową czy ścianami działowymi z sufitem?? Takie pęknięcia w tych miejscach są normalne. Nie ma znaczenie czy płyta czy siatka z klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jak już tak dajesz plusy i minusy to powiedz coś jak się zachowa wełna w przypadku zawilgocenia lub zalania , oraz jaka będzie jej grubość po kilku-kilkunastu latach ( zjawisko ,,osiadania'' wełny nie jest chyba ci obce ). mam nadzieję, że przed skomentowaniem mojego posta, przeczytałeś go - a jeśli nie, to lepiej sprawdź punkt Trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Panie kolego poddajecie innych krytyce sami pisząc, ekhm, bzdury. Styropian się nie utlenia, styropian się starzeje pod wpływem promieniowania UV. Gdyby tak nie było to pod wylewkami styropian powinien z czasem znikać! Zresztą klej też nie odcina dostępu tlenowi więc te rewelacje można o kant mięśnia rozbić. Zasadniczo tak, jednak znane są relacje użytkowników, którym styro "wyparował". Na ile to prawda nie jestem skłonny udowadniać, lecz twierdzę, że należy wziąć to pod uwagę przy wyborze styropianu, by nie kupować byle czego, co samo po kilku latach się rozsypie. A są niestety takie produkty w sprzedaży. Jak napisałem, każdy sobie potrafi odpowiedzieć, co dla niego jest ważne i poddać ocenie każdy punkt, byle tylko "doradzający" nie udowadniali na siłę, że jego rozwiązanie jest najlepsze. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts