Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tabaczkowy salon?

Zielony ogród

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stol wyszedl swietnie, pomysl godny zanotowania. Wiatrolap mega zyskal na plus

Zaintrygowala mnie inspiracja europejsko-wiejska. Gdzie mozna popatrzec na nia?

Silvie, dokładnie chodziło o "europejską prowincję". Pisała o tym Piu, na 6 stronie tego wątku. Ma taka piękna książkę, z której pochodzi poniższy cytat, ale nie mogę odnaleźć tytułu tej książki, Piu, pomóż!

"Europejska prowincja

Nie jest to styl prowansalskiej chałupy, gdzie za progiem gdaczą kury, lecz coś o wiele bardziej wytwornego i szykownego. Tutaj tradycyjne wyposażenie takie jak ozdoby z kutego żelaza, plecionki, kamionki oraz elementy z drewna mieszają się ze świecznikami i eleganckimi lampami, a także olbrzymimi lustrami oraz wyszukanymi obiciami ze skóry, aksamitu i organzy. Neutralna kompozycja kolorystyczna nie odciąga uwagi od obić i detali, lecz harmonizuje z nimi. Drzwi tego salonu są otwarte na ogród".

Silvie, dokładnie chodziło o "europejską prowincję". Pisała o tym Piu, na 6 stronie tego wątku. Ma taka piękna książkę, z której pochodzi poniższy cytat, ale nie mogę odnaleźć tytułu tej książki, Piu, pomóż!

"Europejska prowincja

Nie jest to styl prowansalskiej chałupy, gdzie za progiem gdaczą kury, lecz coś o wiele bardziej wytwornego i szykownego. Tutaj tradycyjne wyposażenie takie jak ozdoby z kutego żelaza, plecionki, kamionki oraz elementy z drewna mieszają się ze świecznikami i eleganckimi lampami, a także olbrzymimi lustrami oraz wyszukanymi obiciami ze skóry, aksamitu i organzy. Neutralna kompozycja kolorystyczna nie odciąga uwagi od obić i detali, lecz harmonizuje z nimi. Drzwi tego salonu są otwarte na ogród".

Opis brzmi bardzo ciekawie, to jest chyba to czego szukam, nie wiedzialam, ze ma swoja nazwe. Jestem bardzo ciekawa co to za ksiazka.

Piu prosze o pomoc

ale mi dałyście zagwozdkę, tak dawno to już było, a książek mam co nieco, ale znalazłam :)

001.jpg

Myślę, że ta nazwa jest stworzona na potrzebę książki i nie jest to jakieś fachowe określenie stylu ( "Poradnik projektowanie wnętrz - Solis Warszawa)

ale mi dałyście zagwozdkę, tak dawno to już było, a książek mam co nieco, ale znalazłam :)

[ATTACH=CONFIG]340126[/ATTACH]

Myślę, że ta nazwa jest stworzona na potrzebę książki i nie jest to jakieś fachowe określenie stylu ( "Poradnik projektowanie wnętrz - Solis Warszawa).

Ta, czy siak kierunek jest piękny.

Raczej niedostępna, mam ją z 11 lat, tj. odkąd projektowałam pierwszy dom i nawet ani razu jej nie przeczytałam. W necie jest dużo więcej informacji :)

Można wręcz dostać zawrotu głowy i tak trudno się na coś konkretnego zdecydować..