Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tabaczkowy salon?

Zielony ogród

Recommended Posts

3 mam cały czas kciuki Ogródku :hug:

Jak skończysz u siebie, daj mi proszę kopa, bym ja zaczęła w końcu u córki, bo mi się farba przeterminuje :oops: Tak się boję tego bałaganu, że przekładam kolejny miesiąc, aż mnie święta zastaną (:

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale dopiero na tle tej ściany tworzą piękna całość, oh! mieć talent i tworzyć takie kompozycje:eek:

VTS, moim zdaniem to jest piekne - ale na zdjęciu lub planie filmowym. w zyciu codziennym takie artystyczne historie odwzorowane dokładnie raczej sie nie sprawdzą - ale zawsze warto jakis szczególik podpatrzeć. taka komozycja moim zadaniem dobrze wyglądałaby w starym wielkim wysokim kamiennym domu na południu Europy - u nas wyglądałaby smutno i szaro, a w małym nowym domku utrudniałaby życie. ale pocieszyć oko można....chętnie pojechałabym w takie miejsce na wakacje.

Ogródku, gdybyś zdecydowała się na kompozycję z gałęzi, to do przystrojenia znalazłam np. takie cudne ptaszki :

http://img.pakamera.pl/i1/1/150/wnetrze-rozne-119500_5491449150.img

Ja w ogóle widziałabym u Ciebie motyw ptaków, motyli, mchów, ziół itp. w dekoracjach. Pasuje mi to do domku przy lesie :)

Pamiętasz moją serwetkę, którą chcę oprawić w ramkę i postawić na półce? Znalazłam do niej paterę ...

http://img.pakamera.pl/i1/1/120/ceramiczne-119500_3993334120.img

Obrazek, patera, myślę że stworzą ładną kompozycję...Do przemyślenia...

Możnaby też je zawiesić na ścianie ...

http://img.pakamera.pl/i1/1/418/ceramiczne-119500_1592798418.img

3 mam cały czas kciuki Ogródku :hug:

Jak skończysz u siebie, daj mi proszę kopa, bym ja zaczęła w końcu u córki, bo mi się farba przeterminuje :oops: Tak się boję tego bałaganu, że przekładam kolejny miesiąc, aż mnie święta zastaną (:

a jaka to farba i co planujesz w pokoju córki?

AgaCz - koncepcji rozmaitych było juz milion, nawet ich juz nie opisuję, bo zbyt czesto sie zmieniają:bash:

narożnik mam od początku, cały czas planowałam, że zrobię mu nową tapicerke, bo jest w dobrym stanie, jest porządny i duży. ale można go dowolnie komponować, bo składa sie aż z 7 części (kanapa tez by z niego wyszła)

w końcu zestawie go chyba w takie U plus fotel z podnóżkiem, bo moja rodzina jest leniwa i wszyscy chcą leżeć. musza więc być 3 miejsca do leżenia bykiem. za jakieś 10 dni będzie juz do odbioru od tapicera.

w ciągu ostatnich dni byłam chyba we wszystkich meblarskich salonach - szynaka, mandallin, ikea, stolprodex, agata meble, vinotti, bizzarto, ludwik styl, almi decor, vox, kler i różne inne których nie pamietam. wszędzie oprócz ikei królują prawie identyczne trumienne meble ze szklanym półkami podświetlonym led. zażyczyłam sobie takie niebieskie ledy do trumny jak umrę....:bash: meble tak naprawdę róznią sie tylko materiałem i ceną, jak dla mnie wszystko okropne. dla czego w Polsce nie ma Pottery Barn? chciałabym zwyczajne meble jak w Ikei, ale z lepszych materiałów. Nie ma.

jest więc opcja wykorzystania cześci starego kredensu, który mamy od wielu lat. z ikei kupie chyba besty na ksiazki do postawienia za plecami kanapy-narożnika. obejrzałam sobie lustra - w TK Max było kilka, byłam w Leonardo - piekne naczynia, ale luster niet. Najlepsze cenowo i wyglądowo jest jednak songe z ikei w ciepłym odcienu srebra (to prążkowane).

Almi Decor - piękne aranżacje, ale kto by w tym mieszkał, przypomina to teatr. Masywne, ogromne, kolonialne niefunkcjonalne meble z zakitowanymi szparami. To się nadaje, jak ktoś ma kilka wolnych pokoi z którymi nie wie co zrobić. O cenach nie wspomnę.

No to sobie pokrytykowałam. Zgryźliwy tetryk ze mnie, wiem, chciałabym tanio i ładnie, nie da się.....

jedno, co naprawdę mi sie spodobało, to kilka lamp w VOX. ale lampy mam juz 4 i na razie wystarczy.

Piu- te twoje róże z zielenią niesamowicie mi się podobaja. rozumiem, że chcesz tylko odświeżyć, nie zmienić?

hhihi, super jesteś Ogródeczku, podpisuję się pod tym obiema rękami !!!

A co do mojego remontu, to zacznę go jednak po świętach, bo teraz zabrałam się za dzierganie i chcę to pokończyć :) Siedzę wieczorami przed TV i "sztrykuję" :lol2:

Udalo mi się tylko kupić dwie poszewki po 5 zł sztuka na allegro, nowe 002.jpg

Dodatki mam, do narzuty w komplecie abażur lampy, ramka na obraz, poduchy i szkatułka. Na drutach chcę wydziergać poduchy na krzesło, jak ten sweterek córci 003.jpg

Nie zmieniam tego romantycznego wystroju

http://farm8.staticflickr.com/7033/6513069461_88fc6aa412.jpg

córka nie podziela mojej miłości do surowych klimatów :lol2:

a co do farby Nobiles różane lato, to kolor jest śliczny, bardzo rozbielony, ale jakość taka średnia.

A propos Twojego lustra, to ja bym jednak zamówiła u szklarza ze 3 identyczne lustra z szeroką fazą. Prosto i elegancko, bez żadnych ramek.

3 prostokątne albo 6 kwadratowych.

co do mebli dostępnych powszechnie w polskich sklepach Zielony Ogrodzie to jakbym siebie słyszała ..... :) ja w tych gotowcach w stylu VOX i BRW z płyt różnej maści zwyczajnie kurczę się i wzdrygam ... nie mogłaby w tym mieszkać .... dlatego mam kuchnię własnego pomysłu biały lakier samochodowy i sosna u mnie w domu króluje .... tak na " modłę" skandynawską ... mam " ambicje" :rotfl: zrobić z tym ostateczny porządek do tych świąt gdyż mieszkanie gotowe od ponad roku a tu lampa stara w kuchni wisi i cokoły pod oknem leżą .... i obrazki w pokoju nie powieszone , dwóch fotelików brak i stolika w kuchni .... a w przedpokoju kupiony na "resztach" czyli za grosze "na tym czasem" dywan czerwony, który w jednym z kościołów szczecińskich przy ołtarzu zobaczyłam i tarez już myslę o nim wyłącznie jako "kościelny" ..... życie :)

a Twój domek "kocham" i jak tykko sprzedamy mieszkanie mojej drugiej połowy ( jest w trakcie "likwidacji" ;) czyli wyprowadzki z niego ) to ruszamy z budową ....

meble ikea tez w nim będą w kuchni , gdyż lakiery moim zdaniem najlepiej w starych kamienicach ( taka teraz mieszkam ) lub na wielkich przestrzeniach wyglądają .... a w nowym domu zabudowy pod sufity nie będe musiała już robić ...

co do luster to proponuję zrobić na zamówienie ! ram jest ci dostatek a potem ewentualnie dać na lakiernię ....wiem ze trochę z tym zachodu .... ale warto moim zdaniem skoro ma to byc główna ozdoba

i jak zostawiasz ten 7 częsciowy narożnik jak na zdjęciach to półka za naroznikiem moze bardzo ciekawie wyglądac ... moim skromnym zdaniem ale wszystko oczywiście musi twoerrzyć spójną całość i decydujesz Ty :) bo w ostatecznej wersji Twojego salonu juz się pogubiłam :rolleyes: całkowicie :)

Edytowane przez AgaCz

hihi, to jest nas więcej :hug:Człowiek się musi nabiegać , nakombinować... Jedno się zrobi, drugie zaczyna się psuć i wymaga remontu... Ostatnio patrzę z przerażeniem, jak coraz bardziej pęka mi w łazience, bo mury siadają ... I tynki, które były robione zaledwie dwa lata temu... Zaczynam mahać już na to ręką, bo nie mam już tego zapału co kiedyś. Starzeję się wyraźnie...

A domek Ogródka szalenie mi się podoba i podejście, że ma być praktycznie, by mogły psy buszować , by na kanapach można się było wygodnie rozłożyć, by nie było tego błysku, co to pięknie wygląda, ale tylko na fotkach, a w codziennym życiu, gdy nie ma się osób do obsługi, kompletnie się nie sprawdza.

Choć to nie do końca moje klimaty, to zapowiada się pięknie i funkcjonalnie zarazem :)

Ja się tam kiedyś wproszę na naleweczkę :oops:

Ogródku, gdybyś zdecydowała się na kompozycję z gałęzi, to do przystrojenia znalazłam np. takie cudne ptaszki :

http://img.pakamera.pl/i1/1/150/wnetrze-rozne-119500_5491449150.img

Ja w ogóle widziałabym u Ciebie motyw ptaków, motyli, mchów, ziół itp. w dekoracjach. Pasuje mi to do domku przy lesie :)

Pamiętasz moją serwetkę, którą chcę oprawić w ramkę i postawić na półce? Znalazłam do niej paterę ...

http://img.pakamera.pl/i1/1/120/ceramiczne-119500_3993334120.img

Obrazek, patera, myślę że stworzą ładną kompozycję...Do przemyślenia...

Możnaby też je zawiesić na ścianie ...

http://img.pakamera.pl/i1/1/418/ceramiczne-119500_1592798418.img

mam taką misę i podkładkę pod gorące rzeczy, kupione własnie w pakamerze. z daleka wygląda jak serwetka :)

wracając jeszcze do tematu mebli - tak naprawde nie mam nic przeciwko gotowcom z płyty, bo przecież różne budżety ludzie maja, ale problem jest w tym, że one są po prostu wydziwiane i brzydkie.

strach się przyznać, ale będę miała wielką szafę z płyty za kominkiem - zaryzykowałam. ciekawa jestem, jak to wyjdzie. jeśli dobrze i sprawdzi sie z czasem, to drzwi w tej szafie wymienie na fornirowane (na chwile obecną szkoda mi pieniędzy na drogi fornir w czymś, co być może wyrzucę).

tu taj inspiracja do tej szafy:

http://i2.fmix.pl/fmi74/719a7f3b0020f75650a9dcaa/zdjecie.jpg

ale najbardziej chodzi mi o wygodę - będzie mnóstwo miejsca na rzeczy, zmieści sie tam duży barek, schowamy głośniki, które są rzadko używane, zrobi sie porządek. Będzie w niej tez wielki TV (jedyne, co interesuje mojego M w tym remoncie); kominek z założenia raczej przestanie być punktem centralnym w pokoju.

kominek juz przebudowany, wyszło dobrze, jest mniejszy i prosty, będzie zlicowany z szafą. Szafa dopiero tydzień przed świetami - tyle maja roboty. Boję się troche tej płyty - ale zobaczymy, ktoś musi pierwszy to zrobić. Szafa będzie tłem dla wielkiego fotela (jednej z cześci mojego kompletu wypoczynkowego).

Będzie więc wielka szafa ze zwykłej płyty, wielka stara rzeźbiona komoda, dziwne stoliki na metalowych nogach, nowoczesny komplet wypoczynkowy, dywan w kwiatki, lustro XXX????, 6 obrazów, 1 stary zegar z lat 50-tych, besta z Ikei, 8 halogenów, 7 ledów, 5 lamp stojacych........pisać dalej, czy juz macie dosyć?

harmonogram: ok. 10 grudnia będzie wszystko oprócz szafy. szafa tydzien później. Troche wkurzające, ale przed świętami takie mają terminy, niestety.

Piu, wiem, że to nie twój styl - twój jest subtelny w przeciwieństwie do mnie......ale jestem juz dosyć stara i stwierdziłam, ze czas najwyższy trochę poryzykować. Ale wasze podpowiedzi są bardzo cenne - wystarczy spojrzeń na moje "pomysły" z pierwszej strony tego watku - jak to się zmienia...

Piu, nalewki czekają - wiśniowa, borówkowa, z czarnego bzu, brzoskwiniowa, porzeczkowa.

chciałam już pójść na łatwiznę i kupić lustro songe z ikei, ale przez was chyba sie pofatyguje przez te wszystkie miejskie korki do gościa co robi lustra i ramy.....

Edytowane przez Zielony ogród

W sprawie szafy to się wtrącę - jeśli nie będziesz zadowolona z okładziny zawsze możesz okleić ją tapetą, a wybór jak sama wiesz jest ogromny. Tak mam w mieszkaniu. U mnie najlepiej sprawdziła się tapeta na szafie taka sama jak i na ścianie. Wtedy szafiszcze ginie ;)

gdzieś tutaj nawet Piu taka inspiracje wklejała - z szafą z tapetą w ramkach. ładne to było. zobaczymy. na razie załozenie jest takie, że w ciemnych otchłaniach szafy ma zginąć wielki czarny telewizor; ciemność szafy chcę wynagrodzić dobrym oświetleniem; poza tym od początku chcę mieć raczej ciemny wystrój, taki bardziej klubowy. Pokój jest bardzo jasny, więc może nie będzie źle. ale Gosiek dobrze radzisz, zawsze to będzie jakieś wyjście, jeśli przesadzę.

był taki pomysł...

http://housetohome.media.ipcdigital.co.uk/96%7C000009a49%7C68d1_orh550w550_family-room.jpg

Pomysł z szafą także wydaje mi się bardzo dobry. Będzie miała chwyty?

p.s. jak wracam do pierwszych stron, to niektóre tapety nadal mi się szalenie podobają , np.ta wybrana przez Ciebie, a inne totalnie nie. Dobrze, że tak wcześnie się za to zabrałaś :)

O! Dopiero teraz zauważyłam, jaki tu jest fajny stolik! I rodzinne zdjęcia nad kominkiem.

właśnie uchwyty to jedna rzecz nie uzgodniona w umowie, bo nic ciekawego nie znalazłam. Podobaja mi sie takie proste długie wyraziste, jak na zdjęciu realizacji Candice Olson, które dzisiaj wrzuciłam, ale te wszystkie dostępne są bardzo kuchenne. Panowie maja mi zamontować uchwyty na końcu, jak juz coś znajdę.

na razie mam takie:

http://www.akcesoria.meble.pl/p23734,reling-fennel-65-0757-rozstaw-449-mm-stal-szlachetna.html

??