Qbas72 22.12.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam, Od 5 lat jestem (NIE)szczęśliwym posiadaczem pieca Vaillant VSC 246-C 170 Chciałem być taki oszczędny i ekologiczny dlatego wywaliłem stary dobry piec rzemieślniczy i "wsadziłem" dwu-funkcyjnego Vaillanta. Pierwszy rok było w miarę OK.potem zaczęła sie jazda. Wiecznie na wskaźniku ciśnienia wody ( na piecu ) ciśnienie spadało. A tak pozatym ktoś może wie ciśnienie jakiej wody pokazuje ten wskaźnik ??? bo jakoś jednoznacznej odpowidzi nie jestem w stanie uzyskać Pod koniec gwarancji po wielu wizytach expertów (w sprawie spadającego ciśnienia i konieczności dopuszczania wody) został wymieniony pierwotny wymiennik ciepła. Minął rok i 2 miesiące ... i znowu to samo .... trzeba wymienić wymiennik ciepła. Wykłóciłem sie o rabat w Valliancie ale prawie 2000 zł za samą częśc posżło. Po pół roku padła pompa ładujące VSC kolejne 1400zł I tak to wygląda moja oszędnośc i ekologiczność. Święta się zbliżają i w piecu od 5 dni znowu spada cisnienie. Spadniecie ciśnienie skutkuje tym że piec się wyłącza i wyświetla błąd "F25" - zadziałał ogranicznik przegrzewu spalin. Po dopuszczeniu wody piec uruchamia się normalnie. Boję się że znowu czeka mnie trzecia już wymiana pierwotnego wymiennika ciepła. ( bo objawy są identyczne - spadek cisnienia i błąd F25) Czy ktoś ma takie "szczęscie" jak ja ? A może jakiś pomysł gdzie szuakć rozwiązania moich a właściwie pieca problemów. Oczywiście montaż pieca i jego kolejne serwisy wykonywali specjaliści z Vallianta. Ja powoli tracę cierpliwośc do pieca ....bo co świea muszę co chwila biegać do piwnicy i sprawdzać czy działa. :-/ Czasami tak mnie na ten piec szlak bierze że chce mi sie wziąśc granat i wysadzić go w powietrze. Jeszcze raz dzięki za jakiekolwiek sugestie / punkty zaczepienia Qbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 22.12.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Witam, Ja mam podobny piec tyle ,że C 210 (Ecompact).Miałem ostatnio problemy ze spadającym ciśnieniem ,ale to dlatego ,że bawiłem się rozdzielaczem podłogówki i regulowałem sobie zawory na powrocie. Okazało się ,że delikatnie za bardzo odkręciłem i pod korkami się pociło i przez to bardzo powoli spadało mi ciśnienie. W szoku byłem ,że takie coś małego miało wpływ, ale cóż tak jest. Wadą tych kolektorów jest to ,że nie ma ogranicznika odkręcenia. Sprawdź może wszelkie połączenia na instalacji, odpowietrzniki etc. Co do pieca sprawuje się bardzo dobrze. Jest jeszcze na gwarancji. Ostatnio miałem błąd F75. Przyjechał serwisant , wymienił czujnik - okazało się ,że nie pomogło więc wymienił całą płytkę i hula. Pozdrawiam, Edytowane 22 Grudnia 2011 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts