Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmelita 2M w Dobrej lokalizacji, czyli jak budować domy, nie mając o tym pojęcia

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to ja może pierwszy się przywitam

widzę że niezłe perypetie są już na samym początku ...

sytuacji ze złodziejami siatki i iglaków nie zazdroszczę - u mnie od początku jakichkolwiek prac nawet 1 gwóźdź z budowy nie zginał

Pozdrawiam

Konrad

Witaj!

Dzięki za post. Na razie niestety mam nieogrodzoną, powiedzmy ogólno dostępną działkę. Mam nauczkę, że u nas w kraju, nie należy się spieszyć z sadzeniem i inwestowaniem dopóki nie ufortyfikujesz się na 'swojej ziemi' ;-)

Pozdrawiam, ... z zainteresowaniem zaszyłem się w Twoim dzienniku.

Hej, witajcie. Dzięki za zainteresowanie. Jakoś chyba wyjdzie ze nie będzie kompromisu. Tak jak napisałem w Dzienniku, myślę że znaleźliśmy jednak projekt gotowy, który nam odpowiada, podoba się wizualnie jak i 'wnętrzarsko'. Co prawda, jakieś drobiazgi będą, ale nie aż takie żeby płacić za nie 2 czy 3 tys. zł.

Będę informował na bieżąco ;-)

Dla mnie Oświeconą Górą Forum, jest Netbet i jego dziennik, zatutuowany:

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!! Przeczytałem kilkadziesiąt dzienników, ale ten był dla mnie, (subiektywnie) najlepszy, najciekawszy pod względem ilości informacji, ale i świetny literacko. Wielokrotnie uśmiałem się czytając go.

.... oj.. o mnie gadają...

weź przestań, bo jeszcze mi jakis tytuł faktycznie dadzą;)

... fajny projekt wygrał... garaż... ehh....

... literacko to ja jestem bliżej "literatki" niż literatury ....:lol::lol::lol:

będę zaglądał...

pozdro

NETbet'liter'ka

Bożeńciu najsłodszy jedyny piękny, sam Netbet zagościł!

Panie kochany... jak tylko zacznę grzebać we ziemi, zapraszam serdecznie na jakiś wieczór literacki w gościnnych progach moich.

Może być Mickiewiczowsko wręcz...Pan Tadeusz, Soplica... a jak trzeba będzie to i literata jakiegoś co sam książki pisze ściągnę!

Pozdrawiam i zapraszam.

Wpadłam się przywitać :-).

Dziennik Pana poczytam jak będę miała chwilkę.

Co do fundamentów i piachu u mnie, to podnieśliśmy je "sami" z powodu podmokłego terenu i wysokich stanów wód gruntowych. Piach będzie....jak wykopiemy oczko ;-).

Bedę zaglądać i podziwiać prace na budowie. POWODZONKA i POZDRAWIAM!!

Witaj

My zaadoptowaliśmy kalie do poziomu jak twój wybrany projekt Karmelita 2M-nie znając go. To znaczy poprzesuwane ściany na parterze i "wypłaszczony" do jednego poziomu. Kryteria wyboru i oczekiwania podobne do Twoich.

oto szkice

dom w kaliach2 rzut poddasza lustrzane.JPGkalie 2 G2 parter po adaptacji.jpg

Ciekawi mnie jak jest zrobione to okno podwójne na parterze co za nim jest ta pralnia i łazienka, że za słupkiem jest ściana dzieląca te pomieszczenia. Bo ja planowałem 2 oddzielne okienka. Natomiast takie rozwiązanie lepiej wygląda z zewnątrz.

pozdrawiam w budowie

Witaj

My zaadoptowaliśmy kalie do poziomu jak twój wybrany projekt Karmelita 2M-nie znając go. To znaczy poprzesuwane ściany na parterze i "wypłaszczony" do jednego poziomu. Kryteria wyboru i oczekiwania podobne do Twoich.

oto szkice

[ATTACH=CONFIG]96145[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]96146[/ATTACH]

Ciekawi mnie jak jest zrobione to okno podwójne na parterze co za nim jest ta pralnia i łazienka, że za słupkiem jest ściana dzieląca te pomieszczenia. Bo ja planowałem 2 oddzielne okienka. Natomiast takie rozwiązanie lepiej wygląda z zewnątrz.

pozdrawiam w budowie

Hej. Kalia bardzo mi sie spodobała. Ale po analizie projektu, doszedłem do wniosku, że ten budynek jest dość kosztowny w budowie. Sama powierzchnia dachu to prawie 300m2. Do tego utrudnienia (z mojego punktu widzenia-jako przymierzającego się do samodzielnego budowania) w postaci stropów na różnych poziomach, sporej ilości schodów itp. Układ Kalii jest fajny, ale nie rozumiem po co ktos projektuje schody do garażu? Dla mnie bez sensu. Wyrównanie poziomów tego budynku, powoduje praktycznie zrównanie linii dachu dzięki czemu dostajesz stodołę a nie domek. (no tak mi się kojarzy, sorry). Do tego wielkość i głębokość fundamentów. Archon, ma coś że większość projektów to wielkie głębokie fundamenty, bo w/g nich domek musi być na podwyższeniu i jak nie wchodzisz do niego po schodach, to znaczy że masz kurnik, nie dom. Jakoś tak... A co do Karmelity... projekt mniejszy od Kalii zdecydowanie, tańszy, bez cudowania, prosta konstrukcja. Spójrz na różnicę w kubaturze obu budynków. A wynika to choćby z wielkości strychu. 99% ludzi go nie używa, no chyba żeby zamontować w nim rekuperację. A co do okien na parterze Karmelity. Są to dwa oddzielne okna a nie jedno podwójne. Mi się podoba takie rozwiązanie. Może i trochę wiecej zabawy, ale fekt fajny. Kończę robić wizualizację3D parteru, to wrzucę parę fotek. Zapraszam serdecznie do śledzenia dziennika. W razie pytań pisz, postaram się odpowiedzieć na każde. Pozdrawiam serdecznie ;-)

P.S.

Karmelita, to świeżonka... na rynku od końca listopada 2011 z tego co wiem.

Edytowane przez ElwoodWroclaw