Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glikolowa nagrzewnica wstępna???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

można to próbować wstawiać tam gdzie pracują solo najtańsze wymienniki krzyżowe, przy przeciwprądowych nie zauważysz efektów działania, zauważ że obieg termodynamiczny to coś na podobieństwo mistrala duo, odzysk z odzysku :)

albo inaczej, masz na zewnątrz -20 wewnątrz 20, przeciwprądowy reku wywala na zewnątrz -10, masz 10 stopni do odzysku, sprawność tego urządzenia przy takiej wielkości i warunkach pracy nie będzie wysoka, uzyskasz 1 może 2 stopnie, tym samym do reku zamiast -20 trafi -18, te temperaturki podane na allegro są z czapki, ale powstanie sprzęg pomiędzy tym wymiennikiem a wymiennikiem w centralce który podniesie w czasie pracy temp powietrza w tym miejscu więc słaby wymiennik w centrakce da wyższą minimalnie temperaturę na nawiewie ale również będą wyższe straty przez to na tym glikolowym, liczenie sprawnościami nic tu nie da, jak się komu chce niech liczy całkami ale energetycznie wyjdzie to na zero, zysk tylko ten stopień albo dwa na wymienniku w centralce więc jak kto chce to ja nie bronię ale sam bym nie polecał, w tej cenie da się gwc zrobić a on nam zyski energetyczne daje

GWC.Doskonałe ,proste,tanie,efektywne,niezawodne,nisko energetyczne,ekologiczne,praktyczne ,i mógłbym tak jeszcze z dwa wiersze.Dlaczego nie popularne?Bo każdy może zakopać trochę rury w ziemi,bez udziału producenta,dystrybutora,hurtownika ,sklepu,specjalisty instalatora.A że bardzo tanie to handel,przemysł,czy drobna wytwórczość nie jest zainteresowana.

• 1 month później...

WITAM PONOWNIE

NA POCZĄTKU DZIĘKUJE ZA NAMIARY PANU ADRIANOWI

I POZDRAWIAM WSZYSTKICH MATEMATYKÓW TEORETYKÓW

PANIE ADRIANIE PRZYJECHALI ZAMONTOWALI I DZIAŁA, NIE MIAŁEM SPOSOBNOŚCI DO TEJ PORY SPRAWDZIĆ JEJ SKUTECZNOŚCI ALE DZIŚ PRZY -12st/C SPRAWDZIŁEM I MA SIĘ TO TAK: CZERPNIA ZEWNĘTRZNA -12st/C WEJŚCIE DO GIKOLOWEJ NAGRZEWNICY WSTĘPNEJ. ZA GLIKOLÓWKĄ TEMP. -2. WYRZUTNIA REKUPERATORA +4st/C. NAWIEW DO POMIESZCZEŃ 14st/C. WYWIEW Z POMIESZCZEŃ 20st/C. WYRZUTNIA NA ZEWNĄTRZ -3st/C.

JEŚLI PAN TO CZYTA PROSZĘ O JAKIŚ NAMIAR DO SIEBIE. BO CIEKAWY JESTEM NA JAKIM REKU PAN MA INSTALACJĘ I JAKIE MA PAN TEMPERATURY.

A MATEMATYCY NIECH NADAL LICZĄ.

Ni huj nie wiedziałem, ze taką dziedzinę instalatorki kreuję, jak to ze sześć lat temu opisałem na tym forum...

12000 za to biorą!

A ja sugerowałem proste rozwiązanie "tymi ręcami" robione...

No, ale jak kto chce płacić, bo mu się samemu nie chce?

:lol:

Dobrze, ze copyrajtu nie przywalili, bo chyba by mi się ACTA przydała!

Adam M.

miki121

Ładnych sześć lat temu rozgorzała dyskusja dość zażarta na temat ciepła z ziemi.

Poszło o GWC żwirowe i rurowe.

Zwróciłem wtedy uwagę, że są i inne sposoby dobrania się do tego ciepełka.

Zebrałem i usystematyzowałem podstawy tych rozwiązań.

To jest tu. Na tym forum.

W rok później pokazali mi jak to "lider wentylacji" za mój pomysł nagrodę na targach budownictwa dostał.

Jeden z forumowiczów rozkręcił im wtedy tę pokazywaną szafkę.

Była... pusta!

Miała za to kilka manometrów na przedniej ściance i śliczne ulotki leżały obok.

:lol: :lol: :lol:

Teraz czytam, że każdy, co dziurę w dupie ma, to oferuje za kosmiczną kasę to rozwiązanie.

- To się ubawiłem, bo założenie było takie, aby za grosze i "tymi ręcami" dało się zrobić bardzo sprawny GWC.

Powstało ich kilka na początek.

Piczman miał jedno z pierwszych...

(On na forum jest stale a inni bywali a ostatnio już prawie nie zaglądają)

Działają dobrze i jest szansa, że w najbliższym czasie pokażą co umieją.

(Idą mrozy)

Adam M.

''bo założenie było takie,aby za grosze i tymi ręcami,,.Po wylaniu anhydrytu w zeszłym tygodniu zacząłem pozbywać się wilgoci Wentylator wyciąga z budynku ok 100m3/h powietrza o temp.11oC i wilg.85%.Z połowy długości docelowego GWC,czyli na razie ok 20mb rury PCV położonej przy okazji robienia fundamentu ,zasysane jest do budynku powietrze o parametrach +8oC i wilg.28%.A na dworze nieżle mrozi.Da radę za cenę 10 rur PCV? Da!!Działa? Działa!! I co najważniejsze tymi palcyma.