Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkrętarka

Laputa

Recommended Posts

Znowu zepsuła mi się wkrętarka... najgorsze jest to, że nie eksploatowałem jej zanadto... niestety tak to jest jak wszystkie sprzęty produkują dla nas Chińczycy. Jaka jest WASZYM zdaniem najwytrzymalsza i najbardziej niezawodna wkrętarka, którą będę mógł kupić i nie denerwować się więcej?

ja mam black @ decker - kosztowała niecałe 200 zł i przetrwała całą budowę. Intensywnie używam - końca nie widać póki co. Też na narzędzaich Skil sie nie zawiodełm . Raz mnie podkusiłem i kupiłem młotowiartarkę Graphite która kosztuje tyle co skill - po roku skrzywiło się wrzeciono osatnio padł udar. Teraz omijam tą markę z daleka.

fakt, z 10lat temu z Niemiec przywiozłem sobie wiertarkę B&D made in england, do dziś chodzi jak nowa, jedynie co załatwiłem (sam osobiście) to uchwyt(wrzeciono) złamana rączka, skila ma trochę i nie powiem, chodzi ale delikatne to jest, takie dla typowego amatora majsterkowicza, za to na budowie (i nie tylko) zarobiły na siebie niebieskie bosche (motowiertarka 2-26, zakrętarka udarowa, wkrętarki, strug - tu zielony ale nic mu do niebieskiego nie brakuje, mała kątówka z reg. obrotów itp) niektóe kupiłem nowe inne to upolowane używki w dobrym stanie.

To masz szczęście B&D jest teraz strasznym badziewiem. Kiedyś gdy był produkowany w Anglii to było co innego.

Sprawdziłem ale moja jest nie wiadomo skąd. W każdym razie kupiłem ją w 2008 roku i działa do dzisiaj.

dla wymagającego samoroba Makita jest wystarczająca. Trwała, mocna i cena do strawienia.

Coullignon: Jak twój BD jest z 2008 to jest made in China. Bo już dawno przenieśli produkcję do Chin. Ale jak widać można trafić na dobry egzemplarz.

Osobiście po wkrętarce Makity kupiłem naszą Celmę - jest słabsza ale jak na razie sprawuje się OK. Używam tylko do wkrętów.

• 1 month później...

No właśnie tego Boscha mi polecali w serwisie do którego oddałem moją nową Makitę po 3 miesiącach praktycznie zerowego używania.

Się coś urwało i mimo że na gwarancji to 200zł (30% sprzętu) mnie to kosztowało.

Jak obejrzałem moją rozebraną Makitę to już wiem że ten "sprzęt" to jest taka elektryczna zabawka dla dużych chłopców.

Po obejrzeniu w serwisie rozebranego Boscha zdecydowałem na zmianę marki.

W międzyczasie wyszła nowość GSR 14,4 VE-2-LI i ostatecznie to będzie mój nabytek.

Ma 2x większy moment obrotowy od poprzedniej wersji.

Mały przegląd oferty Boscha

Na HILTI serwisanci narzekali bo podobno na części zamienne długo się czeka i są cholernie drogie w naprawie.

Ale generalnie sprzęt jest podobno nie do zajechania i to dla czynnych zawodowo wkrętaczy.

Jeśli używasz sporadycznie i amatorsko to marka nie gra roli, istotne są baterie.

Szukaj Litowych, one mogą leżeć i leżeć i leżeć.... i wciąż działają jak nowe.

Szybka ładowarka też nie zaszkodzi.

Ja moją mam od jakiś 4-5 lat, baterie trzymają bardzo dobrze. W zeszłym roku kręciłem G-K na poddaszu i bateria trzymała cały dzień a używana była intensywnie od rana do nocy.

Moje zdanie jest takie że warto wydać większą kasę na lepszy sprzęt i mieć go w gotowości bo nigdy nie wiemy do czego będzie potrzebny.

Swego czasu zainwestowałem w sprzęt BOSCH Professional ( wkrętarka, wiertarka z SDS, 2x szlifierka kątowa 250 i 125 ). Tato kupował zielone i kiepsko na ty wyszedł - jednak niebieskie to niebieskie bez dwóch zdań jak dla mnie.

Jak zaczynają pracować to od razu wiadomo że praca będzie szła do przodu - do tej pory mnie nie zawiodły i mam nadzieję że długo nie zawiodą :)

Używam badziewnej ,nonejmowej wkrętarki. Przeżyła budowę domu,żaglówki, wiele różnorakich urządzeń i wiele upadków z wysoka.

Po "zniknięciu" szczotek wymieniłem silnik (ten sam, co chodzi w drukarkach atramentowych HP !!).Niestety aku już tak nie trzyma jak kiedyś (wiele lat temu).

Kosztowała ok. 50zł.

Moja badziewna za 80 zet wygląda jak nowa. Działa tez jak nowa z małym wyjątkiem. Po niecałym roku użytkowania baterie (w komplecie były dwie) nie nadają się juz do niczego. Po pełnym ładowaniu wkręcam może 10 wkrętów i koniec. Leży szmelc i czeka aż wkurzę się dostatecznie mocno by go wywalić. Stanowczo odradzam takie budżetowe narzędzia aku.

• 2 weeks później...