Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór działki

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem na forum nowa i mam nadzieję, że nie zakłócam porządku na forum zakładając nowy temat.

Wraz z Mężem planujemy zakup działki. Mamy jedną na oku - 1147m2- ale zastanawiamy się czy takie usytuowanie działki jest dobre. Jakie mogą być plusy a jakie minusy(oznaczona na żółto)?

Czekam na Wasze opinie.

dzialki3.jpg

Gość Eskaa

Dla mnie największym minusem byłby sąsiad z każdej strony, gdybym miała wybór wybrałabym którąś z bocznych działek. Nie wiem czy macie wybór, czy w grę wchodzi tylko ta jedna działka? Jakie są jej wymiary?

Dużo zależy od okolicy- jeśli jest spokojna i działki nie graniczą z ruchliwą ulica , to osobiście wolałabym narożną działkę. Z drugiej strony 1147 m to nie jest mała działka i można wybrac taki projekt ,żeby choć z jednej strony mieć trochę prywatności. Podaj więcej szczegółów :)

Na planie nie ma zaznaczonej drogi dojazdowej. Czy tylko na piechotę możesz chodzić do własnego domu? Dla mnie to dyskwalifikująca niedogodność. I sąsiedzi z czterech stron :( Nie po to człowiek do domu się wprowadza by siedział w takim zagęszczeniu - mimo stosunkowo dużej działki. Na dodatek Twój dom usytuowany jest bardzo blisko sąsiedniego.

Eskaa ma rację, sąsiad z każdej strony to największy minus działki. Ja bym się chyba nie zdecydowala na taką.

Jak dla mnie to plus. Złodziej przecież nie będzie przeskakiwał płotów i łaził po sąsiadach, żeby zajrzeć do salonu.

Mapka sugeruje miejskie osiedle we w miarę zwartej zabudowie. To nie jest wieś gdzie można cieszyć się spokojem i sąsiadem 300 m dalej. Skrajne działki i tak mają sąsiadów z trzech stron i do tego droga pod oknem :jawdrop:

A sąsiad to i tak loteria :)

Gość Eskaa

Pytanie co kto lubi.... Dla mnie prywatność jest ważna, uciekłam z osiedla na którym bloki były tak blisko siebie, że wszyscy sobie do garnków zaglądali.

Wolałabym mieć drogę pod oknami niż kolejnego sąsiada- pod warunkiem,że to nie jest zbyt ruchliwa ulica.

Pierwsza z lewej działka ma tylko dwóch sąsiadów :)

niestety tylko ta działka jest do sprzedania i jest ona o pow 1147m2. W planach mamy zamiar wybudować domek do 90m2. Na planie widnieje przykładowe usytuowanie domu. Jest to działka na wsi gdzie na około są same pola oraz granica Polski i znajduje się w większej odległości od drogi dojazdowej do wsi. Do działki prowadzi droga gruntowa do której ma również dostęp sąsiad.

Moim zdaniem w sytuacji gdy ma się z każdej strony sąsiada ciężko będzie znaleźć spokój. Poczytaj o zasadach wyboru działki http://www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/zanim-zbuduje/dzialka/jak-wybrac-dzialke-budowlana , powinno ci to ułatwić decyzję.

Taka zabudowa zupełnie nie pasuje do sielskich wiejskich klimatów. Jest bardzo intensywna i jak ktoś zauważył bardziej przypomina podmiejskie osiedle.

Nie wiem gdzie szukacie tej działki ale sam ostatnio przechodziłem podobny proces i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie wygląda mi ta oferta na zbyt przekonującą... Działek na wsi jest z reguły dużo więcej i jeśli nie macie upatrzonej konkretnej miejscowości to naprawdę pole do popisu jest ogromne.

niestety tylko ta działka jest do sprzedania i jest ona o pow 1147m2. W planach mamy zamiar wybudować domek do 90m2. Na planie widnieje przykładowe usytuowanie domu. Jest to działka na wsi gdzie na około są same pola oraz granica Polski i znajduje się w większej odległości od drogi dojazdowej do wsi. Do działki prowadzi droga gruntowa do której ma również dostęp sąsiad.

Same pola ? A w obszarze analizowanym masz jakąś zabudowę ? A jak z mediami ?

Mieszkam w mieście. Otaczają mnie takie właśnie działki - nieduże, miejskie, niska zabudowa. NIe demonizowałabym. Bardziej martwiłabym się innymi sprawami.

jest w dobrej cenie i nie ukrywam, że chcielibyśmy też mieć trochę spokoju bo perspektywa mieszkania całe życie w mieście Nas przeraża

Szukaj dalej. Takie działki to tragedia! Jeden drugiemu przez okno zagląda. Zobacz jak to wygląda np na Mierzynie czy w Dołujach. Rozpacz. Żadnej intymności do tego dookoła z reguły pola, błoto, brak dojazdu. Jezeli mogę ci cos doradzic to szukaj działki na prawobrzeżu. ja też celowałem w lewobrzeże, Bezrzecze, Wołczkowo, Dobra, Sławoszewo i okloliczne wioski do Kołłbaskowa włącznie. Przez przypadek i zmuszając się bo cena była niska pojechałem zobaczyć działkę na prawobrzeżu i szczęka mi opadła. Płonia, Smerdnica, Jezierzyce. Tanio i pieknie tylko trzeba odjechać trochę w bok od głównej drogi na Pyrzyce. Mam działkę 300m od Puszczy Bukowej, obok jest łąka na której pasą się koniki, do działki dojeżdżam asfaltową ulicą z oświetleniem a nie jakimś błotem. Działka z uzbrojeniem i 15 minutowym dojazdem do centrum dużo taniej niż w okolicach Dobrej. Teraz jedzie się dłużej bo remont ale jak zrobią drogę przez słoneczne będzie to 10 min. Tyle jadę jak nie ma ruchu. Szukaj tam póki jeszcze mozna cos tam kupić bo niedługo to moim zdaniem będa jedne z droższych działek w Szczecinie.

Edytowane przez perm

Trochę przesadzacie. Działka ponad 11a to duża działka. Co mają powiedzieć ludzie mający 450-550m2.Spokój w zamieszkiwaniu nie zapewnia wielkość działki, a współmieszkańcy. Można mieć małą działkę i mieć komfort odpoczynku, a można miec 1ha i mieć po dziurki w nosie pobyt w swoim własnym domu ( bo np. sąsiad będzie posiadał uroczą psiarnię, albo będzie z zamiłowania rozpowszechniał muzykę wśród okolicznych domów, etc.,etc.)

Trochę przesadzacie. Działka ponad 11a to duża działka. Co mają powiedzieć ludzie mający 450-550m2.Spokój w zamieszkiwaniu nie zapewnia wielkość działki, a współmieszkańcy. Można mieć małą działkę i mieć komfort odpoczynku, a można miec 1ha i mieć po dziurki w nosie pobyt w swoim własnym domu ( bo np. sąsiad będzie posiadał uroczą psiarnię, albo będzie z zamiłowania rozpowszechniał muzykę wśród okolicznych domów, etc.,etc.)

Ja akurat mam działkę w okolicy która jest dosyć urozmaicona. Pagórki, zagajniki, jeziorka. Nie da sie tego zabudować w sposób zwarty. Pola też są ale nieduże i pocięte obrośnietymi drzewami strumieniami czy też rowami. Obok Puszcza Bukowa czyli tak naprawde wielki park. Dlatego też tę okolicę polecam. To co Siabasz chce kupić to prawdopodobnie wielkie pole odkupione kiedyś od AR i podzielone na działki budowlane. Tam nie ma nawet gdzie pójść na spacer. Drogi dojazdowe są pewnie współwłasnością i zawsze będą błotniste i dziurawe bo kilkunastu właścicieli raczej się nie dogada. Takich osiedli w okolicach Szczecina trochę jest. Tam jest problem ze wszystkim; ściekami bo oczyszczalnie gminne niewydajne, wodą deszczową bo wszędzie glina i nie ma gdzie odprowadzić a w ziemię nie wsiąka. Z wodą użytkową bo rury za małe a wszyscy się na gwałt budują. Autobusy nie jeżdżą bo nikt tak gwałtownego rozwoju nie przewidział. Na drogach dojazdowych korki z podobnego powodu.

Edytowane przez perm

Perm, wypowiadam się ogólnie. Terenów waszych nie znam. Ty znasz dokładnie warunki lokalne, więc wiesz lepiej. Swoją drogą Twój opis sprawia że najchętniej spakowałbym się i zamieszkał w takiej okolicy. Kilka lat temu byłem w waszych stronach i zachwyciłem sie starymi domami ale po drugiej strony Odry. Wtedy te ogłoszenia pomiędzy 10 a 20 tyś. euro były jak z bajki. A domy całkiem zadbane. Jedyny minus to dużo plakatów ichszych neonazistów( były wtedy jakieś wybory).A do Szczecina nie aż tak daleko było.

Perm, wypowiadam się ogólnie. Terenów waszych nie znam. Ty znasz dokładnie warunki lokalne, więc wiesz lepiej. Swoją drogą Twój opis sprawia że najchętniej spakowałbym się i zamieszkał w takiej okolicy. Kilka lat temu byłem w waszych stronach i zachwyciłem sie starymi domami ale po drugiej strony Odry. Wtedy te ogłoszenia pomiędzy 10 a 20 tyś. euro były jak z bajki. A domy całkiem zadbane. Jedyny minus to dużo plakatów ichszych neonazistów( były wtedy jakieś wybory).A do Szczecina nie aż tak daleko było.

Piszę o tym bo w Szczecinie popularne lokalizacje są takie jak pisałem. Czemu wszyscy tam się pchają trudno zgadnąć. Domy i działki po drugiej stronie Odry juz takie tanie jak były nie są :). Są chętni to i ceny skoczyły. Bismarck się w grobie przewraca. Polacy kolonizują Niemcy. :)

Polacy kolonizują Niemcy. :)

Racja, też o tym słyszeliśmy:)

Jeśli chodzi o kupno ziemi po drugiej stronie Szczecina (Prawobrzeże) to nawet się nie rozglądaliśmy bo strasznie ciężko dostać się do centrum w godzinach szczytu:/wiec ta opcja odpada bo pracujemy oboje w mieście.

Jeśli chodzi o kanalizację i wodę z wodociągów to ta kwestia Nas nie będzie dotyczyć bo chcemy mieć wodę ze studni i eko oczyszczalnie:)

Bardzo dziękujemy za Wasze opinie odnośnie działki. Podjęliśmy decyzję - nie kupujemy.

Znaleźliśmy o wiele, wiele lepszą działkę i zastanawiamy się nad podpisaniem umowy przedwstępnej bo boimy się, że ktoś Nas uprzedzi oraz że cena wzrośnie. Stąd też mamy pytanko do Was: co musi dokładnie zawierać taka umowa jeśli mamy zamiar kupić udział w działce? czy przed podpisaniem musimy wziąć geodetę, który dokładnie wytyczy granice? czy wystarczy odręczny rysunek i słowny opis?:/