robertsz 22.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam Jestem elektrykiem, montowałem niedawno alarm u jednego klienta.Padło pytanie o możliwość sygnalizacji awarii centralnego ogrzewania. Piec węglowy z podajnikiem, ale za daleko na układanie nowego kabla.Metr od centralki alarmowej mam rozdzielacz CO. Wykombinowałem, że najprościej jest zmierzyć temperaturę na zasilaniu rozdzielacza do podłogówki.Jeśli spadnie poniżej pewnego poziomu (?) to bimetal zewrze styki i sygnał pójdzie do alarmu i dalej SMS do właściciela. Nie mam możliwości żeby siedzieć u klienta i zmierzyć parametry stąd pytania do hydraulików. Jaka tam jest temperatura? Wyczytałem że 30-50 st.Przy spadku do jakiej wartości można uznać, że piec centralnego przestał grzać? Wstępnie zakładam spadek do 20st. jako sygnał awarii.Czy dobrze kombinuje? Utrzymują się tam stałe warunki (temperatura)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.12.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dobrze kombinujesz, przy temp. zasilania poniżej 20 stopni (zimą) można uznać awarię - wygaśnięcie kotła lub wyłączenie pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocik 22.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 korzystajac z tematu , remontuje poddaszenie bedzie tam zadnej podlogowki( same grzejniki) okazalo sie sie mam na rozdzielaczy wolny jeden punkt do podpiecia czy jest jakas mozliwosc podpiecia pod ten normalny rozdzielacz jednego malego obiegu podlogowki? pomieszczenie okolo 6 m2zapewne trzeba by podpiac jakis zawor z termostatem na tym obiegu, co by temperatura przeplywy byla nizsza jesli wiecie cos na ten temat ,dajcie znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts