JK2010 22.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Mam problem. Buduję dom z Ytonga 36,5 (ściana jednowarstwowa). Oryginalnie w projekcie był pustak Max i styropian 20cm. Podczas adaptacji zostało to zmienione. Jednak sprawa nie została przemyślana, bo pojawił się problem. Zrobiłem fundamenty, które ociepliłem styropianem jak było w projekcie. Jak zacznę budować ściany to styropian fundamentów będzie wystawał poza ścianę. Niestety nie mogę podsypać całych fundamentów ziemią, bo mam na działce duży spadek terenu. Czy można bloczek kłaść tak, żeby nie był na równo ze ścianą fundamentów tylko trochę wystawał , żeby przykryć styropian fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 22.12.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jak to, masz zamiar budować dom bez ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.12.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jak to, masz zamiar budować dom bez ocieplenia? a dlaczego nie?? Ja tez kończę budowę domu z tego materiału. Właśnie odpalilismy kotłownię, wcześniej hulał kominek z DGP i już teraz widze, że domek będzie cieplutki i mało ciepłożerny. Ja jednak finalnie zdecydowałem się dać piątkę styro na sciany, nawet dlatego, żeby zniwelować ewentualne błędy powstałe przy murowaniu. Styropian narazie zalega w garażu Kolego, a ile ten fundament Ci wystaje?? Zawsze na elewację możesz dac wełnę, bądż styropian i zniwelować ten problem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek68 23.12.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Zrobiłem fundamenty, które ociepliłem styropianem jak było w projekcie. Jak zacznę budować ściany to styropian fundamentów będzie wystawał poza ścianę. Niestety nie mogę podsypać całych fundamentów ziemią, bo mam na działce duży spadek terenu. Czy można bloczek kłaść tak, żeby nie był na równo ze ścianą fundamentów tylko trochę wystawał , żeby przykryć styropian fundamentów? Witam. Proponuję oderwać górną warstwę styro z fundamentu/która będzie wystawać z ziemi/ i docieplić cieńszym np z 15/8 lub 10/5cm. i będzie dobrze a bloczek stawiać w osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.12.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Moim zdaniem nic teraz nie kombinuj. Wprawdzie częściej domy mają cokoły cofnięte, ale równie dobrze a może i ładniej wyglądają cokoły wysunięte. Robi się na nich mały okap z blachy albo płytek np. klinkierowych, żeby woda nie ciekła po ścianie fundamentowej, tylko skapywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 27.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Bloczek do 1/3 możesz wysunąć poza fundament w stronę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 08.03.2012 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Odświeżam temat, bo czas murowania nadchodzi. Czyli mogę bloczek Ytonga 36,5 przesunąć pozaz fundament o 10cm , tak żeby był na równi ze styropianem na fundamencie. Nie spowoduje to jakiś problemów (np. z wytrzymnałością ściany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 A kierownika budowy masz ? A projekt sam sobie robiłeś ? Jak ktoś na forrum napisze wysuń Ytonga na 15 cm to zrobisz to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.03.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Tak, zmuś ludzi którym płacisz przecież nie małe pieniądze aby trochę wysilili szare komórki .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Odświeżam temat, bo czas murowania nadchodzi. Czyli mogę bloczek Ytonga 36,5 przesunąć pozaz fundament o 10cm , tak żeby był na równi ze styropianem na fundamencie. Nie spowoduje to jakiś problemów (np. z wytrzymnałością ściany)? Ja bym się nie przejmował,prędzej czy później będziesz ocieplał tego ytonga,bo rachunki Cię zjedzą,także niech styro z fundamentu wystaje to po ociepleniu będziesz miał fajny kapinos.Swoją drogą podziękuj "dobrej duszy" za radę zmiany ściany 2W na 1W,na pewno nie był to twój przyjaciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.03.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja bym się nie przejmował,prędzej czy później będziesz ocieplał tego ytonga,bo rachunki Cię zjedzą,także niech styro z fundamentu wystaje to po ociepleniu będziesz miał fajny kapinos.Swoją drogą podziękuj "dobrej duszy" za radę zmiany ściany 2W na 1W,na pewno nie był to twój przyjaciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matabane 24.03.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ja też mam ścianę jednowarstwową w swoim domu - bloczki nadstwiałem/ wysuwałem poza brzeg płyty. (PRZY BLOCZKACH Z BETONU KOMÓRKOWEGO MOŻNA WYSUNĄĆ BEZ RYZYKA BLOCZEK CO NAJWYŻEJ O 25% SZEROKOŚCI - INFO Z FABRYKI ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts