Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwa stałe + gazówka

gkobe

Recommended Posts

Witam

Mam mały problem

W kotłowni mam zainstalowane 2 piece:

elektromet kwr 20

buderus gb 072 -20kw

do tego jest dolozony zasobnik 200l

Dom posiada 2 obiegi grzewcze:

grzejniki - 3szt pokoje, 3szt drabinki łazienki, garaz (grzejniki dobrane pod kondensat) oddzielna pompka

podłogówka- salon, kuchnia lazienki przedpokoje łącznie 66mkw , oddzielna pompka

c.w.u - posiada tez oddzielna pompke przeznaczona do elektrometa ladujaca zasobnik

zasobnik podobno spełnia role sprzegla hydraulicznego w tej instalacji

Sterowanie - buderusa rc 35 + pogodówka, do obiegu grzejników (umieszczony w pokoju) , euroster podłaczony pod pompke od ogrzewania podłogowego (umieszczony w salonie)

Teraz w czym jest problem

piec gazowy jest sterowany tylko rc35 wiec gdy grzejniki sie nagrzeja do danej temp. wylaczaja piec , podłogówka niestety nie osiaga ustawionej temp. podobno trzeba zastosowac dodatkowy modul MM10 ale on znowu nie pozwoli grzac podłogi elektometowi.

Prosze o pomoc jak to wszystko ustawic , moze zła lokalizacja sterowników, myslalem juz aby temp. grzejników ustawic na głowiczkach zeby wolniej sie nagrzewały, podłogówka uzyskiwala ustawiona temp. Niestety zadziałało w jedna strone - podłoga wolniej stygnie - grzejniki szybciej startuja, nagrzewaja sie a podłoga znowu zimna:P

Gdy pale tylko elektrometem jest zero problemu grzejniki steruje głowicami a podłoge sterownikiem

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Mam kolejny problem:)

Podłogówka grzeje mi przy wyłączonej pompce, przez 1 miesiąc wszystko chodziło ok a teraz cos sie zwaliło. Czy jest możliwe zeby pompka(wilo) przepuszczała. Odległosc od pompki grzejnikowej ok 1,5 mb

Mam juz odpowiedz na pierwsze moje pytanie

sterowanie podłogówka przy piecu gazowym i weglowym wymaga zastosowania 2 pompek do podłogówki jedna działa tylko przy piecu weglowym druga pampaka + moduł MM10 przy gazowym