Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynnik Uf?

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się czy współczynnik przenikalności cieplnej ramy Uf dotyczy ramy ze wzmocnieniem stalowym czy samego profilu bez wzmocnienia? Czy jest jakaś różnica w wynikach dla obu przykładów?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

W badaniach Uf bierze się pod uwagę takie kombinacje jakie najczęściej występują w danym systemie- poparte rysunkiem lub rzetelnym opisem.

Zwykle jest to połączenie ościeżnicy i skrzydła, zastosowane wzmocnienie, szybę , ramkę międzyszybową, liniowy współczynnik przenikania ciepła Psi , okno jedno- czy dwu- dzielne - i przede wszystkim nr normy, wedle której dokonano tych wypocin.

Niektóre profile okienne przewidują stosowanie okien bez wzmocnień, więc naturalne jest , że nie są one brane pod uwagę przy wyliczeniach.

Zastosowane wzmocnienie stalowe oziębia profil więc Uf nie będzie takie same jak w tym samym zespoleniu bez niego.

Nie znaczy to , że wzmocnienia należy całkowicie eliminować...

Faktycznie cudów nie ma :-). Albo są faktyczne zmiany w konstrukcji profili, albo pozostają kreatywne działania badawcze :-).

W artykule "Energooszczędność profili okiennych" na stronie http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&kategoria=30 pozwoliłem sobie w pewnym uproszczeniu pokazać eweolucję profili okiennych w kierunku zwiekszania ich energooszczędności. Oczywiście wywód oparty jest o przykłady dla jednego systemu, ale rozwiązania i stosowane zabiegi są uniwerslane i stosowane przez większość producentów profili.

Dróg na skróty jednak nie ma :-)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi:) Po przeczytaniu Waszych postów i kilku artykułów w Profiokno wnioskuję, że nie można określić konkretnego Uf dla danego profilu, bo jego wartość jest zależna od różnych czynników m.in. od rodzaju oszklenia czy ramki dystansowej... Proszę o potwierdzenie czy do dobrych wniosków doszedłem ;)

Przy okazji Wesołych Świąt życzę wszystkim :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi:) Po przeczytaniu Waszych postów i kilku artykułów w Profiokno wnioskuję, że nie można określić konkretnego Uf dla danego profilu, bo jego wartość jest zależna od różnych czynników m.in. od rodzaju oszklenia czy ramki dystansowej... Proszę o potwierdzenie czy do dobrych wniosków doszedłem

Wnioski są błędne. Uf jest stałe dla konkretnego zestawu skrzydło/rama. Od oszklenia i ramki zależy Uw.

Wnioski są błędne. Uf jest stałe dla konkretnego zestawu skrzydło/rama. Od oszklenia i ramki zależy Uw.

Tak właśnie myślałem, ale po przeczytaniu tego artykułu http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.11/Obliczenia_cieplne_glos_w_dyskusji.pdf zmieniłem zdanie. A to jeden z wniosków pochodzący z tego artykułu: "Własności cieplne każdego złożenia profili rama/skrzydło uzależnione są od grubości oszklenia, które w danym złożeniu zastosowano. Wykorzystywanie wartości współczynnika Uf uzyskane przy zastosowaniu szerszego niż w praktyce ma miejsce oszklenia prowadzi do fałszowania wyników." Jak możesz się do tego odnieść?

Po pierwsze nie wiem kto i w jaki sposób wykonywał obliczenia do celów tego artykułu. Jeżeli jakiś instytut bada lub oblicza Uf dla danego zestawu profili to na świadectwie z badań pojawia się rysunek i dokładne symbole profili.

Jak widać Uf poprawia się nieznacznie przy zastosowaniu grubszego pakietu szybowego. Jednocześnie jednak wraz z poprawą parametrów dla szyby drastycznie rośnie PSI. I dzięki temu mając jedną wartość Uf można obliczyć prawidłowo Uw przy różnych wkładach szybowych. Dlatego właśnie nie raz już pisałem, że nie należy patrzeć tylko na Uf czy tym bardziej na Ug ale porównywać wyliczone Uw! Przy takim samym Uf i Ug dla 2 różnych systemów okiennych mogą wyjść różne Uw z uwagi na różnie współczynniki PSI dla tych systemów.

Tak właśnie myślałem, ale po przeczytaniu tego artykułu http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.11/Obliczenia_cieplne_glos_w_dyskusji.pdf zmieniłem zdanie. A to jeden z wniosków pochodzący z tego artykułu: "Własności cieplne każdego złożenia profili rama/skrzydło uzależnione są od grubości oszklenia, które w danym złożeniu zastosowano. Wykorzystywanie wartości współczynnika Uf uzyskane przy zastosowaniu szerszego niż w praktyce ma miejsce oszklenia prowadzi do fałszowania wyników." Jak możesz się do tego odnieść?

Odniósłbym się do tego nastepująco: Dla "efektu marketingowego" w postaci obnizonego "Uf", a w konsekwencji również często "Uw" próbuje się w badaniach dokonywać różnych zabiegów, jak np. zastosowanie szerszych pakietów szybowych, większe zagłebienie szyby w profilu itp. To pozwala na urwanie setnych lub dziesiątych ze współczynników, ale takie konstrukcje często nie są później stosowane w praktyce. Są tylko orężem w walce konkurencyjnej i dobrze wyglądają w reklamach :-). Oczywiście te zabiegi nie pozwalają na uzyskanie takich cudownych wyników jak te o które pytałeś wyżej :-).

Do tego dochodzi jeszcze pewna manipulacja wymiarami okna "referencyjnego" i już mamy "superciepły produkt". Ten artykuł Pana Bogdana Wójtowicza z Laboratorium Techniki Budowlanej pokazuje właśnie jak takimi z pozoru drobnymi krokami można dojść do zakładanego celu. Dlatego należy zwracać uwagę co tak naprawdę porównujemy ze sobą.