Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i POWIETRZNE ogrzewanie podłogowe.

heerman

Recommended Posts

Witam.

Miszczu - po raz kolejny muszę ci odmówić jeżeli chodzi o pracę sekretarki/marketingowca, który załatwiał by mi też pracę. Naraził bym się tylko w ten sposób na straty - chyba kiepsko by Ci to szło skoro po raz kolejny właśnie kończę kolejne realizacje w odległości około 20 km od Ciebie, tylko z tego względu że ludzie nie potrafili się z Tobą dogadać albo dlatego że po prostu nie potrafiłeś zrobić tego co chcieli ... no ale to już Twoja sprawa.

Wracając znów do tematu - to co piszę opieram na konkretnej realizacji, gdzie posiadacze takiego kominka żyją sobie w cieple i szczęściu a ja mam na tyle kontakt, żeby wiedzieć iż wszystko się sprawdza wyśmienicie w użytkowaniu. Dzięki temu mam na koncie pierwszą w naszym kraju udaną realizację ogrzewania kominkowego połączonego z Legalett'em. I to taką bardziej skomplikowaną - gdzie ogrzewany jest także osobno sufit. Jest autoamatyka, dwa osobne obiegi itd. Dlaczego piszę że była to pierwsza udana realizacja - bo jak dostałem "oryginał" produktu od polskiego przedstawiciela firmy Legalett to jako pierwszy "kominkarz" nie zamontowałem tego na żywca tylko pokazałem i wyjaśniłem że nie ma on prawa działać dobrze wedle prostych praw fizyki, po czym go przerobiłem i dopiero taki został zamontowany.

Kominek jest wykonany tak, że może działać niezależnie od tego systemu grzewczego, może być kominkiem akumulacyjnym, konwekcyjnym lub grzewczym w systemie ogrzewania płyty podłogowej i stropowej. Jak kto woli i jaka jest aktualnie potrzeba ...

A teraz Miszczu powiem Ci jeszcze coś - postaraj się na drugi raz odrobić lekcje bardziej dokładnie. Bo wychodzi właśnie w takich momentach jak ciężkie klapki masz na oczach i jak dużo Ci brakuje wiedzy i pokory żeby tą wiedzę mieć chęć chociaż zdobywać ... Wszyscy tu wiemy że łatwiej i prościej jest sprzedać wkład i zrobić to co już się umie niż pomyśleć trochę i zadać sobie trudu nieco ...

Heerman - jedną rurką takiego systemu nie pociągniesz ... i małą średnicą także. Pisałem dlaczego. Tu musisz rozdzielić taką rurkę na kilka równoległych lub zapodać większą średnicę przy mniejszej długości pętli.

Pozdrawiam już świątecznie i wyłączam się do wtorku.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich po przerwie świątecznej

Pozrdowienia w Nowym Roku

Forest-Natura

Napisz jak to działa w opisanej realizacji, może jakieś fotki?

Interesuje mnie jak zabezpieczony został system przed wyższymi temperaturami?

Jaką temperaturę puszczałeś w rury?

Były tam rurki plastikowe?

Wiem że nie można ogrzewać całego domu jednym obiegiem. Myślałem rurę podzielić na równe odcinki, tak aby wszystkie obiegi miały taka samą długość, oczywiście średnica rur powyżej 50mm.

Podane wyżej linki do wymienników dotyczą urządzeń, które nie są obecnie już stosowane przez legalett ale chyba specjalnie wiszą na ich stronie hehe.

Teraz nakłada się wymiennik bezpośrednio na ujście dymu z kominka zamiast rury przyłączeniowej do komina na odcinku 50-100 cm. Fotki tego umieszczałem gdzieś na forum.

Legalett stosuje zarówno rury pp fi 50 jak i spiro fi 100, z tym że te drugie gdy wymagana jest większa grubość fundamentu np. szkody górnicze.

Aby system był sprawny rozmieszczenie kanałów w podłodze/fundamencie musi być przemyślane. Legalett ma od tego programy i projektantów tak by nie było punktów niedogrzanych, miejsca przy otworach ściennych itp.. Wymiennik ma jednak działać wspomagająco tzn. gdy temp w obudowie przekroczy 80 stopni wyłączają się grzałki elektryczne i działa tylko wentylator.

System legalett już u mnie działa w domu szkieletowym ale ze względów losowych nie mam jeszcze zamontowanego wymiennika kominkowego.

Witam.

Jak "robisz" na siebie to OK - jesteś bogatszy o wszystko co zrobisz.

Jak podpinasz się do większych ... to z perspektywy czasu okazuje się że mają cię w dupie, a ty jesteś tylko osiołkiem to przenoszenia na jak największe odległości co cięższych bagaży ...

Dlatego od pewnego czasu to ja mam tych największych w nosie i robię tylko to co mnie rajcuje ...

Zauważyłem diametralną zmianę.

W niektórych środowiskach mówią o tym: "brak ciśnienia".

Pozdrawiam.