piejar 06.01.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 W mojej blokowej kuchni mam w sumie 14 gniazdek. Gniazda montowałem sobie sam i koszty "od punktu" mnie nie interesowały. Są rozmieszczone w kątach nad blatem i tam też są zgrupowane urządzenia. Problem walających się kabli mogą załatwić AGD, które mają regulowaną długość kabla (nadmiar zwija się i chowa w podstawie). Mnie czasem denerwuje zbyt krótki kabel więc nie przeszkadza mi jego nadmiar. Osobiście nie robiłbym gniazd na blacie (otworami do góry). Mają one tendencję do zbierania brudu (wsypywanie się okruchów i kurzu), jednak przyznam, że nie widziałem tych profesjonalnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.01.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 . Osobiście nie robiłbym gniazd na blacie (otworami do góry). Mają one tendencję do zbierania brudu (wsypywanie się okruchów i kurzu), jednak przyznam, że nie widziałem tych profesjonalnych rozwiązań. Te profesjonalne nie maja otworow do gory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.aura 06.01.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 pamietam taki temat... no podobny...juz byl..http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=840090&highlight=gniazdka+kuchni#840090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 06.01.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Diękuję bardzo za pomysły , te wpuszczane w blat też bardzo fajne tylko gdzie mozna je dostać,no i to zalanie, czasami i mnie się zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 06.01.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 piszac o zalaniu myślałam o gniazdkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 07.01.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Zastanawiam się jak mozna umieścić gniazdka elektr.w kuchni aby po szafkach nie plątały sie metry kabla od tostera.dzbanka elektrycznego i innych urzadzeń.Coś,gdzieś czytałam o jakiś schowanych,wysuwanych w szufladzie ale nie mogęsobie nic przypomieć.Napewno macie ciekawe pomysły albo gotowe już rozwiazania.Podzielcie się Urządzenia które są na stałe wpięte podłączyłem do gniazdek pod blatem.W blacie mam w kilku miejscach wycięte otwory i zaślepione są przelotkami ,takie jak w biurkach na kable np. z kompa.Są w różnych kolorach,więc nie ma problemu.Ładnie i estetycznie. Reszta gniazdek,takie gdzie trzeba coś na szybko na chwile podpiąć jest pod szafkami.Sprawdza sie i nie wiszą mi żadne kable.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 07.01.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Ja przy okazji też mam pytanie.Czy sprzęt pod zabudowę mozna/powinno się podłšczać z tyłu zabudowy? U mnie panowie zrobili tak, że gniazda sš na zewnštrz i kable widać. Oczywicie nie wyglšda to estetycznie, ale służy to nam bardzo, bo okazało się, że gniazd jest za mało, więc niektóre czasem odłšczamy. Nie wiem jednak, czy po podłšczeniu kuchenek w zabudowie da je się odłšczać w razie potrzeby? A może nie ma takich potrzeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.01.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Witam Kuchenka jest odbiornikiem stosunkowo dużej mocy i powina być zasilana oddzielnym obwodem z rozdzielni. Często dla kuchenek wykonuje sie zasilanie 3x400V, niekiedy na zapas. I jeszcze jedno, gniazdo, puszka dla przyłączenia kuchenki powinna znajdować się w sąsiedniej szafce a dokładnie za nią. Ma to znaczenia dla odłączenia jej chociażby w celu wykonania pomiarów instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 07.01.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 A co zrobic w sytuacji, gdy gniazdka zostaly zrobione jeszcze przed zaprojektowaniem mebli i gdy juz wiadomo jak beda ustawione meble, rozmieszczone sa calkiem bez sensu??? Najgorsze jest to, ze sa na wysokosci ok. 120-130 cm i wypadaja posrodku sciany z meblami. Na dodatek gniazdko do piekarnika i plyty tez wypada na wierzchu, nie zas za wlasciwa szafka. Czy w tej sytuacji, poki nie ma polozonych zadnych plytek, ale jest wszystko pomalowane przerabiac je??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.01.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 witaj Ja bym przerobił. Z drugiej strony znając życie instalacja wykonana jest wtynowo lub podtynkowo bez rurek i teraz jest problem z przewodami w przypadku obniżania gniazd. Kuriozum dla mnie jest przyłączenie do kuchenki na takiej wysokości. Co ten wykonawca miał na szyi?? Czy aby na pewno głowę? W kuchni to Ty będziesz pewnie panią i sama musisz zdecydować na jakiej wysokości chcesz mieć gniazda. Zakładam, że ich ilość i lokalizacja jest poprawna. W przeciwnym razie szybko myśl, bierz elektryka z przecinakiem i do roboty. Jeżeli ułóżysz płytki to z gniazdami i przewodami plątającymi się po blacie będziesz się męczyć wiele lat. Moim skromnym zdaniem warta skórka wyprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.01.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 u mnie sprawa rozwiązana jest w sposób standardowy : 2 x rząd 3 gniazdek nad blatem. I w tych miejscach mam toster, ekspres, czajnik. Kable w tych urządzeniach da się pozwijać tak, aby z urządzenia wystawał tylko kawałek kabla - niezbędny by sięgał gniazdka. Kabli w ogóle praktycznie nie widać - na pewno nie zaburza to moich odczuć estetycznych . I po co kombinować z gniazdkami w blacie albo pod blatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 08.01.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Tak gniazdka w blacie to dobry pomysł.Muszę tylko przemyśleć zaplanownie szafek aby gniazdka nie wypadly w szufladzie.Dzieki u mnie gniazdka wypadły w szufladzie (bo tam najbardziej mi pasowały) i szuflada została skrócona (tj. wszytskie sa płytsze - w niczym to nie przeszkadza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 08.01.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 witaj Zakładam, że ich ilość i lokalizacja jest poprawna. W przeciwnym razie szybko myśl, bierz elektryka z przecinakiem i do roboty. Niestety, tak nie jest. Sa tylko 2 gniazdka w tym jedno niezbedne do piekarnika i plyty, a drugie wypada nad zlewem. Cale szczescie, ze zrobione jest dodatkowe do okapu znacznie wyzej. Prawdopodobnie po ustaleniu wszystkich szczegolow ze stolarzem, bede musiala dorobic 2 przy ciagu roboczym. Pozniej to i tak bedzie przykryte plytkami wiec polowa problemu z glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 08.01.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 witaj:)Nie żałuj ilości gniazdek w kuchni. Żal ten szybko może się zemścić. Przede wszystkim, instalacja musi być przyjazna użytkownikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 08.01.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Ilebyś nie projektował i tak zawsze wypadnie nie tam gdzie trzeba. Nawet w blacie nie ma sensu robić gniazdka co 30 cm. Najważniejsze to żeby nie zbrakło, a to da się wyliczyć, można zrobić zapas. No i drugie to wysokość - też trudno się pomylić, a pojedyncze centymetry nie grają roli. U mnie gniazdka po prostu są tam gdzie są, oczywiście na etapie projektu wiedziałem gdzie będą stały "gabaryty" wymagające zasilania i te gniazdka są w odpowiednich miejscach. A do reszty można się przyzwyczaić. Czajnik stoi tam gdzie gniazdko i nikt z tego powodu nie odczuwa specjalnego dyskomfortu. Odwieczny dylemat: koń dla żłobu czy żłób dla konia . A to niestety samemu trzeba zdecydować czy stawiać sprzęt tam gdzie gniazdko czy budować instalację tam gdzie sprzęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 09.01.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Dzieki jacekj, chyba mnie przekonales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamich5 27.11.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 A gdzie najlepiej by były gniazdka w takim układzie jak mój?? http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,972142,2,8.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1983 21.01.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam - czy ktos moglby mnie poratowac kto produkuje dniazdka podszafkowe podwojne... szukam szukam i nic znalazalm tylko jednego przedstawiciela z Warszawy ... a to dla mnie za daleko (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.01.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 a skąd ci blisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1983 21.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 okolice Katowic albo ewentualnie sklepy internetowe - ale tam szukalam i nie znalazlam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts