Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sprawdzic czy brama była ocynkowana

Recommended Posts

Blechert prosze cie...nie pisz glupot :-) cynk jest jeden!!! ma kolor "srebrzysty" a kazde inne jego zabarwienie (metoda oksydowania, czyli utleniania) jest stosowane albo jako "powloka dekoracyjna" albo dla dodatkowej ochrony przed korozja...ale skoro brama ma byc malowania wiec nikt nie bedzie sie pchal w koszta i dodatkoo oksydowal poloki cynkowe skora ~"to samo" osiagnie pokrywajac cynk wasrtwa lakieru(tzw.powloki duplex). jedyne co mozesz zrobic by tak mniej wiecej sprawdzic czy bylo ocynkowane to zadrapanie "do zywej" stali i wystawienie na warunki atmosferyczne lub przemycie tej rany np. 1% roztorem wody z sola kuchenna. jesli bylo ocynkowane to w miejsce zadrapania caly czas bedzie wygladalo jak chwili zadrapania (jesli uzyjesz roztoru soli moze sie pojawic bialy nalot, z delikatnymi rdzaymi kropkami) ale korozja nie bedzie postepowac - zatrzyma sie. jesli natomiast nie bylo ocynkowane zadrapanie szybko pokryje sie rdza ktora zacznie podchodzic pod lakier...tak mniej wiecej przebiega proces korozji. poczytaj dokladniiej szeregu napieciowym metali i o ochronie katodowej bo powloka cynkowa to wlasnie taka powloka

Ocynk niejedno ma imię, ale niewiadome są nadal:

- jakość materiału z którego wykonano element

- spawy i ich późniejsze oczyszczenie

- sposób przygotowania elementu do cynkowania

- grubość warstwy ocynku

- transport i przechowanie między cynkownią a malarnią

- przygotowanie do malowania

- typ powłoki lakierniczej, sposób nakładania farby i suszenie po malowaniu

- transport i montaż na miejscu

Samo istnienie warstwy ocynku to dopiero ćwierć sukcesu.

Najdalej za 2 lata dowiesz się ile warta była robota tego rzemieślnika.

Marcys - idziesz do cynkowni. Rozmowa krótka. Pytają: biały , żółty czy czarny ocynk?

Chyba nigdy nie byłeś w cynkowni skoro uważasz, że głupoty napisałem.

A może Ty jesteś docent? Wtedy ja rozumiem o co biega. Zawsze takich gonię do roboty jak mi za dużo filozofują:)

Poczytaj co pisze Robertsz. Od razu widać, że majster:)

• 1 month później...

Pomysł ze zdrapaniem farby jest dobry. Najpewniej podczas transportu, czy też montażu lakier gdzieś się zadrapie i będzie widać srebrną powłokę. Oczywiście może to być farba podkładowa ale nie przesadzajmy. Ponadto brama która była cynkowana ogniowo będzie mieć wiercone otwory technologiczne i po tym najpewniej się przekonasz. Otwory są po to żeby element (np brama) zanurzył się w cieczy. Więc jeśli brama będzie zakończona grotami (przyspawane) to pod nimi muszą być otwory nie mniejsze niż ok 5 mm.

Poza tym jeżeli ma być cynkowana to pewnie będzie. Nie żyjemy na dzikim zachodzie, przynajmniej tak mi się wydaje.

Poza tym jeżeli ma być cynkowana to pewnie będzie. Nie żyjemy na dzikim zachodzie, przynajmniej tak mi się wydaje.

Cynkowana pewnie będzie, kwestia JAK o czym napisałem ciut wyżej.

Się tak składa, że w mojej rodzinie mam ślusarza, który wykonuje na zamówienie różne elementy spawane dla odbiorców płacących europejską walutą.

Musi udzielić 7 lat gwarancji, gwarancji która obejmuje m.in. wszelkie oznaki rdzy w tym okresie.

A ponieważ nie stać go na poprawki to trzyma się jednej sprawdzonej cynkowni i jednej sprawdzonej lakierni.

I wozi te elementy prawie 200km po Śląsku tylko po to żeby to właśnie ONI robili.

Bidok tak się męczy z pakowaniem, załadunkiem i transportem, a mógłby sam malować pendzlem w garażu ;)

Może nie dziki zachód, bardziej wschodnia Białoruś.

Poczytaj o problemach z fahofcami i jakością ich usłóg.

Popełnione błendy są celowe ;)