gkobe 20.12.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Mam mały problem W kotłowni mam zainstalowane 2 piece:elektromet kwr 20buderus gb 072 -20kwdo tego jest dolozony zasobnik 200l Dom posiada 2 obiegi grzewcze:grzejniki - 3szt pokoje, 3szt drabinki łazienki, garaz (grzejniki dobrane pod kondensat) oddzielna pompkapodłogówka- salon, kuchnia lazienki przedpokoje łącznie 66mkw , oddzielna pompka c.w.u - posiada tez oddzielna pompke przeznaczona do elektrometa ladujaca zasobnik zasobnik podobno spełnia role sprzegla hydraulicznego w tej instalacji Sterowanie - buderusa rc 35 + pogodówka, do obiegu grzejników (umieszczony w pokoju) , euroster podłaczony pod pompke od ogrzewania podłogowego (umieszczony w salonie) Teraz w czym jest problempiec gazowy jest sterowany tylko rc35 wiec gdy grzejniki sie nagrzeja do danej temp. wylaczaja piec , podłogówka niestety nie osiaga ustawionej temp. podobno trzeba zastosowac dodatkowy modul MM10 ale on znowu nie pozwoli grzac podłogi elektometowi. Prosze o pomoc jak to wszystko ustawic , moze zła lokalizacja sterowników, myslalem juz aby temp. grzejników ustawic na głowiczkach zeby wolniej sie nagrzewały, podłogówka uzyskiwala ustawiona temp. Niestety zadziałało w jedna strone - podłoga wolniej stygnie - grzejniki szybciej startuja, nagrzewaja sie a podłoga znowu zimna:P Gdy pale tylko elektrometem jest zero problemu grzejniki steruje głowicami a podłoge sterownikiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 najlepsze byłoby sprzęgło hydrauliczne... ale i najdroższe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 20.12.2011 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ale tu sprzegłem hydraulicznym jest zasobnik tak uswiadomil mnie Pan z Firmy Buderus, Główne pytanie jak tym sterowac na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 21.12.2011 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 widze ze nie ma specjalistów od 2 piecy w jednej kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 24.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 A czy na pewno zasobnik spełnia rolę sprzęgła , bo raczej wątpię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 17.01.2012 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mam kolejny problem:)Podłogówka grzeje mi przy wyłączonej pompce, przez 1 miesiąc wszystko chodziło ok a teraz cos sie zwaliło. Czy jest możliwe zeby pompka(wilo) przepuszczała. Odległosc od pompki grzejnikowej ok 1,5 mb Mam juz odpowiedz na pierwsze moje pytaniesterowanie podłogówka przy piecu gazowym i weglowym wymaga zastosowania 2 pompek do podłogówki jedna działa tylko przy piecu weglowym druga pampaka + moduł MM10 przy gazowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts