Gość Do 19.03.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jestem na etapie planowania elektryki w naszym NOWYM mieszkanku. Proszę o porade: na jakiej wysokości należy umieścić gniazdka elektryczne w kuchni (pod blatem - lodówka, zmywarka, płyta elektryczna, piekarnik), nad blatem (urządzenia kuchenne) a gdzie gniazdko do pochłaniacza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 19.03.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Do urządzeń kuchennych nad blatem - jak ci wygodnie. Średnio wysokość mebli od gotowej podłogi 86 cm. Może być 100-110 cm. Czy wszystko co wymieniłaś jest w zabudowie, bo to też jest ważne. Jak w zabudowie, po prostu za urządzeniami, jakieś 30 - 40 cm, jesli np. zmywarka nie jest zabudowana - gniazdko musi być obok, bo nie dosuniesz zmywarki do ściany. Pochłaniacz - jaki rodzaj? Jesli z rurą to tak, aby rura go skrywała (odmierz na jakiej wysokości będzie pochłaniacz) i symetrycznie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.03.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 W obecnym mieszkaniu gniazda do urządzeń przenośnych są wysoko nad blatem, prawie pod samymi szafkami wiszącym. Zamysł był taki, żeby nie było ich za bardzo widać gdy się stoi w kuchni. I faktycznie, tyle że widać zwieszające się kable, co jest znacznie mniej piękne. W nowym domu gniazda będą nisko nad blatem, co u nas oznacza ok. 110 cm - bo blat wyżej niż w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiaijurek 19.03.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 U mnie gniazdka do lodówki, zmywarki, piecyka są niewidoczne, bo są za meblami- w tylnej ściance mebli są wycięte otwory i kable tamtędy przechodzą. Gniazdka do krajalnicy, czajnika itp. są tuż nad blatem. Ale przemyślcie ustawienie sprzętów agd, bo u mnie się okazało, że mam trochę za mało gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 20.03.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Nie warto już przy tynkowaniu osadzać puszek dla wyłączników i gniazd w pasie "nadblatowo-podszafkowym".Można co najwyżej dać kawałki styropianu.Precyzyjne ustalenie miejsc dla puszek jest możliwe dopiero podczas klejenia glazury.Wówczas można ustalić czy puszke umieścić na łączeniu płytek, czy w środku płytki, oraz głębokość osadzenia, tak aby brzeg puszki wypadł na płaszczyźnie glazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 22.03.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Hey,zrobiłem podobnie do basiaijurka, tj. gniazdka "stałych" sprzętów nablatowych umieściłem poniżej blatów (krajalnica, robot kuchenny i czajnik), dodatkowo dla urządzeń używanych doraźnie będą gniazdka przykręcane do spodów szafek wiszących, o formach takich samych jak reflektorki...Serdeczne pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 25.03.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ciao Jak w zabudowie, po prostu za urządzeniami, jakieś 30 - 40 cm, jesli np. zmywarka nie jest zabudowana - gniazdko musi być obok, bo nie dosuniesz zmywarki do ściany. Problem zmywarki jest identyczny w przypadku zmywarki do zabudowy a nawet tam jest to bardziej istotne. Jezeli masz taka mozliwosc to podlacz wszystkie urzadzenia zabudowane do gniazdek umieszczonych pod zlewozmywakiem tam gdzie jest latwy dostep, daje to mozliwosc wygodnego odlaczenia bez potrzeby wyciagania (np. lodowki) lub przesowania (np. pralki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 16.06.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Mieszkam u teściowej i jeszcze nie mam swojej kuchni więc nie wim ile kontaktów przydałoby mi sie w kuchni. Wiem, że musi być do do kuchenki, do lodówki, do zmywarki......no i gdzie jeszczcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 16.06.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Do okapu? na jakiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Do prądu podłączony na stałe jeszcze musi być okap, czasem osobno płyta ceramiczna osobno piekarnik, mikrofala. Poza tym czajnik elektryczny, ekspres do kawy i 2 lub 3 gniazdka zapasowe na krajalnice, miksery, opiekacze, radio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.06.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 kontaktów w kuchni moim zdaniem nigdy nie za wiele, oczywiście bez przesady... musisz gdzieś podłączyć np. czajnik elektryczny, mikrofalę ewntualnie, czy też inne urządzenia, jakiś robot, mikser poza tym przydałby się kontakt nisko w razie potrzeby, np. do podłączenia klimatyzatora u mnie będzie ich duuuuużoooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawo-Osiek 16.06.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Na podstawie źródeł niemiecki przepisów jest kilka książek z poradami na temat instalacji elektr. O ile dobrze pamiętam to w kuchni powinno być 4-5 gniazdek podwójnych 230V nie wliczając kuchni ceram. lub piekarnika (230V lub 400V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 16.06.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 no to ja ci powiem ile mam gniazdek w kuchni (na razie w bloku):1. do czajnika elektricznego2. do kuchenki, okapu plus jedno awaryjne3. przy blacie roboczym, coby na przykład podłączyć robot4. przy lodówce i mikrofali5. przy mikserze i tosterze (inny blat)6. w okolicach radia Mój szanowny małżonek zorganizował sobie jeszcze w kuchni "komputerowy obszar roboczy", co skutkowało dorobieniem jeszcze poczwórnego gniazdka do komputerków. Przyznam, że w mojej kuchni gniazdek mi nie brakuje, ale wykorzystuję także wszystkie. Moja rada - planuj gniazdka pod urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 16.06.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 w poprzednim domu (dokładnie kuchni) mieliśmy tak:- 2x 5 gniazd 230V w dwóch rogach kuchni ok. 30 cm powyżej blatu zabudowy (razem 10 gniazd) - gniazda ukryte (w szafkach lub za szafkami) 230V: do okapu, do piekarnika i pieca, do lodówki i do radia- gniazdo ukryte (w szafce) 400 V - miałobyc do pieca, ale okazało się, że kupiliśmy Amike na 230Vw nowym domu zrobimy podobnie - w kuchni przydaje sie dużo gniazd elektrycznych (roboty, miksery, krajalnica, ekspres i takie tam...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 16.06.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Ja mam 5 podwójnych gniazdek 230 V w kuchni (plus siła 400V do płyty ceramicznej) ale i tak już brakuje miejsca na włączanie sprzętów więc z dwóch punktów jadę na rozdzielaczach.Generalnie nie jest złym rozwiązaniem listwa z 5-6 gniazdkami zamontowana tuż nad blatem. Albo jeszcze lepiej 2 takie listwy i do tego ze 3 podwójne punkty na ścianach poza obszarem blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.06.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 U mnie przy jednym blacie roboczym (105cm od podłogi) dwa podwójne.Przy drugim dwa podwójne.Osobne do zmywarki. Ponadto do wyciągu (okapu) w osi pionowej z otworem do podłączenia okapu, do lodówki 205 cm od podłogi (lodówka w planie do zabudowy).Do kuchni elektrycznej (płyta i piekarnik) puszka z listwą 5-cio zaciskową do podłączenia 3-fazowego zasilania (gniazdo 220V to błąd).Pod zlewem gniazdo do zamontowania rozdrabniacza dołączonego do zlewu oraz dwa gniazda dla zasilaczy videodomofonu (zasilacze we wtyczce podobne do ładowarek do komórek) aby aparaty (dwa) wiszące na ścianie wyglądały estetycznie bez wiszących kabelków zasilających.Ponadto wyprowadzone przewody na wys. ok 210 do podłączenia oświetlenia montowanego w szafkach sterowanego z wyłącznika oświetlenia kuchni lub na stałe (do przepięcia w puszce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 U mnie: nad blatem 4 podwojne przydzielone do obu sekcji roboczych(na stałe zajęte 4) pod blatem2 podwójne - lodowka, zmywarka, mikrofalówka osobno: 3-fazowe do płyty i piekarnika przewód w suficie do okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 16.06.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Na jakiej wysokości robić gniazdko do okapu i te między szafkami, nad blatem czy pod samymi szafkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 16.06.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 do okapu miałem schowane w szafce nad okapek (okap wysuwany, teleskopowy czy jakos tak)pozostałe miałem mniej więcej w połowie wysokości pomiędzy blatem a szafką wiszącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.06.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Na jakiej wysokości robić gniazdko do okapu i te między szafkami, nad blatem czy pod samymi szafkami ? Standard to 20cm od blatu czyli 105 od podłogi Gniazdo do okapu pod otworem wentylacyjnym, ale generalnie trzeba dostosować do typu okapu. Gniazda pod szafkami na wysokości 40-50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts