Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i POWIETRZNE ogrzewanie podłogowe.

heerman

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałbym zacząć dyskusję na temat: No właśnie chyba tu nie poruszany.

Dawno, dawno temu wymyślono ogrzewanie podłogowe w którym nośnikiem energii jest powietrzne.

Pewna firma działająca w Polsce nawet coś podobnego opatentowała. Robi płyty fundamentowe i zatapia w nich kanały powietrzne plastikowe lub rury spiro o średnicach 50 lub 100 mm. Dociekliwi będą wiedzieli o kogo chodzi.

I tak sobie pomyślałem.

Może by tak przemyśleć coś takiego od nowa z dostępnych na rynku materiałów.

Niestety nie można zbudować płyty fundamentowej bo to jest chronione patentem.

Ale jak rozumuję w domu z "normalnymi fundamentami" nie powinno być problemów.

Kominek wydaje się do tego idealny

Zalety takiego ogrzewania:

- Bezawaryjność, powietrze jako nośnik energii, brak możliwości uszkodzenia przewodów z wodą, lub przewodów elektrycznych.

- Możliwość akumulowania energii w wylewce betonowej, która powinna mieć 10-20 cm.

Zastosowanie takiego ogrzewania w domu szkieletowym - nie będziemy marzli nad ranem.

Z jakich materiałów myślałem to zrobić:

- rury karbowane średnica 50, 80, lub 100mm. elektroinstalacyjne lub drenażowe bez otworów pierwsze wytrzymują temperaturę do 90 st.C drenażowe nie znalazłem do jakich temp. Można je łatwo wyginać więc można by z nich układać pętle.

Kominek z obudową jak do DGP, Turbina kominkowa która by napędzała powietrze. Pasowało by jeszcze jakoś zabezpieczyć układ przed wyższymi temperaturami.

Proszę o opinie, uwagi, dyskusję

Zobacz http://www.kafle-kominki.pl/kominek_legalett.htm . Wkłady Romotop Dynamic seria KV025 opracowane zostały z myślą o zabudowach typu hypokaustum , opisany przez Ciebie sposób grzania to nic innego jak nowoczesne rozwinięci tej starej techniki grzewczej . Wszystkie wkłady Romotop KV025 posiadają 7 lat gwarancji przy zastosowaniu w tego typu obudowach .

Niestety nie można zbudować płyty fundamentowej bo to jest chronione patentem.

Kiedyś była dyskusja na ten temat i zdaje się że z tym patentem Legalettu nie ma jasności. Nie do końca wiadomo co dokładnie opatentowali. Trzeba by się było wczytać bo enimagmatyczne "sposób posadowienia fundamentu budynku" niewiele mówi. A przeca płyty tego typu budują też inne firmy.

Co do rur to dorzyciłbym kanalizacyjne o średnicy 50 i 75mm. Choć Aroty (elektroinstalacyjne ale te bez podwójne ścianki np z Wavinu typ KR) wydają się najlepszym pomysłem.

Najsłabszym ogniwem jest tutaj zabezpieczenie instalacji przed wysoką temp. Po stopieniu takich rurek wartość systemu maleje do zera :-) I raczej go nie naprawisz. Chyba że zdecydujesz sie na rurki stalowe ocynkowane typu spiro. Pewnie drożej wyjdzie.

Jeśli już to może jednak kominek z PW+nagrzewnica wodna do napędzania systemu? Bo z tego co pamiętam oryginalnie legalett wyciąga w komorę kominka kawał stalowej rury o takiej powierzchni żeby nawet w ekstrmalnej temp kominka nie przegrzać systemu. Niemniej jednak wydajnośc tego jest marna.

Witam.

Jak wpiszesz w wyszukiwarce FM "kominek i legalett" to pojawią się tematy. Umieszczałem też swego czasu zdjęcia z takiej realizacji.

Nic trudnego - wystarczy wymiennik powietrzny w kominku zamontować. Mistrz jak nieco przeholował ze swoją jak zwykle natrętną reklamą - nadaje się do tego teoretycznie każde palenisko.

W jakieś tam plastikowe rurki w podłodze to nie wierz - nie ma takiej możliwości nawet. Wszystko na sztywnym, grubszym i trwałym ocynku.

Całość ma jedną wadę tylko - działa jak jest prąd.

Ale można zrobić coś takiego działające na zasadzie grawitacji łącznie ze ścianami grzewczymi i ogrzewaniem sufitowym. Z tym że to już wyższa szkoła jazdy zarówno dla projektanta domu jak i firmy zduńskiej.

Pozdrawiam.

Witam.

.

Nic trudnego - wystarczy wymiennik powietrzny w kominku zamontować. Mistrz jak nieco przeholował ze swoją jak zwykle natrętną reklamą - nadaje się do tego teoretycznie każde palenisko.

.

W przeciwieństwie do Ciebie ja płacę za reklamę na FM . Jeśli masz chwilowe kłopoty finansowe i nie możesz opłacać tej reklamy , chętnie pożyczy twojej firmie lub Tobie osobiście na stosowne opłaty na FM .

Może ktoś wie ile KW potrafi przyjąć beton przez kanał powietrzny o długości ok 100metrów, średnicy 50-100mm. Przy temp 60-80 stopni?

Pomyślałem o rurach karbowanych bo według mnie nadawałyby się do tego idealnie,

w końcu w niektórych Legalett też są plastikowe rury.

http://p.alejka.pl/i2/p_new/22/54/gietkia-jednoscienna-rura-karbowana-kr-75-50-75-x-64-mm-11-023-34_0_b.jpg

- dostępne duże średnice 50, 80, 100 mm

- łatwe w formowaniu bardzo mały promień zginania, pod całą podłogą nie potrzeba by ani jednego kolanka, złączki.

- przetłoczenia na rurze zwiększałyby powierzchnię oddawania ciepła.

- niska cena

Jak zabezpieczyć układ przed temperaturami powyżej 90stopni za turbiną?

Pomyślałem aby dodać mały wentylatorek który załączałby się gdy temp. jest za wysoka, coś jak zawór trójdrożny w wodnej podłogówce. Może ktoś ma inny pomysł.

pozdrawiam

Budując swój dom przechodziłem różne metamorfozy kwestii jego

ogrzania. Budowałem go długo, więc obecne wszędobylstwo ekonomicznie

uzasadnionych mas kumulacyjnych, nie było wówczas moim priorytetem.

Drewno kosztowało 20 zł brutto, w chwili gdy pochylałem się nad

projektem ogrzewania, więc nawet wypuszczając połowę energii

kominem, kominek był tanim źródłem ciepła. Zaplanowałem niemalże

tak jak Ty . Dom duży to dwie turbiny miały dmuchać . Skończyło się

na przepustach w fundamentach i jakiś kanałach do turbin z kominka,

bo brzęczydła miały w projekcie nawet swoje pomieszczenie. Byłem

głuchy na tradycję, rozsądne rady (odradzanie :)) zdunów z rodziny,

i wszystkich którzy próbowali mnie uczyć rozumu kwitowałem

krótko - NOWOCZESNOŚCI SIĘ NIE BOJĘ ! Na szczęście w międzyczasie

przyszła fascynacja płaszczem wodnym i zrobiłem podłogówkę wodną.

Prostsza w montażu, bardziej efektywna, bez brzeczydeł . Nie potrafię

w zasadny sposób udowodnić Ci wyższości tego systemu nad poprzednim.

Głównie dlatego,ze dodatkowo wstawiłem dwa piecokominki , które

w zasadzie eliminują PW przez większość sezonu. Powodem jest

mniejsze zużycie opału i prostota obsługi.:)

Witam.

Widzisz Miszczu ... Ty płacisz tu za reklamę ... i tylko się reklamujesz. Nic więcej.

Dobra - ominiemy szerokim łukiem kolejną wypowiedź Miszcza i zajmiemy się meritum sprawy. Heerman - powiedz Ty mi po jaką cholerę tak uparłeś się na plastikowe rury? W czym one są lepsze od zwykłego ocynku, który w dodatku świetnie przewodzi i oddaje temperaturę wylewce?

Wejdź na stronę Legalett'u i zobacz jak wygląda taki wymiennik w okapie kominka napędzający całość instalacji oraz ją samą. Będziesz wiedział już dużo więcej. I tak go trzeba co prawda przerabiać, ale to inna sprawa. Na razie zaczynasz kombinować i tylko gmatwać to co jest bardzo proste.

Wszystko co karbowane będzie powodować nadmierne opory przepływu, jego zanik i słabe efekty. No chyba że zamiast "wentylatorka" dasz "wentylator" ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Całość ma jedną wadę tylko - działa jak jest prąd.

.

Opisz dokładniej ten wymiennik . W naszej ofercie są wkłady Romotop Dynamic seria KV025 ,są to wkłady opracowane do zabudów bez wentylacji , instalujemy je do hypokaustum a legalett to nic innego jak hypokaustum . Dodatkowy wymiennik jest tu całkowicie niepotrzebny . Geneza specjalnego wymiennika do systemu legalett była prosta .. prawie wszystkie wkłady muszą pracować w obudowie wentylowanej... brak wiedzy o wkładach do hypokaustum spowodował konieczność opracowania takiego "wynalazku"...

Napieprzanie turbiną gorącego powietrza w rurki to ma być

hypokaustum !? :o

To teraz już wiem dlaczego taki zdziwiony jesteś koleżko, jak się

jaki mądrzejszy wpis na forum pojawi...

I specjalnie dedykowane wkłady do tego nawet masz !?

Popatrz, popatrz...

My tu dyskusje banalne o wełnie ... a tu mądrości takowe...

Prawdy do tej pory nie objawione... Chylę czoła...

Hypokaustum made in Żabia Wola :p

Napieprzanie turbiną gorącego powietrza w rurki to ma być

hypokaustum !? :o

:p

Popisz więcej nabijesz licznik ... Zamknięta kubatura pod połogą, ogrzewana powietrzem , przekazująca ciepło w formie promieniowania .. to nic innego jak nowoczesna forma hypokaustum . Po raz kolejny proponuje zachowaj chociaż minimum KULTURY ." Eniu" życzę Tobie pod choinkę KULTURY osobistej w paczce od św. Mikołaja lub Gwiazdora jeśli tak wolisz . Wesołych świat .

Mistrzu, wydawało mi sie zawsze, że hypokaustum jest pędzone spalinami a nie powietrzem z obudowy.

Legallet nie jest pędzony bezpośrednio gorącym powietrzem z obudowy bo system by umarł po pierwszym solidnym rozpaleniu. Tym bardziej nie może być pędzony spalinami. Więc do hypokaustum to mu daleko.

http://www.legalett.com.pl/oferta/akcesoria/wymiennik_kominkowy.html

Mistrzu, wydawało mi sie zawsze, że hypokaustum jest pędzone spalinami a nie powietrzem z obudowy.

Legallet nie jest pędzony bezpośrednio gorącym powietrzem z obudowy bo system by umarł po pierwszym solidnym rozpaleniu. Tym bardziej nie może być pędzony spalinami. Więc do hypokaustum to mu daleko.

http://www.legalett.com.pl/oferta/akcesoria/wymiennik_kominkowy.html

Szanowny Sąsiedzi ,Spalinami to było grzane przed wiekami w czasach CESARSTWA RZYMSKIEGO . Obecnie wszelkie systemy proponowane przez producentów "niemieckojęzycznych " oparte są na palenisku połączonym z kanałami lub innymi wymiennikami , dopiero tak ogrzane powietrze przekazuje ciepło obudowie która promieniuje na pomieszczenie .

Witam

Wiem że znacie sie od dawna, ale wy tak zawsze sie "kłócicie"??

Heerman - powiedz Ty mi po jaką cholerę tak uparłeś się na plastikowe rury? W czym one są lepsze od zwykłego ocynku, który w dodatku świetnie przewodzi i oddaje temperaturę wylewce?

Dlatego że miałem je w ręku, a właściwie całą rolkę 50 metrów. Zalety opisałem w pierwszym poście. Nie rozumiem dlaczego miałbym przepłacać za ocynk. Ale nie tylko cena - przede wszystkim łatwość układania i brak jakichkolwiek złączek, kolanek.

Wiem, że ocynk lepiej przewodzi ciepło. W wodnym ogrzewaniu podłogowym na początku stosowano miedź, przecież dużo lepiej oddaje ciepło, a każdy stosuje plastikowo-aluminiowy PEX który ma dużo grubsze ściany niż moje rury karbowane.

Kwestia jak zabezpieczyć wylot temperatury z turbiny?

Temperaturę i tak trzeba obniżyć ze względu na komfort chodzenia, nie można przecież nagrzewać podłogi do wysokich temperatur.

Edytowane przez heerman

Jaka jest logika grzania powietrza z systemu legalett poprzez wymiennik zabudowany w normalnym kominku powietrznym ? Jak jest sprawność takiego układu ?? Kanały legalett są wykonywane także z rur ocynkowanych a masa betonu w podłodze , na ogół 25 cm grubości płyty , jest w stanie przyjąć ogromną ilość energii . Jeśli zamontujesz wkład "piecowy" mogący pracować bez wentylacji i dasz odpowiedni obieg powietrza przez legalett to temperatury nie zaszkodzą płycie podłogowej . Pojemność rur w płycie 100 metrów kwadratowych jest na tyle wielka że niema tak wysokich temperatur jak w zazwyczaj budowanych współcześnie hypokaustum .

Jeśli zamontujesz wkład "piecowy" mogący pracować bez wentylacji i dasz odpowiedni obieg powietrza przez legalett to temperatury nie zaszkodzą płycie podłogowej .

Sorry ale ja jeszcze kumam co to "wkład piecowy" i "odpowiedni ciąg"

I nie nazywałbym tego Legalett. To są zwykłe kanały powietrzne.

Jaka jest logika grzania powietrza z systemu legalett poprzez wymiennik zabudowany w normalnym kominku powietrznym ?

Tu sie w zupełności zgadzam, Po CO TEN WYMIENNIK POWIETRZE-POWIETRZE ???

Jaka jest logika grzania powietrza z systemu legalett poprzez wymiennik zabudowany w normalnym kominku powietrznym ? Jak jest sprawność takiego układu ?? Kanały legalett są wykonywane także z rur ocynkowanych .

Sprawność jest marna - pisali o tym użytkownicy Legalettu. Marna jest dlatego żeby nie stopić rur które są używane w tym fudmancie. Bo nie widziałem jeszcze legalettu na rurach ocynkowanych. Standardem są rury PP o średnicy 50mm.