Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryo zamiast wełny na poddaszu

kurm28

Recommended Posts

Z przyklejanie styro do krokwi to byłbym ostrożny. Więżba pracuje i mogą występować pęknięcia. Jan.

No właśnie. Tylko, że ja bym się nie obawiał pęknięć i kwestii estetycznych, lecz tego że styropian przyklejony po bokach odleci pod wpływem tych ruchów i spękań i spadnie mi na łeb po kilku latach razem z tynkiem. Poza tym jeśli druga warstwa ma na ten przykład 5 cm grubości, to może też pęknąć pośrodku przy mocnej pracy więźby - moim skromnym zdaniem.

Na chłopski rozum, to pewnie da się to zrobić w ten sposób, ale trzeba rozsądzić dla jakich grubości styropianu oraz rozstawu krokwi jest to jeszcze bezpieczne, a dla jakich już nie. Ja bym się takiej oceny nie podjął i bał skutków.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasadniczo tak, jednak znane są relacje użytkowników, którym styro "wyparował". Na ile to prawda nie jestem skłonny udowadniać, lecz twierdzę, że należy wziąć to pod uwagę przy wyborze styropianu, by nie kupować byle czego, co samo po kilku latach się rozsypie. A są niestety takie produkty w sprzedaży.

Jak napisałem, każdy sobie potrafi odpowiedzieć, co dla niego jest ważne i poddać ocenie każdy punkt, byle tylko "doradzający" nie udowadniali na siłę, że jego rozwiązanie jest najlepsze.

Przy normalnej jakości styropianu nic się z nim nie dzieje, rozbierałem stropodachy 20 kilku letnie i śladów "znikania" nie było. Natomiast w niektórych blokach z PRL styropian poznikał jak operator w trakcie naparzania prefabrykatów "nieco" przesadził.

Niepalne materiały mają za zadanie powstrzymać ogień i zapewnić bezpieczną ewakuację oraz możliwość przyjazdu służb ratunkowych na czas.

Czy aby rozumiesz co napisałeś?! Czy to jakiś kabaretowy żart? Widzę, że w swoim zaślepieniu warunkujesz przyjazd na czas służb ratunkowych montażem izolacji cieplnej z wełny. Pozostałe stwierdzenia też dobre "powstrzymać ogień", "zapewnić bezpieczną ewakuację". Kolejny raz gratuluję Ci głęboko merytorycznych argumentów. Coś mi się wydaje, że prawdziwy pożar to widziałeś tylko na filmie. Pozdrawiam.

20cm na wieszakach to już spory kłopot. Jeśli chcesz robić sam, to spróbuj na sucho jak ci idzie poziomowanie rusztu na skosach oraz aplikacja drugiej warstwy.

Trzy uwagi praktyczne:

- im dłuższy wieszak, tym trudniej wypoziomować mocowanie CD60, bo na wkręcie jest zawsze jakiś luz po dokręceniu, a wiadomo ramię bardzo długie

- w zależności od rodzaju wełny wpychanie pomiędzy ruszt 20cm izolacji może być niewygodne. W rusz zazwyczaj daje się długie pasy, więc jak weźmiesz Rockwoola, to będzie to cholerny ciężar, ręce odpadają. Wełna szklana będzie jednak stosunkowo łatwa w montażu.

- wieszaki do 20cm wełny mają długość 28cm. Sprawdź ich cenę i skalkuluj to sobie dla potrzebnej ci ilości - bo można się zdziwić ile to kasy.

...a bzdura z wieszakami. Właśnie na budowie robię drugą warstwę 20cm - taki ciepły domek- prawie pasywniak... i oprócz nitowania 400szt wieszaków innych "przypadłości" nie mam... na łacie 2m odchyłka najwyżej 1mm czyli "pies z budą nie przeleci". Również stabilność konstrukcji jest dobra. Wieszaki to Koelner 270mm przedłuzane poprez nitowanie dwóch.. Druga warstwa to płyty a nie rolka. Rolka przy 20cm grubości niestety jest "połamana" a płyty nie... no i mniej odpadów. Jak znajdę trochę czasu to rzucę fotki na fotosika i zapodam na "krótkich pytaniach"

Oj Andrzeju wydaje mi się że występujesz jako adwokat diabła... ja jednak jestem za wełną i to nie ze wzgledu że akurat to robię zawodowo bo mi zwisa czym docieplam czy tą cholerną wełną czy bardziej dla mnie przyjaznym styropianem... dla mnie więcej plusów użytkowych ma jednak ta cholerna wełna.

Oj Andrzeju wydaje mi się że występujesz jako adwokat diabła...

Czy jestem trochę przekorny? Być może. Szukam merytorycznych argumentów u profesjonalisty jakim bez wątpienia jest Tomek lecz ich nie znajduję. Jestem zatem bezlitosny. Mam nadzieję, że mi Tomek wybaczy. Zwróć jednak uwagę na fakt jak ożywiła się dyskusja i jak wszyscy poszukują rzeczowych argumentów. Sam fakt, że i Ciebie wciągnął ten wątek. Serdecznie pozdrawiam.

Styro zamiast wełny w stropie drewnianym.

Przy wełnie trzeba kombinować z podłogą na poddaszu,przy styro nie będzie takiego problemu :)

Jasne już ?

Jeszcze nie bardzo.

...no dla mnie też... to co mozna chodzić po styro między jętkami? ...uwazam że przemieszczanie się w poziomie raczej niemożliwe ale w pionie ze skierowaniem w dół to i owszem.

Jeden duży plus dla styropianu - nie traci właściwości cieplnych nawet po kilkudziesięciu latach, a biorąc pod uwagę że buduję domek mocnoenergooszczędny ogrzewany prądem ma to duże znaczenie. Już mówiłem że widziałem na własne oczy co się dzieje z wełną po kilkunastu latach więc jak dla mnie wełna odpada.

Drugi duży plus to to że styro. nie chłonie wilgoci, gdzieś widziałem jakieś badania w których pokazane bylo że nawet przy minimalnym zawilgoceniu wełny traci ona kilkukrotnie swoje właściwości cieplne i nie były to badania wykonane przez producenta styropianu tylko przez jakiś instytut budownictwa.

trzeci plus to koszty wykończenia - brak potrzeby stosowania kartogipsow na stelażu, wystarczy klej siatka i klej i na to gładź, tym samym likwiduje się efekt pękania sufitów na łączeniu płyt. Tak przynajmniej piszą mi na priv użytkownicy takich poddaszy których jest wbrew pozorom cala masa na tym forum tylko nie każdy ma odwagę wdawać się w dyskusję z "wełnowcami" których oczywiście jest o wiele wiele więcej

czwarty plus - stosując na poddasze styropian grafitowy 031 możemy zyskać więcej wolnej przestrzeni (szczególnie przy skosach ) gdyż właściwości cieplne wełny są gorsze i trzeba kłaść grubszą warstwę

Pomału wyjaśniam ;)

Parterówka,poddasze nieużytkowe,strop drewniany,belki stropowe 20cm...

Jeśli wełna to 20cm między beli+20cm na belki+folia paroizolacyjna.Potrzebne legary+płyty OSB=duży koszt

Jeśli styro to 20cm między belki+10cm na belki+5cm styro EPS200=brak folii paroizolacyjnej=brak płyt OSB=możliwość chodzenia na EPS200=oszczedność sporej kasy

Skoro poddasze nieużytkowe (parterówka) to po co legary i płyty osb na strop?? Albo chcesz tam chodzić (czołgać się?), albo nie.

Założenie styropianu jak opisujesz- czy na pewno taniej skoro, wcześniej ktoś pisał, że styro droższy?

Czy folia lub jej brak jest argumentem oszczędności ""sporej kasy" ?

Wydaje mi się trochę na siłę próbujesz udowodnić swoje racje.

Pomału wyjaśniam ;)

Parterówka,poddasze nieużytkowe,strop drewniany,belki stropowe 20cm...

Jeśli wełna to 20cm między beli+20cm na belki+folia paroizolacyjna.Potrzebne legary+płyty OSB=duży koszt

Jeśli styro to 20cm między belki+10cm na belki+5cm styro EPS200=brak folii paroizolacyjnej=brak płyt OSB=możliwość chodzenia na EPS200=oszczedność sporej kasy

W wersji drugiej jakaś magia utrzymuje ten styropian ,że można po nim chodzić? Ciekawym.