Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmelita 2M w Dobrej lokalizacji, czyli jak budować domy, nie mając o tym pojęcia

Recommended Posts

Cennik architektów

OK, tak więc mam i ceny. Emailowo dostałem trzy oferty. Zmiana wykusza z trapezowego na prostokątny oraz przygotowanie projektu do złożenia w starostwie (czyli chyba sprawdzenie fundamentu, wrysowanie domu w działkę + media) to koszty kolejno w/g ofert: 1500zł - 1800zł - 2500zł. Szaleństwo jakieś cenowe. Czy u was też tyle kosztują takie prace?

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja płaciłem 2200 lacznie z projektem na przylacz wody - projektant dał wszytskie wnioski - my tylko podpisalismy - sam wszystkim sie zajął

sproboj znaleść kogos w starostwie w Nadzorze Budowlanym - zazwyczaj zlecenie bierze pracownik NB ktory nie dziala na danym terenie w danej gminie - czyli jak wiesz kto jest w NB na twoj teren to idziesz do jego kolegi z pokoju obok

• 2 weeks później...
Dzięki i zapraszam do Komentarzy na wymianę informacji. ;-)

Witam,

Dzieki za link do programu Sweet Home 3D :)

Moge cos zasugerowac? Czy nie czas pomyslec o zmianie tytulu dziennika? W koncu inny projekt zostal wybrany, a tytul wprowadza w blad niezorientowanych w tresci dziennika, a szukajacych informacji nt. budowy BW-34 oraz tych co chca budowac wg projektu Karmelita.

Pozdrawiam,

Piotr

Projekt Zakupiony!

Tak więc klamka zapadła ;-) nabyłem drogą kupna projekt Karmelita 2M w wesji odbicie lustrzane. Jutro biuro ma mi go wyslać. Swoją drogą jest z nimi dobry kontakt, odpowiadają szybko i merytorycznie na zadawane pytania. Tak więc teraz czekam na kuriera, potem piorunem do architekta żeby powrysowywał co trzeba i do starostwa o pozwolenie na budowę. ;-)

PARTER:

KARMELITA%25202M%2520LUSTRO%2520PARTER%2520DRUK.jpg

PODDASZE:

KARMELITA%25202M%2520LUSTRO%2520PODDASZE%2520DRUK.jpg

No i jeszcze coś pod nogi...

Strop, wymyślony na szybko, znaczy odkrycie...

W moim projekcie, zastosowano strop Teriva. Myślę a w zasadzie moje 'przypuszczenia graniczą z pewnością' ;-) że będzie zmiana technologii. Ostatnio wpadła mi w oko technologia z firmy Konbet. Strop w formie modułowej płyty strunobetonowej, dosyć lekki i szybki w układaniu.

Bardzo mi się spodobała ta technologia. Po szybkim kontakcie z firmą wiem, że strop jest robiony pod konkretny projekt. Można jak widac na filmie, układać go prosto z ciężarówki dobrym HDSem, lub niedużym dźwigiem. Szybki montaż, praktycznie od ułożenia gotowy do dalszych prac na piętrze. Odpada zabawa z terivą, stemplowanie, zbrojenie, żebra rozdzielcze itp, lanie betonu, czekanie aż zwiąże itp. A ceny? Na forum jest już kilka osób, decydujacych się na tę technologię... 120-130zł/m2. Dla porównania strop Ytong - około 290zł/m2. Jak dla mnie świetna sprawa. Pozostaje ułożenie zbrojenia wieńca, zalanie wieńca wypełnienie szczelin pomiędzy płytami betonem i po robocie. Następnego dnia można wziąć się do murowania poddasza a nie do olewania własnego domu ze szlaucha ;-)

Myślę oczywiście cały czas kategoriami kogoś budującego systemem gospodarczym. Uważam, że to super alternatywa dla terivy.

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Trochę o założeniach projektu

Fundament, zaprojektowano w postaci ław betonowych z betonu C20/25 (B25), zbrojonych stalą klasy AIIIN 4 ø 12 i strzemionami ø6 co 25cm. Wysokość ław ustalono na 30cm. Szerokość jest zmienna. Część mieszkalna ma ławę szerokości 60cm, garaż 50cm. Obie mają być usytuowane na 10cm chudziaka.

Ściana fundamentowa zaprojektowana jest z bloczków betonowych M6 klasy C12/12 (M15) na zaprawie cementowej M10. Projekt odpuszcza ścianki fundamentowe lane z betonu B20, zbrojonego konstrukcyjnie. Ścianka ma być pokryta 3x Dysperbitem i zaizolowana termicznie polistyrenem fundamentowym np. Hydromax o gr. 10cm.

Rzut fundamentu:

fundament.jpg

Ściany

Nośne zewnętrzne zaprojektowano o gr.24cm z Bloczków Ytong PP2/0,4 S+GT na zaprawie do cienkich spoin.

Ściany wewnętrzne nośne, Ytong PP4/0,6 S+GT.

Ścianki działowe, mają być stawiane z Silki E12.

Tutaj, będą zmiany.... cały dom chcę zbudowac z Silikatów. Myślę, zę z bloczków Sil-Pro. Blisko fabryka.

Trzpinie żelbetowe łączące wieńce o przekrojach24x24cm mają być zalane betonem (B25) i zazbrojone podłużnie prętami ø12 ze stali AIIIN, strzemionami ø6 co max 20cm, szalowanymi w murze.

Wieniec stropu szerokości 24cm, wysokość 28cm zbrojony 4 prętami ø 12. Identyczne zbrojenie ma wieniec ścianki kolankowej, beton także B25.

Rzut wieńców:

wieniec.jpg

Dach

Nad częścią mieszkalną więźba o konstrukcji dwuspadowej, krokwiowo-płatwiowa z jętkami. Murłaty kotwione do wieńca śrubami M16 o rozstawie nie większym niż 1,5m. Całość pokryta dachówką ceramiczną.

wiezba.jpg

• 2 weeks później...

Tak więc nowy rok, nowe zobowiązania trzeba płacić. 'Nie ma letko'

Przyszło pismo, trzeba odprowadzić podatek za swoje latyfundia. Trochę ponad pół hektara i 94zł :jawdrop: opłaty rocznej podatku rolnego :lol2:.

Te ciągłe opłaty mnie dobiją, jak ja to spłacę... idę oddac butelki...dobrze, że na cztery raty od razu rozłożyli :lol:

Witam,

Interesuje nas ten projekt Karmelita 2M i Jesteśmy przed jego zakupem. Widze że supe Ci się udało zrobic ten projekt w wizualizacji 3D. ciekawi mnie jak ten dom bedzie usytuowany jeśli chodzi o kierunki świata. Promienie słoneczne muszą jakoś dobrze wpadac gdyż istotne jest oświetlenie w domu. Ja mam drogę od południa i od zachodu. Działka jest szeroka tak że dom wejdzie. czekamy oczywiście jak dodasz do forum poddasze w 3D. Jesteśmy bardzo ciekawi jak to bedzie wyglądac. Okna dachowe zostawiasz tak jak są? Ciekawi mnie tez stół w jadalni i widac z jego ułożenia że będzie mało miejsca by wchodzic do kuchni. Chcemy budowac dom w systemie gospodarczym i ciekawi nasz orientacyjny koszt na poszczególne etapy.. widze że jesteś w trakcie budowy to jeśli można jak byś mógł podac koszty tej budowy... Pozdrawiam...

Prawie finisz...

Dzisiaj odebrałem z gminnego komunalniaka Warunki przyłącza do wody i ścieków.

Razem z opłatą 90zł 'za wydanie..' ;-)

Sorry skan dołączę przy tak zwanej okazji... od razu po odebraniu poleciałem do architekta, żeby wreszcie to dołączyć do papierów i zacząć działać.

Tak więc ostatni element układanki trafia do architekta. Teraz, czas na jego zabawę i przygotownie całej dokumentacji oraz złożenie do starostwa. Wstępnie, powinniśmy się wyrobić do końca tygodnia z papierologią. Chociaż, zawsze 'wstępnie' oznacza poślizg.

No nic, zobaczymy. Myślę, że jeśli się uda, to od poniedziałku będziemy odliczali czas biurokracji w oczekiwaniu na pozwolenie na budowę. A potem...

Słowo się rzekło, kobyła u płotu....

Wczoraj, tj. 6.03.2012r. do Starostwa wpłynęły dokumenty w sprawie wydania pozwolenia na budowę.

Koniec tego odcinka drogi, mam to za sobą. Nie był ani jakoś wyjątkowo stresujący, ani szalenie nudny czy leniwy wni wyboisty. Oczywiście brać urzędnicza naszego kraju, skutecznie potrafi zadbać o zwyżki ciśnienia. Szczególnie jeśli, ktoś nie śpi na kasie i nie zleca wszystkiego firmie, to musi się liczyć z tym, ze spędzi upojne godziny w internecie czytając gdzie i jak uniknąć urzędniczych min, po czym w 70% wypadków uda mu się je ominąć i ślicznie wdepnie w inne. Już tak niestety w Polsce jest, że urzędnik siedzi w temacie i jak tylko może, to trzyma sie procedur przepisów i próbując sie zabezpieczyć na wszelkie możliwe sposoby, wymaga od Ciebie niezliczonych papierów, oświadczeń itp. Ale ... są wyjątki i powoli zaczyna się to zmieniać. Powoli....powiedziałem, co sie cieszysz ;-)

Ze swojej strony mogę w bardzo pozytywny sposób wypowiadać się o władzach i urzędzie mojej gminy. Nigdzie, nie spotkałem się z taką chęcią pomocy w załatwieniu formalności i cierpliwym tłumaczeniu, słuchaniu laika zadającego czasami pewnie naiwne pytania. Tu chylę czoła. Niestety np. wrocławska 'działka' urzedników pozostawiła niesmak... ostatnio popularniejszym słowem jest 'absmak' ;-)

Niektóre dokumenty otrzymane choćby od służb 'Archeo' należy 'umieć czytać' a jesli nie umiesz, to czytaj je z kimś kto umie. Dla mnie to jest jeszcze i ciągle rzecz do poprawy, bo w swojej naiwności wciąż uważam, że zwykły polski obywatel nie musi być α i Ω. No ale to pewnie pieśń przyszłości.

Na koniec chyba najważniejszy dokument w całej stercie wrzuconej do starostwa.

Plan zagospodarowania działki z naniesieniem budynku i mediów.

Sie pochwalę, a co ;-)

PZT%2520137-8_FM.jpg

PZT%2520137-8_FM_fokus.jpg

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

:evil:Nie może być tak, żeby od razu bylo dobrze...

Jak to bywa, w naszym pięknym nadwiślańskim kraju nie może być dobrze od razu. Zawsze należy nastawić się na problemy a w szczególności takie, na które kompletnie nie ma się wpływu i nawet nie spodziewasz się, że wogóle mogą się pojawić. Najczęściej, styczność człowieka z administracyjnym szałem naszej słowiańskiej ojczyzny, kończy się bólem głowy... od bicia nią w mur urzędniczej nadgorliwości bądź głupoty (w sumie to nie wiem co gorsze).

O cóż się Panu rozchodzi, ktoś słusznie zapyta..... Otóż, dostałem strzał w kolano z kompletnie nieoczekiwanej strony. A mianowicie...

Otrzymałem, niedawno, od swojego Pana architekta zajmującego się moim Pozwoleniem na Budowę info, że papiery praktycznie gotowe i najprawdopodobniej dostanę je po 2 tygodniach oczekiwania. Zrobiłem wielkie oczy i z zadowolenia chciałem dzwonić do Guinnessa, żeby zawiadomić o rekordzie! Ale nie... jednak przedwczesna radość, po niedługim czasie kolejny telefon iż urzednik ma problem i to poważny. Otóż... w MPZP jestnastępujący zapis:

Skan_02.jpg

Sprawa wiadoma, wcześniej w dzienniku opisana. Jak stanowi prawo miejscowe (MPZP) takową opinię dostarczyłem, a skan jej zamieściłem w dzienniku a obszerna była i wydawać by się mogło, że wyczerpująca aż do bólu. Ale nie, podstępny i zdradziecki Konserwator, haka chciał założyć na biednego urzędnika starostwa :evil:

I cóż, ten drań skończony archeologiczny napisał? Ano popatrzcie jak się zasadził i zdrajca jeden, wydal opinię :

Skan_01.jpg

Tylko źle ją wydał, padalec jeden! Widzicie już, o co chodzi?... Nie? no rzuć okiem, jeden z drugim uważnie? Dalej nic?

To takie proste, dla powaznego urzędnika z doświadczeniem... otóż. Konserwator owszem decyzję wydał i jak napisa:, 'nie wnosi uwag do rozwiązań projektowych dla planowanej inwestycji'! I dobrze, sobie myślę. Ale nie dobrze jednak, bo po pierwsze, nie dopisał słów... " W STREFIE K" !! a po drugie, podstępnie wydał opinię "w zakresie ochrony zabytków archeologicznych" a nie, że o strefie K! Co kogo obchodzą zabytki, jak tam Panie strefa K A więc takie pismo jest dla urzędnika starostwa dyskwaligikujące i muszę mu dostarczyć jeszcze jedną, gdzie słowa "w strefie K" będą widoczne a i tytuł będzie ta opinia miała odpowiedni, a nie niechlujny jak wczesniejsza. Bo pismo urzędowe, to świętość jest i wszystko powinno być napisane jak należy. Uzasadnienie urzednika, jest proste: Bo w innych mam inaczej i ma być jak tam! A żeby było jeszcze weselej, to starostwo oczekuje uzupełnienia dokumentów w ciągu dni 7 a Konserwator wydaje opinię w miesiąc. A Ty się człowieku usraj po pachy i urzędniczej durnoty nie przeskoczysz, bo prawo jest za każdym z nich, tylko nie za tobą chamie jeden, co przychodzisz i czegoś od zarobionego urzędnika chcesz!

Niezłe jaja co? Polska... i przypomina się piosenka Kultu.

:wave::wave:

POZWOLENIE NA BUDOWĘ

:wave::wave:

Odebrałem, jest, leży jeszcze ciepłe i pachnie...hmmm, cudnie pachnie.

Decyzja o zatwierdzeniu projektu i pozwoleniu na budowę. Jest bombowo. Polecę po jakieś napoje wyskokowe i działamy dzisiaj, z okazji otrzymania

Ludzie jak ja sie cieszę, że już to mam za sobą.

6 marca papiery złożono do starostwa, dzisiaj odebrałem. Mogło być szybciej, ale suma sumarum i tak cieszy niezmiernie!

pnb_Strona_1%2520kopia.jpg

pnb_Strona_2%2520kopia.jpg

vacatio legis

Skoro pozwolenie musi swoje odleżeć aby mocy nabrać, jak dobra nalewka... to w między czasie można się zająć działką.

Nasza, jest wielopoziomowa, a w zasadzie trzy, czy trój poziomowa. Najniższy stanowi trzcinowisko nad rzeczką, którego ruszac nie mam zamiaru, bo gniazdują tam trzcinniki itp. O poranku z trzciny i drzew rosnących nad ciurkiem, harmider ornitologiczny jest wielki, co z resztą niezmiernie cieszy.

Poziom środkowy, niedawno był kompletnie zapuszczonym i nierównym łąko-klepiskiem. Sąsiad mój, z za rzeczki okazał się być wspaniałym i uczynnym rolnikiem i człowiekiem i przy okazji prac na swoim polu podjechał do mnie, jesienią i zaorał cały pas ziemi.

dz01.jpg

Umówiliśmy się, że niech sobie tak przewalona ziemia leży do wiosny, przemrozi a potem zadziałamy dalej.

No i zadziałał... Przyjechał, (nawet nie wiedziałem) i zbronował, potraktował kultywatorem... cud miód malina!

dz1.jpg

Świetny gość, serio. Nawet grosza nie chciał!

Teraz zabawy ciąg dalszy. Czas juz trochę 'zfrezować' skarpę. Co by nie była taka ostra, bo po zimie widać gdzie i jak pęka i zjeżdża pod własnym ciężarem, wiec umówiony Pan Koparkowy zmniejszy jej kąt nachylenia. Będzie piknie.

Co do najwyższego poziomu.... hmmm, tak jak się spodziewałem, zabiegi, mechaniczne poczynione jesienią co by pozbyć sie lebiody nie dały oczekiwanych rezultatów....widać to dobrze na fotce poniżej. Cały ten jasny teren muszę opryskać bo to zielonkawe to w 90% lebioda.

dz2.jpg

...nadejszla wiec wiekopomna chwila, na uwielbianą przez ekologów firmę Monsanto i jej sztandarowy produkt zwany Roundup. Akurat wszelkie dziadostwo chwastowe jest w fazie wychylania łba spod ziemi, ma po kilka listków... więc ten łep się utnie opryskiem. A potem zaplanowane mam z Panem Koparkowym 'wzruszenie' terenu, wyrównanie i za dwa tygodnie jak herbicyd straci moc, posiejemy trawsko. Niestety znając życie, trzeba będzie oprysk powtórzyć. Już nie roundupem, ale pewnie Starane 250EC. Teren ten nie bedzie uzytkowany podczas budowy, więc mogę już o niego zadbać co by za jakiś czas, mógł już cieszyć ;-)