zyzolek 21.12.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam, szanowne grono.Od jakiegoś czasu mam pewien problem z podajnikiem. Spróbuję to opisać.Piec: Klimosz Ling Combi 35KWOtóż co kilka dni coś się blokuje i ślimak nie podaje, nie pcha węgla do retorty. Zasobnik załadowany do pełna.Co najbardziej zadziwiające, nie zrywa zawleczki. Ślimak pracuje normalnie, kręci się ale nie pcha węgla. Po jakimś czasie węgiel wypala się i ślimak chodzi na sucho, a piec gaśnie. Co to może być?Myślałem, że to może wina mojego eko, ale mam w tej chwili 3 rodzaje ekogroszku w piwnicy i z każdym się tak dzieje co kilka dni. Żeby to znowu uruchomić wyciągam zawleczkę i ręcznie kręcę ślimakiem we wszystkie strony i po jakimś czasie wszystko znowu chodzi. Opróżniałem też zasobnik do zera, ale nic tam nie znalazłem.Czy to może wina ślimaka? Macie jakiś pomysł, co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.12.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No i dzisiaj znowu to samo. Ślimak pracuje, zawleczka cała, a węgiel nie idzie. Co to się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Czy na pewno końcówka ślimaka się obraca jak włącza się podajnik ?Drugie co mi przychodzi do głowy to czy opał się nie zawiesza co jakiś czas w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.12.2011 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Czy na pewno końcówka ślimaka się obraca jak włącza się podajnik ? Drugie co mi przychodzi do głowy to czy opał się nie zawiesza co jakiś czas w zasobniku. No właśnie ślimak się obraca bez żadnych problemów. Problem w tym, że nie pcha węgla. Właśnie tak jak by opał zawieszał się w zasobniku. Gdy się tak dzieje, muszę wyciągnąć zawleczkę i kręcić ręcznie ślimakiem w prawo i w lewo. Potem idzie. Mam wrażenie jak by się coś zawieszało w zasobniku, ale jak go opróżniłem nic niepokojącego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ja tam bym sie poświęcił..... wykręcił slimaka i przyjrzałbym mu się z bliska..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.12.2011 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Też się nad tym zastanawiam. Tylko nie wiem jak powinien wyglądać sprawny ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.12.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Też się nad tym zastanawiam. Tylko nie wiem jak powinien wyglądać sprawny ślimak. Rozkrec ,porób fotki a pewnie ktoś z forum będzie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 22.12.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ja obstawiam na mokry eko i sie zwyczajnie zawiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.12.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jak ślimak się na pewno kręci to też stawiam na mokry lub wilgotny eko, który się zawiesza. Wysuszyć z 1 lub 2 worki na pieprz wrzucić do zasobnika i zaobserwować. Chyba, że ten eko ma większą niż powinien granulację i stąd tendencje do zawieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.12.2011 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ja obstawiam na mokry eko i sie zwyczajnie zawiesza. Eko mam właśnie suche jak pieprz. Tak jak wcześniej pisałem, mam 3 rodzaje eko w piwnicy: 2 tony boberka kupionego w lipcu, jakieś pół tony juliana jeszcze z poprzedniego sezonu i 2 tony ziemowita kupionego jesienią. Nieważne co załaduje, bo robiłem takie próby, zawiesza się co kilka dni. Od 2 tygodni jadę na julianie, ale efekt ten sam. W zeszłym sezonie nie miałem takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Palę bobrkiem, w ub. roku paliłem Julianem i nic się u mnie akurat nie zawieszało. Jesteś pewien, że ślimak się fizycznie kręci - bo jakby się nie kręcił a tylko buczał silnik to wina po stronie kondensatorka (8zŁ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.12.2011 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Palę bobrkiem, w ub. roku paliłem Julianem i nic się u mnie akurat nie zawieszało. Jesteś pewien, że ślimak się fizycznie kręci - bo jakby się nie kręcił a tylko buczał silnik to wina po stronie kondensatorka (8zŁ). Ślimak na 100% się kręci. Tam gdzie jest zawleczka jest przeźroczysta osłona i wszystko widać jak na dłoni. Jak nie podaje węgla to ją ścigam i kręcę kluczem francuskim w przeciwnym kierunku. Po jakimś czasie zaczyna sypać węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Po tym co piszesz to tylko zawieszanie paliwa przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.12.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Po tym co piszesz to tylko zawieszanie paliwa przychodzi mi do głowy. Jeśli to prawda, to jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.12.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jak wrzucasz małe ilości ekogroszku np. dwa wiadra to też się zawiesi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.12.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jak wrzucasz małe ilości ekogroszku np. dwa wiadra to też się zawiesi ? Nie ma reguły. Czasami wiesza się przy prawie pustym zasobniku, a czasami przy pełnym. Średnio dzieje się tak raz na tydzień. Teraz chodzi dobrze od 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agg476 26.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Sprawdz czy węgiel nie jest mokry? Ja suszę w kotłowni w otwartych workach i już u mnie tego problemu nie ma Edytowane 26 Grudnia 2011 przez agg476 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 26.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 zyzolek pisał powyżej, że ma eko suche jak pieprz - no ale jakaś przyczyna tego zawieszania musi być i wygląda na to, że po stronie ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.12.2011 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Właśnie dziś powróciłem do domu. Zostawiłem piec na 3 dni bez żadnego nadzoru i na szczęście nic się nie stało.Tak więc na razie chodzi bez problemu od 6 dni. Jak się znowu zawiesi to chyba rozkręcę ślimak i sprawdzę co tam się dzieje.Jeśli chodzi o eko, to tak jak wcześniej pisałem, mam 3 rodzaje i dziwne by było, żeby wszystkie 3 były do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 27.12.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam,a czy ślimak się na pewno kręci?Ja miałem problem z kondensatorem rozruchowym w silniku,raz na jakiś czas silnik nie miał siły wystartować nie podawał paliwa i wygasał.Jak puknąłem kluczem w ośkę koło zawleczki to ruszał i podawał węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts