Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty wystają poza ściany. Czy można nie ocieplać fundamentów?

JK2010

Recommended Posts

Mam problem. Buduję dom z Ytonga 36,5 (ściana jednowarstwowa). Oryginalnie w projekcie był pustak Max i styropian 20cm. Podczas adaptacji zostało to zmienione. Jednak sprawa nie została przemyślana, bo pojawił się problem. Zrobiłem fundamenty, które ociepliłem styropianem jak było w projekcie. Jak zacznę budować ściany to styropian fundamentów będzie wystawał poza ścianę. Niestety nie mogę podsypać całych fundamentów ziemią, bo mam na działce duży spadek terenu. Czy można bloczek kłaść tak, żeby nie był na równo ze ścianą fundamentów tylko trochę wystawał , żeby przykryć styropian fundamentów?

Jak to, masz zamiar budować dom bez ocieplenia?

a dlaczego nie?? Ja tez kończę budowę domu z tego materiału. Właśnie odpalilismy kotłownię, wcześniej hulał kominek z DGP i już teraz widze, że domek będzie cieplutki i mało ciepłożerny. Ja jednak finalnie zdecydowałem się dać piątkę styro na sciany, nawet dlatego, żeby zniwelować ewentualne błędy powstałe przy murowaniu. Styropian narazie zalega w garażu :)

Kolego, a ile ten fundament Ci wystaje?? Zawsze na elewację możesz dac wełnę, bądż styropian i zniwelować ten problem

pozdrawiam

Zrobiłem fundamenty, które ociepliłem styropianem jak było w projekcie. Jak zacznę budować ściany to styropian fundamentów będzie wystawał poza ścianę. Niestety nie mogę podsypać całych fundamentów ziemią, bo mam na działce duży spadek terenu. Czy można bloczek kłaść tak, żeby nie był na równo ze ścianą fundamentów tylko trochę wystawał , żeby przykryć styropian fundamentów?

Witam. Proponuję oderwać górną warstwę styro z fundamentu/która będzie wystawać z ziemi/ i docieplić cieńszym np z 15/8 lub 10/5cm. i będzie dobrze a bloczek stawiać w osi.

Moim zdaniem nic teraz nie kombinuj. Wprawdzie częściej domy mają cokoły cofnięte, ale równie dobrze a może i ładniej wyglądają cokoły wysunięte. Robi się na nich mały okap z blachy albo płytek np. klinkierowych, żeby woda nie ciekła po ścianie fundamentowej, tylko skapywała.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Gość Arturo72
Odświeżam temat, bo czas murowania nadchodzi. Czyli mogę bloczek Ytonga 36,5 przesunąć pozaz fundament o 10cm , tak żeby był na równi ze styropianem na fundamencie. Nie spowoduje to jakiś problemów (np. z wytrzymnałością ściany)?

Ja bym się nie przejmował,prędzej czy później będziesz ocieplał tego ytonga,bo rachunki Cię zjedzą,także niech styro z fundamentu wystaje to po ociepleniu będziesz miał fajny kapinos.Swoją drogą podziękuj "dobrej duszy" za radę zmiany ściany 2W na 1W,na pewno nie był to twój przyjaciel ;)

Ja bym się nie przejmował,prędzej czy później będziesz ocieplał tego ytonga,bo rachunki Cię zjedzą,także niech styro z fundamentu wystaje to po ociepleniu będziesz miał fajny kapinos.Swoją drogą podziękuj "dobrej duszy" za radę zmiany ściany 2W na 1W,na pewno nie był to twój przyjaciel ;)

:D